Miranda Cikotic/PIXSELL

Detaljna prognoza: Sljedeći tjedan mogli bi pasti temperaturni rekordi!

Autor: Dnevno.hr/Crometeo

Niže temperature očekuju se tek za vikend.

U novom tjednu nastavit će se natprosječna toplina javlja Crometeo. Prvi dio tjedna obilježit će stabilno i barem djelomično sunčano vrijeme u kojem postoji šansa da se sruši pokoji datumski temperaturni rekord.

JADRAN:

U ponedjeljak u Dalmaciji suho i djelomično sunčano. Najviše sunca bit će južnije od Splita. Na sjevernom Jadranu umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, osobito ujutro. Najviše kiše bit će u zaleđu Istre i Kvarnera. Puhat će umjereno do pojačano jugo koje će na moru sjevernog i dijela srednjeg Jadrana povremeno biti jako.  Najviše dnevne temperature od 13°C do 21°C.

Utorak većem dijelu Dalmacije donosi pretežno sunčano i suho vrijeme. Na sjevernom Jadranu umjereno do znatno oblačno, povremeno uz slabu kišu. Puhat će umjereno do pojačano jugo koje će na moru sjevernog i dijela srednjeg Jadrana povremeno biti jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 13°C ponegdje u zaleđu Rijeke do 21°C ponegdje u Dalmaciji.

Srijeda će u Dalmaciji biti djelomično sunčana uz povremenu promjenjivu naoblaku i suha. Na sjevernom Jadranu umjereno do znatno oblačno, uglavnom riječkom zaleđu povremeno uz kišu. Puhat će umjereno do pojačano jugo koje će na moru sjevernog i dijela srednjeg Jadrana povremeno biti jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 14°C ponegdje u zaleđu Rijeke do 21°C ponegdje u Dalmaciji.

Četvrtak donosi novo jačanje naoblake sa zapada. U Dalmaciji će veći dio dana biti suho, tek na otvorenom moru i vanjskim otocima povremeno uz slabu kišu. Na sjevernom Jadranu kiše će povremeno biti veći dio dana. Kasno navečer i u noći na petak kiše će biti posvuda, a ponegdje su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru u drugom dijelu dana s olujnim udarima. Jutro i dalje natprosječno toplo, najviše dnevne temperature većinom od 13 do 18°C.

U petak vrlo promjenjivo. Najviše kiše bit će na moru i otocima Dalmacije, ponegdje je moguća i grmljavina. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Puhat će umjereno do pojačano jugo, u drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu će prestati i okrenuti na slab vjetar različitih smjerova. Zadržat će se toplo.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u subotu će na sjevernom Jadranu biti djelomično sunčano i uglavnom suho. U Dalmaciji uz promjenjivu naoblaku još samo ponegdje može biti slabe kiše. Na sjevernom Jadranu će puhati slab levant, krajem dana je moguća slaba bura. U Dalmaciji slabo do umjereno jugo i levant. Jutro će biti malo svježije, osobito na sjevernom Jadranu, danju i dalje toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 13 do 18°C.

U nedjelju je moguće novo jače naoblačenje, a kiša će se s Dalmacije postupno širiti na sjeverni Jadran. U Dalmaciji će puhati umjereno jugo i levant, na sjevernom Jadranu levant i bura koja će prema večeri jačati. Na sjevernom Jadranu malo hladnije, u Dalmaciji i dalje toplo.

UNUTRAŠNJOST:

U ponedjeljak toplo i djelomično sunčano. Najviše sunca u Slavoniji, a najviše oblaka u Gorskom kotaru gdje se očekuje i kiša. I dalje imamo južinu uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar pa će i jutro i dan biti topli uz iznadprosječno visoku temperaturu za mjesec studeni. Popodnevna temperatura od 14 do 18°C, u gorju malo niža.

Utorak nam donosi nastavak toplog vremena, a tijekom dana će biti dužih sunčanih razdoblja. Još je mjestimice moguća kiša u Gorskom kotaru. Puhat će slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Ostat će toplo uz jutarnju temperaturu između 3 i 9, a najvišu dnevnu uz južinu i dalje oko 15 Celzijevih stupnjeva, možda i više.

I srijeda nastavlja s iznadprosječnom toplinom. Većinom suho i djelomično sunčano. Oblačnije u Gorskom kotaru gdje je moguća kiša. Puhat će slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura od 3 do 9°C, a najviša dnevna bi trebala biti oko ili prijeći 15 Celzijevih stupnjeva. Dan će više nalikovati na proljeće nego na kasnu jesen.

I četvrtak nam donosi većinom suho i stabilno vrijeme. Ujutro je ponegdje moguća kratkotrajna magla ili niska naoblaka, a tijekom dana će biti i sunčanih razdoblja. Jedino u Gorskom kotaru i dijelu Like može biti kiše. Puhat će većinom slab južni i jugoistočni vjetar. Ostat će toplo uz jutarnju temperaturu između 2 i 6, a najvišu dnevnu uz južinu i dalje od 13 do 17 Celzijevih stupnjeva.

Postupna promjena vremena je moguća krajem petka. Prijepodne će još u većem dijelu unutrašnjsoti biti suho i djelomično sunčano. Popodne postupan porast naoblake, a navečer ili u subotnjoj noći je ponegdje moguće i vrlo malo kiše. U Gorskom kotaru i Lici će cijeli dan biti dosta oblaka uz moguću kišu. Jutarnja temperatura od 3 do 8, a najviša dnevna temperatura između 13 i 17 Celzijevih stupnjeva.

U subotu promjenjivo i malo svježije vrijeme. Uz dosta oblaka povremeno se očekuje slaba kiša ili lokalni pljuskovi. Temperatura zraka će malo pasti, ali i dalje će biti u plusu pa nema opasnosti od zimskih uvjeta.

Još malo hladnije vrijeme bi moglo doći od nedjelje. Dosta oblaka, moguća je i slaba kiša, a uz sjeverni vjetar temperatura zraka bi cijeli dan mogla biti između 5 i 9 Celzijevih stupnjeva. Vjerojatno će nam početak sljedećeg tjedna donijeti još nižu temperaturu zraka.

Autor: Dnevno.hr/Crometeo