Robert Anic/PIXSELL

DETALJI O PLENKOVIĆEVIM LJUDIMA: Ovo niste znali o novim ministrima!

Autor: dnevno.hr

A mi vam donosimo činjenice o, možda javnosti nekim nepoznatim osobama, koje će se sada nalaziti u Vladi.

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da ima sve ministre, a sam popis njihovih imena tijekom dana se mijenjao. Na svoja mjesta slobodno i dalje mogu računati šef Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić,  zatim Zdravko Marić koji je u prošloj Vladi bio kao nestranački ministar financija iz kvote HDZ-a te Oleg Butković i Lovro Kuščević. Podsjetimo samo kako Butkoviću ostaje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Kuščević će i dalje voditi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i dalje mogu računati na svoja mjesta.

A novi ministri su Gari Capelli, Nada Murganić, Nina Obuljen, Milan Kujundžić, Davor Ivo Stier, Pavo Barišić, Gabrijela Žalac, Tomislav Ćorić, Damir Krstičević.


Kandidat za ministra znanosti dr. Pavo Barišić već je bio smijenjen zbog korupcije u MZOS-u


A mi vam donosimo činjenice o, možda javnosti nekim nepoznatim osobama, koje će se sada nalaziti u Vladi.

Ministar turizma Gari Cappelli je gradonačelnik Malog Lošinja u trećem mandatu i bivši saborski zastupnik HDZ-a. Rođen je 1961. u Malom Lošinju gdje je išao u pomorsku školu, a kasnije je diplomirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci (inženjer je pomorskog prometa). Godinu dana je plovio uglavnom po Mediteranu. Među prvoborcima je HDZ-a u koji se učlanio početkom devedesetih, a dodatnu težinu njegovu stranačkom angažmanu daje činjenica da djeluje u strogo SDP-ovoj, Primorsko-goranskoj županiji. Cappellijevi već nekoliko generacija žive na Lošinju, a podrijetlom su iz Italije, iz Padove. Neobično ime dobio je prema legendarnom hollywoodskom glumcu Garyju Cooperu.

Nada Murganić  bit će odgovorna za Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na čijem čelu će naslijediti Bernardicu Juretić. Nada Murganić rođena je 14. siječnja 1958. godine u Karlovcu. Udana je i majka jednog djeteta. Završila je Gimnaziju u Karlovcu, a 1981. je diplomirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Studij za socijalne radnike i stekla zvanje diplomirani socijalni radnik. Članica HDZ-a je od 1995.

Osim što je predsjednica Županijske organizacije zajednice žena „Katarina Zrinska“ Karlovačke županije, članica je predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije, potpredsjednica je Gradskog odbora HDZ-a grada Karlovca. Od lipnja 2010. obnaša dužnost predsjednice Gradskog vijeća Grada Karlovca.

Novo-stara ministrica gospodarstva Martina Dalić je rođena, 12. studenog 1967. godine. Bila je HDZ-ova bivša ministrica financija Republike Hrvatske, koja je tu dužnost obnašala od 29. prosinca 2010. do 23. prosinca 2011. godine. S HDZ-om se razišla prije dvije godine, nakon čega je u parlamentu djelovala kao nezavisna zastupnica. Stranku je napustila nakon nesuglasica oko njezina prijedloga reforme javne uprave. Dalić je s nekolicinom HDZ-ovih zastupnika izradila niz zakona čije je svrha bila unaprijediti sustav napredovanja unutar državnih službi, no Klub HDZ-a te prijedloge nije želio prihvatiti kao svoje, nakon čega je izašla iz stranke. Pritom je također optužila vodstvo HDZ-a da se nije dovoljno ozbiljno pripremilo za reforme koje bi moralo provesti ako HDZ nakon idućih izbora dođe na vlast.

Nina Obuljen doktorica je  znanosti, diplomirana violinistica i profesorica francuskog jezika i književnosti. Danas radi kao znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose. Godine 2013. godine, zajedno s Hrvojem Hribarom i Gordanom Vnuk dobila je od Francuskog veleposlanstva odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti jer je “poticala jačanje francusko-hrvatskih kulturnih veza posljednjih godina te se zauzimala za realizaciju festivala hrvatske kulture u Francuskoj”, te ”se već godinama zalaže za zaštitu raznolikosti kulturnih izričaja i razvoj europske kulturne politike”. Bila je koordinatorica za EU u Ministarstvu kulture RH te članica pregovaračkog tima za pristupanje Republike Hrvatske EU. Bivši ravnatelj HRT-a, Goran Radman, zadnji direktor zagrebačke televizije u komunizmu, poželio joj je dobrodošlicu kao novoj predsjednici Programskog vijeća HRT-a. Kritizirala je ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je od Sabora tražio neprihvaćanje izvješća o radu tog tijela, a branila Radmanov rad.

Gabrijela Žalac će voditi  Ministarstvo EU fondova. Gabrijela Žalac rođena je 1979. godine u Vinkovcima. U Vladu ulazi kao direktorica Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o.

Tomislav Tolušić u novu Vladu Andreja Plenkovića dolazi kao ministar poljoprivrede. Rođen je 12. veljače 1979. u Virovitici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na Fakultetu političkih znanosti od 2010. pohađa poslijediplomski specijalistički studij. Sa samo 29 godina postao je najmlađi hrvatski župan Virovitičko-podravski, na kojoj je funkciji bio do imenovanja na dužnost ministra regionalnog razvoja i fondova EU početkom ove godine u Oreškovićevoj Vladi. U HDZ se se učlanio 1997. čim je postao punoljetan i brzo je napredovao. Član je gradskog odbora HDZ-a Grada Virovitice i Središnjeg odbora HDZ-a, dopredsjednik je Nacionalnog odbora za lokalnu i područnu samoupravu, član Nacionalnog odbora za regionalni razvoj, te dopredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije.

Tomislav Čorić bit će ministar rada i mirovinskog sustava. A u HDZ- se pojavio  negdje u prosincu 2013.godine. Mladi ekonomist navodno je u stranku stigao izravno preko bivšeg šefa stranke Tomislava Karamarka, te je bio postavljen na čelo stranačkog Odbora za financije. Smatra se glavnim stranačkim ekonomistom.

Ministar graditeljstva je Lovro Kušćević koji je rođen 1975. godine u Supetru, po struci je pravnik, ima dvoje djece. Izabran je za ministra graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi mandatara Andreja Plenkovića. Bio je načelnik Općine Nerežišće, na otoku Braču, koju je obnašao tri mandata. Kuščević je bio i vijećnik Splitsko-dalmatinske županije,ima prijavljenih 8,5 milijuna kuna imovine.
Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.