Patrik Macek/PIXSELL

ODLUČENO! Desetorica uhićenih u Orašju ostaju u pritvoru! 

Autor: Dnevno.hr

"Zbog mogućnosti bijega u RH i zbog činjenice da mogu utjecati na svejdoke, sud je odlučio zadržati ih u pritvoru", kazao je Dautbegović.

Na sudu BiH donesena je odluka suda temeljem prijedloga Tužiteljstva BiH za određivanjem jednomjesečnog pritvora za 10 uhićenih pripadnika HVO-a, osumnjičenih za ratni zločin.

“Zbog mogućnosti bijega u RH i zbog činjenice da mogu utjecati na svejdoke, sud je odlučio zadržati ih u pritvoru”, kazao je Dautbegović, odvjetnik uhićenog generala Đure Matuzovića za N1.

“Odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenima Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću, Sud BiH je donio rješenje kojim je prijedlog usvojen i određen jednomjesečni pritvor prema osumnjičenima”, stoji u priopćenju objavljenom u Sarajevu.

Pojašnjeno je kako pritvor prema ovom rješenju može trajati mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 30. studenog 2016. godine ili do nove odluke suda.

U obrazloženju odluke stoji kako je sud uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili kazneno djelo za koje se terete, te je u odnosu na sve osumnjičene odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega te osnovane bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, te zbog posebnih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke ili suučesnike.

Hitan sastanak u Vladi

Sastanak užeg kabineta Vlade počeo je u 11 sati, a nešto prije 13 sati pred zgradom Vlade pojavili su se i Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan te ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Pola sata kasnije stigao je i  Danijel Markić, šef SOA- e. Sastanak u Vladi završio je oko 15.30 i to bez izjava. Iz Vlade su poručili kako će zaključke iznijeti sutra na sjednici Vlade.

Osumnjičeni se terete da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca travnja 1992. pa do mjeseca srpnja 1993. godine. Osumnjičeni se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.