Patrik Macek/PIXSELL

Demokratski Savez Srba prozvao Pupovca i SNV: ‘Svake godine izvlače 15 – 19 milijuna kuna iz državnog proračuna lažnim predstavljanjem!

Autor: T. P.

"Sigurno nije moralno, ali DSS postavlja pitanje da li zakonito, da jedna udruga (SNV) dobiva svake godine 15-19 milijuna kuna iz državnog proračuna na račun lažnog predstavljanja. Posljednjih 10-ak godina na račun SNV se slilo preko 150 milijuna kuna, dio posredstvom Savjeta za nacionalne manjine, a dio direktno iz proračuna RH", ističu iz Demokratskog saveza Srba.

Demokratski Savez Srba ponovno se kritički osvrnuo na Milorada Pupovca i SNV. Na to ih je ponukao Pupovčev istup na jednom portalu prilikom čega je branio tezu da je SNV nacionalna koordinacija Srba, što, kako tvrde iz Saveza, nije točno. “SNV se koristi kao blagajna političke trgovine u kojoj se slijevaju milijuni kuna namijenjeni za razvoj srpskih institucija, a koriste se za političku afirmaciju, financiranje kampanja i lijep život pojedinaca”, ističu u svojem priopćenju koje prenosimo:

“Glavni savjet Demokratskog saveza Srba daje podršku pluralizmu među Srbima i različitim mišljenjima jer je takav pristup jedina garancija ispravnog rada, ali i upozoravamo da pojedinac pokušava obmanjivati i manipulirati srpskom zajednicom.

SNV je udruga koja je registrirana pod nazivom:

“SRPSKO NARODNO VIJEĆE – NACIONALNA KOORDINACIJA VIJEĆA SRPSKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI HRVATSKOJ” (registarski broj udruge je 1366). Podatak je vidljiv iz registra udruga u RH.

Članovi udruge SNV su predstavnici županijskih manjinskih vijeća koje Pupovac pozove da budu članovi i to na samo 4 godine, kako bi slijedeće 4 godine izabrao samo pogodne. Na ovakav organizacijski način udruga SNV kontrolirana je i privatizirana od predsjednika koji sam bira članstvo. Mnogi koji su postavljali pitanja toka novca, rada i projekata nikad nisu imali priliku da ponovno budu dio udruge, kao što su to danas četiri županijska vijeća. Mi znamo da  pojedinim članovima nadzornog odbora SNV-a iz prošlih mandata nisu dopušteni uvidi u financijsku dokumentaciju. Zašto?

U registru koordinacija vijeća nacionalnih manjina, srpske koordinacije NEMA registrirane.  Koordinacije vijeća nacionalnih manjina ne mogu biti osnovane kao udruge, što potvrđuje i poseban registar pri Ministarstvu uprave.

Postoji “registar udruga” i “registar vijeća, koordinacija vijeća  i predstavnika nacionalnih manjina”.




Sigurno nije moralno, ali DSS postavlja pitanje da li zakonito, da jedna udruga (SNV) dobiva svake godine 15-19 milijuna kuna iz državnog proračuna na račun lažnog predstavljanja. Posljednjih 10-ak godina na račun SNV se slilo preko 150 milijuna kuna, dio posredstvom Savjeta za nacionalne manjine, a dio direktno iz proračuna RH.

Zbog činjenica na koje ukazuju predsjednici srpskih vijeća Istarske, Primorsko-goranske, Požeško-slavonske i Karlovačke županije, Demokratski savez Srba  poziva relevantne institucije u Republici Hrvatskoj da istraže zloupotrebu položaja i lažno predstavljanje Srpskog narodnog vijeća kao koordinacije vijeća srpske nacionalne manjine te da se utvrdi tko je i za što potrošio preko 150 milijuna kuna koje je SNV dobio za razvoj srpske zajednice.”

registar-vijeca-srpska-nema-rezultata




registar-udruga-u-rh-snv

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.