Ivica Galovic/ PIXSELL
Ivica Galovic/ PIXSELL

Đavolji pakt Bandić – Mesić: Jedan premijer – drugi zagrebački gradonačelnik!

Autor: I.Delić

Bandićeva kandidatura za premijera nameće posle legitimno pitanje - kakav bi prosperitet hrvatska država imala od još jednog premijera koji je gadno zaglavio u sumnjivim poslovima, od premijera koji ne poznaje niti jedan strani jezik i premijera koji je gradonačelničku funkciju stekao kroz jeftine populističke programe i gradnju fontana?

‘Može Mile iz Partije, ali ne može Partija iz Mile’. Tako u rodnom kraju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića opisuju njegovu političku putanju koju mu u kršnoj Hercegovini nikada nisu oprostili, premda će svaki pojedinac javno stati u njegovu obranu. Oni koji ga poznaju iz mlađih dana opisuju Bandića kao siromašnog, ali tvrdoglavog i spretnog mladića. Kako i ne bi kada je u hrvatsku metropolu došao, kako sam voli kazati, poderanih gaća, noseći pod rukom tek jednu putnu torbu. Zahvaljujući spretnosti, ali i snalažljivosti, te snažnom partijskom vjetru u leđa, danas je jedno od najprepoznatljivijih političkih lica u Hrvatskoj. Spajao se taj i sa Bogom i sa vragom ne bi li se očuvao na sceni koja mu toliko laska da se naprosto ne može pomiriti s vlastitim ambicijama, unatoč mnogobrojnim padovima. On je taj koji se uvijek pokušava uspeti za ljestvicu više, a san kojega desetljećima sanja sada će konačno pokušati ostvariti.

Naime, njegovoj političkoj nezasitnosti svjedočili smo one prigode kada se kandidirao za Predsjednika Republike. Avantura je to koja na kraju nije urodila plodom iako je bio vrlo, vrlo blizu, ali on od nacionalne politike očito nikada nije odustao. U zadnji saziv Hrvatskog sabora ugurao je čak dva svoja zastupnika, te se u jednom trenutku činilo kako je upravo Bandić taj koji kroji sudbinu HDZ-a i Tomislava Karamarka u famoznom preslagivanju vlade. Spretan kakav jest, od te je samoubilačke akcije na vrijeme odustao okrećući leđa Karamarku u najtežim trenucima.

Ambicija poraziti i SDP i HDZ

Premda su mnogi pomislili da bi iz tih igara Bandić mogao izvući pouku, te ostati na razini gradonačelnika, on sada ide korak dalje te najavljuje kandidaturu za premijera. Iako se u prvi tren činilo kako je riječ o lošem vicu, ova izjava posve je ozbiljna i spada u domenu crnog humora, jer šef metropole uvjeren je kako je upravo on karika spasa za hrvatski narod, te će se, kako kaže, s njime na čelu države politički cirkus kojem svjedočimo okončati.

U realizaciju svojih ideja već je krenuo ulazeći u suradnju sa SDP-ovim splitskim odbačenikom Ivom Baldasarom, a buduću premijersku mrežu gradit’ će upravo na taj način- kroz suradnju s jakim pojedincima na lokalnoj političkoj razini. Dio te ekipe mnogi su odavno zaboravili i politički otpisali, ali ne i Bandić tako kao jaku snagu svoga tima vidi ocvalog ekonomskog analitičara Ljubu Jurčića, tu je i njegov stari prijatelj Ivo Josipović, te lukavi Slavko Linić. Da bi družina bila potpuna svojem timu pridružiti će Bandić i Radimira Čačića, ali i vojsku nezadovoljnika unutar svoje bivše stranke odnosno SDP-a, pa se tako šuška da u lovu na premijersku fotelju računa na potporu Davorka Vidovića te Željke Antunović, ali i niza drugih starijih članova Partije.

No, spekulira se kako bi Bandić mogao zakopati ratnu sjekiru čak i sa Davorom Bernardićem, koji se pribojava da bi ga SDP ponovno mogao preveslati u utrci za gradonačelnika Zagreba. Stranka ‘Bandić Milan 365- stranka rada i solidarnosti’ Bandićeva je nova zvjezdica, a bliski mu suradnici samouvjereno i u strogoj diskreciji poručuju kako će pomesti sve konkurente. “Možemo pobijediti HDZ i SDP”, vjeruju bandićevci koji uporište vide u količini članstva koje im se proteklih mjeseci pridružilo. Bandić ujedno vjeruje kako bi na izborima mogao biti zvijezda, jer oslanja se među ostalim i na svoju regionalnu snagu kakvu primjerice u Slavoniji posjeduje HDSSB, a veliki oslonac mu je dijaspora, osobito rodna Hercegovina na čije glasove računa, nadajući se kako će time pomrsiti račune baš HDZ-u. Uz jaka politička imena Bandić se kani okružiti i onima koja su medijski eksponirana.

Šerbedžija, Štern i dvije Sandre

U svakoj izbornoj jedinici imat’ će po neku poznatu ličnost, koja se ranije u politici nije okušala. Računa tako na uspješnu i mladu sportašicu Anu Mariju Bujas Čelan, a uz mladu karatisticu odavno je prigrlio najuspješniju hrvatsku atletičarku Sandru Perković. Snažno ga podržava i Branko Lustig, redatelj velikog ugleda koji je njegovo uhićenje uspoređivao s holokaustom, za što se naknadno ispričao. Nimalo neočekivano Bandićeva snaga jest i Rade Šerbedžija, glumac koji mu je u najtežim danima zatvora također davao vjetar u leđa ignorirajući ozbiljne optužbe koje se vrzmaju oko njega. Pjevačica Sandra Bagarić jedna je od onih na koju ”vredni Mile” računa, a ona ga tvrde upućeni naprosto obožava. Odličan odnos s Milančetom njeguje i glumica Mia Begović, a tu je i bivša ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina. Poduzetnik Davor Štern vjeran je Milanov drug, u tuzi i bolu, ali i u uspjesima pa zato računa i na njega.

Na listi njemu sklonih, a k tome poznatih dama jest i književnica Milana Vuković Runjić. Uz to tu su i neke manje poznate, ali dovoljno snalažljive žene. Uz Vesnu Kusin, u neizvjesnoj utrci računa i na stručnost Danijele Franić. Političke uzde u ruke bi mogla uzeti još jedna dama od povjerenja, a riječ je o Jeleni Pavičić-Vukičević. Dotična je označavana i kao intimna prijateljica šefa metropole, a spada i u skupinu troje njegovih najvjernijih suradnika. Koliko joj je vjeran svjedoči i činjenica da je nije mijenjao otkako je u svibnju 2013. postao gradonačelnikom. Još jedna na listi bliskih prijateljica jest Štefica Mihalić, koja premda nije pretjerano stručna uživa velike simpatije Milana Bandića. Ova dama za njega je odrađivala niz prljavih poslova, a radi se o Lidiji Tomić koja će mu biti potrebna i u novoj političkoj bitci. Slavu je stekla aferom oko nabave stolica za Lisinski, skandalom koji je izbio 2005. godine kada je od poznatog zagrebačkog poduzetnika Željka Šelendića, inače velikog Mesićeva prijatelja naručeno dvije tisuće stolica za tu koncertu dvoranu, mimo javnog natječaja. Stolice po astronomskoj cijeni i do tisuću eura po komadu, Šelendić je isporučio prije nego što je natječaj uopće raspisan. Upravo ovu plavokosu ekonomisticu označavalo se kao osobu koja je sudjelovala u toj prljavoj raboti, ali i kao suvozačicu iz Bandićeva automobila u noći kada je pijan na zagrebačkom Ksaveru bježao pred policijom, što ga je stajalo gradonačelničke fotelje.

No priča tu ne staje. Ljudi bliski Bandiću kažu kako je zbog bliskosti s gospođom Tomić, dobio strašne glavobolje – zbog gospodina Tomića. Nakon što je Radenko Tomić saznao za blizak Bandićev odnos s njegovom suprugom, gradonačelnik se navodno našao na meti Tomićevih ucjena. Da bi se čitava stvar zataškala, suprug je morao biti uhljebljen. Brzinom munje, Radenko Tomić lansiran je za tehničkog direktora u Vodoopskrbi i odvodnji, navodno uz svesrdnu pomoć Bandićeva kompanjona Slobodana Ljubičića što je izazvalo neviđen bunt u Gradskom poglavarstvu i Holdingu, odnosno Vodoopskrbi i odvodnji. Unatoč tome, uspon Radenka Tomića bio je vrtoglav – od vozača kamiona sa srednjom stručnom spremom do masno plaćenog direktora.

Ključni as u rukavu

Uza sve spomenute ljude, Bandićeva kandidatura za premijera nameće posle legitimno pitanje – kakav bi prosperitet hrvatska država trebala imati od još jednog premijera koji je gadno zaglavio u sumnjivim poslovima, od premijera koji ne poznaje niti jedan strani jezik i premijera koji je gradonačelničku funkciju stekao kroz jeftine populističke programe i gradnju fontana? Na te nedoumice Bandić na žalost još uvijek nije ponudio odgovor.

Međutim, odgovor na pitanje ‘odakle mu odjednom tako nagla želja za premijerskom funkcijom’ leži u njegovom dugogodišnjem prijateljstvu sa Stipom Mesićem. Spoj je to kojega mu također ne opraštaju u njegovom rodnom kraju, ali te priče Milan je odavno nadišao. Naime, bivši predsjednik koji nikako da spozna kako mu je vrijeme za mirovinu, odlučio se kandidirati za fotelju gradonačelnika Zagreba. Funkcija je to koju će mu Bandić bez problema prepustiti, a njih dvoje zajednički su osmislili plan i program kroz kojega bi se ovaj trebao domoći premijerske funkcije. Istini za volju, nije se ni Mesić samostalno dosjetio toga plana već ga je na promišljanja potaknulo druženje sa šefom Hrvatske stranke umirovljenika Silvanom Hreljom koji mu je predložio kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika.

-Razgovarali smo s predsjednikom Mesićem i bilo bi nam drago da bude HSU-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, jer smatramo da je riječ o osobi koja ima veliko političko iskustvo, a ono je u ovim nestabilnim i neizvjesnim vremenima potrebno i Zagrebu i Hrvatskoj, obrazložili su umirovljenici svoje nakane, a Mesić tada znakovito poručio kako će o ponudi razmisliti. I doista je razmislio!

Bivši ustaša a danas zakleti antifašist

Sagledavajući okolnosti u kojima se našao funkcija gradonačelnika dugoročno bi ga osigurala, jer ukidanjem ureda njegov lagodan politički život doveden je u pitanje. Ujedno, domogne li se gradonačelničke funkcije biti će to najbolja hladno servirana osveta kako HDZ-u, tako i Mostu – dvojcu koji je radio na ukidanju njegova ureda. Bandiću je sudjelovanje u takvom timu oprostio, baš zato što je u posljednjem trenu vješto izigrao Karamarka. Doduše, taj gaf morao mu je oprostiti i stoga što je ovaj ranije uhljebio njegovu kćer u direktorsku fotelju. Plan za kandidaturu već je skovan i preko njega Mesić će se opetovano lansirati na ljestvicu najomiljenijih političara, a povrijeđen i revoltiran kakav trenutno jeste, gladan je želje za osvetom pa razloga za paniku itekako ima. Oni koji dobro poznaju Mesića pričaju kako se on u utrku ne upušta, ukoliko u njoj nema šanse. A šansu za kompromis s Bandićem pronašao je u svojim financijerima, koji bi sada trebali pogurati i jednoga i drugoga. Jednoga za premijera, a ovog drugoga za čelnog čovjeka hrvatska metropole.

Isti su to oni ljudi koji su Mesiću osigurali dva mandata na čelu države, pa nije nemoguće da priča koja graniči s lošim vicem postane realnijom no što se čini. Udarac je to ispod pojasa i na HDZ jer na lokalnim izborima u Zagrebu ponovno ne misle istaknuti neko jako ime, ali i SDP-u unutar kojega se sukobi nevješto prikrivaju. Mesić je uvjeren da s lakoćom može pobijediti svakoga tko mu se nađe na putu, jer deset je godina držao čelo ljestvice najpopularnijih političara u državi te smatra da bi se povijest u njegovom slučaju mogla replicirati. S obzirom na aktualnu, uzburkanu i nedefiniranu političku scenu takav scenarij nije nemoguć, a dio naroda još ga uvijek simpatizira, vjeruje bivši ustaša, a danas glasni antifašist Stipe Mesić.

Sve to čini ljut ponajviše na Karamarka – koji mu je nakon Tuđmanove smrti u utrci za predsjednika bio šef kampanje, a koji mu je oduzeo unosnu i po njega nadasve značajnu fotelju, onu koju je imao u uredu bivšeg predsjednika. Pomno skovani plan Mesić planira provesti u suradnji sa nizom stranaka od kojih će zatražiti podršku, ali problem u ovoj priči mogla bi mu stvoriti tek njegova nekadašnja stranka, odnosno HNS koji je Anku Mrak Taritaš već sada počeo brusiti kao svoju kandidatkinju za lokalne izbore u Zagrebu. Ipak, ukoliko se Mesić i Bandić pokažu kao eventualna zapreka SDP-u ili HDZ-u na političkoj putanji jakih aduta za obračun s ovom dvojkom pronaći se može u njihovim mnogobrojnim i višegodišnjih aferama. Zna ovaj ocvali politički dvojac da nisu pravednici koji mogu spavati mirnom snom, jer porijeklo njihove imovine, ali i sumnjive priče u kojima su se spominjali nikada nisu istjerane na čistac.

Autor: I.Delić

ZADNJE VIJESTI