HRT

Dautbegović: Zapovijedi u Orašje stizale od pukovnika iz Slavonskog Broda

Autor: Dnevno.hr

Matuzović nije imao efektivnu kontrolu nad teritorijem gdje se ovo dogodilo, što god da je bilo. Nije mogao spriječiti i nije mogao kazniti, zaključio je odvjetnik.

Đuro Matuzović nije imao zapovjednu odgovornost. Zapovijedi su dolazile od pukovnika HV-a iz Slavonskog Broda, rekao je u emisiji HRT-a Hrvatska uživo Almin Dautbegović, odvjetnik generala Matuzovića, jednog od deset u ponedjeljak uhićenih pripadnika HVO-a.

Uložio sam žalbu na pritvor u nadi da bi žalbeno vijeće suda moglo drugačije ocijeniti pritvorske razloge i pritvor ukinuti. Odluku o tome znat ćemo idući tjedan. U žalbi smo ponovili prijašnje stavove da ne postoji opasnost od bijega i sama činjenica imati hrvatsku putovnicu ne znači ništa, pojasnio je Dautbegović trenutačno postupanje.

Obrana generala Matuzovića bit će bazirana na istini. Postoji politički dogovor iz tog vremena na razini dviju država koji je omogućio Hrvatskoj vojsci da uđe na teritorij BiH i brani je od zajedničkog agresora. Priča o eventualnim zločinima, ako ih je bilo, priča je druge vrste. Za te zločine koji su, prema ovome što vidimo u materijalima, ipak mogli biti incidentne prirode, za njih treba odgovarati pojedinac koji ih je počinio. Zapovjednu odgovornost u ovom slučaju imali su zapovjednici Hrvatske vojske iz operativne grupe iz Slavonskog Broda, odnosno pukovnik HV-a. Imamo imena, pa i pukovnika iza njega, i to ćemo reći istražiteljima. Do imena se može doći i na internetu, izjavio je Dautbegović.

Matuzović nije imao efektivnu kontrolu nad teritorijem gdje se ovo dogodilo, što god da je bilo. Nije mogao spriječiti i nije mogao kazniti, zaključio je odvjetnik.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.