Patrik Macek/PIXSELL

MOST ODLETIO IZ VLADE! Plenković nasmijan ali vidno pod stresom: Ne bojte se, imam dovoljno ruku

Autor: Dnevno.hr

Plenković je razriješio ministra Orepića, Šprlju te Dobrovića jer nisu podržali Zdravka Marića. Po svemu izgleda - pada Vlada

Andrej Plenković nakon sjednice Vlade obratio se javnosti na konferenciji za novinare. Počeo je o svom cilju koji je postavio prije šest mjeseci – stabilnosti. Govorio je o formiranju – poštene, korektne koalicije s Mostom…

“Imali smo jednostavnu situaciju – odnos povjerenja. Očekivao sam kolegijalan stav političkog partnera i ministara u Vladi. Toga danas nije bilo i iz granice povjerenja prešli smo u granicu nepovjerenja. Stoga za mene nije bilo dilema. Ministri koji nisu dali potporu svom kolegu za mene ne mogu biti članovi Vlade. Moja politika nije politika demagogije, populizma…moja politika čak nije usmjerena na lokalne izbore. To je politika odgovornosti”.

“Ja mogu razriješiti ministre bez ičijeg supotpisa”, dodao je Plenković.

“HDZ u svom radu nijednim potezom nije vrbovao ni tražio prelazak bilo kojeg drugog zastupnika u klub HDZ-a. Moji odnosi se temelje na dijalogu i s te strane ona parlamentarna većina koja bude formirana, bit će po istim načelima”, rekao je Plenković.

“Odgovornost ovoga što se danas događa nije moja, nego Mosta”, dodao je.

Na pitanje novinara ima li podršku HDZ-a u presalgivanju Vlade premijer je kazao: “Zašto ne bi imao. Ja sam predsjednik vlade i predsjednik stranke, broj potpore ne moram pokazivati ni reklamirati”, rekao je.

O parlamentarnoj većini:




“Imam apsolutnu parlamentarnu većinu. To nije u pitanju što ćete vrlo brzo i vidjeti. niti u jednom trenutku ova situaciju nije bila moja ambicija i želja”, kazao je premijer.

Plenković je rekao i kako novi izbori nisu realni, ali da ako do njih dođe, napomenuo je, spreman je.

Plenković je rekao i kako ima većinu bez HNS-a. “Ne bojte se ima dovoljno”, zaključio je premijer i otišao.





Premijer Andrej Plenković na sjednici je Vlade danas donio odluku o razrješenju tri Mostova ministra koji su glasali protiv ministra financija Zdravka Marića. Plenković je razriješio ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, ministra pravosuđa Antu Šprlju te ministra zaštite okoliša i energije Slavena Dobrovića.


Tijek sjednice Vlade:

Andrej Plenković na početku sjednice Vlade izrazio je sućut obiteljima stradalih u pomorskoj nesreći kod Dubrovnika, kao i žaljenje zbog tragedije koja se dogodila u Šibeniku.

Potom se premijer osvrnuo na podatke o najnižem deficitu.

“U RH je u 2016. ostvaren najniži deficit hrvatskog državnog proračuna od 2002., koji je pao na 0.8% BDP-a”, kazao je premijer..

Naveo je i kako je Vlada sudjelovala na komemoraciji u Jasenovcu  te istaknuo kako se zalažu za društvo tolerancije.

Komentirao je i probleme na granicama, “što je za Hrvatsku neodrživo. Mislim da su svi u Vladi svjesni koliko je to bitno za Hrvatsku, zbog turizma”. Najavio je i razgovore s Junckerom i Mirom Cerarom, “i vjerujem da će naši napori uroditi plodom”.

“Programi reforme i konvergencije doneseni su na temelju programa Vlade RH”, istaknuo je premijer. Ponovio je tri temeljna cilja nacionalnog programa reformi: jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti uz bolju povezanost obrazovanja s potrebama tržišta rada te održivost javnih financija, prenosi Dnevnik.hr.

“Očekujem da nakon što ga usvojimo ovaj program bude temeljni vodič za provođenje reformi.”

Martina Dalić predstavila je nacionalni program reformi. Kao jednu od mjera istaknula je i planirano objedinjavanje inspekcijskih službi, odnosno reformu sustava inspekcija, koje će se odvijati u fazama.

Članovi Vlade jednoglasno su usvojili Nacionalni program reformi za 2017. godinu.

Ministar Zdravko Marić obrazložio je program konvergencije za razdoblje 2017.-2020. “To je dokument koji opisuje makroekonomsku i fiskalnu situaciju, izglede u srednjoročnom razdoblju te definira planove za održivost javnih financija“, istaknuo je Marić. Naveo je potom uspjehe svojeg tima u stabiliziranju financijskih pokazatelja Republike Hrvatske.

“Važno je što smo po prvi put uspjeli smanjiti udio javnog duga u BDP-u s 86,7 posto BDP-a krajem 2015. na 84,2 posto.”

Program konvergencije potom je jednoglasno usvojen.

Nakon 40 minuta sjednice Vlade premije Plenković je progovorio o Mariću.

“Ne prihvaćamo navode koje iznosi inicijativa predvođena SDP-om. Vrlo jasno i argumentiramo odgovaramo na sve aluzije koje se odnose na sukob interesa ministra Marića. On je bio jedna od 25 direktora, niti je bio vlasnik niti je bio zadužen za financijska izvješća pa nije mogao niti znati za sve procese koji će slijediti.”

Premijer Andrej Plenković na sjednici je Vlade danas donio odluku o razrješenju sva tri Mostova ministra koji su glasali protiv ministra financija Zdravka Marića. Plenković je razriješio ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, ministra pravosuđa Antu Šprlju te ministra zaštite okoliša i energije Slavena Dobrovića.

Vlada je odlučivala o prijedlogu oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a premijer Plenković je pozvao sve ministre da se izjasne protiv izglasavanja nepovjerenja. No, ministri Dobrović, Orepić i Šprlje glasali su protiv Marića.

– Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra, rekao je premijer nakon glasanja.


Andrej Plenković najavio je u srijedu da će njegovo stajalište o SDP-ovu prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću biti poznat nakon sjednice Vlade. “U četvrtak ćemo o tome nakon sjednice Vlade”, odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje hoće li odgovoriti oporbi na zahtjev za opozivom ministra Marića.

Novinare je zanimalo hoće li Vlada biti jedinstvena oko pitanja Marićeve sudbine i hoće li Marić imati podršku cijele parlamentarne većine. “Imam jako zanimljivu sjednicu Vlade. Ja sve znam, ali ne mogu vam reći. Sutra ću vam sve reći, ‘pojest’ će se ova današnja tema ako sada kažem”, odgovorio je jučer premijer.

Plenković je na početku sjednice izrazio žaljenje zbog teške nesreće u Dubrovniku, kao i zbog ubojstva u Brodarici.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.