jastrebarsko.hr

DAN GRADA: Slavi se kada je 1991. godine JNA napustila Jastrebarsko

Autor: povijest,hr/dnevno.hr

Građani su kolonu ispratili povicima: „Ne vraćajte se više!“

Dan grada Jastrebarsko obilježava se 13. studenog u spomen na događaj iz ratne 1991. godine. Naime, toga dana snage JNA su napustile gradsku vojarnu Franjo Ogulinac Seljo te je stanovništvo moglo odahnuti barem što se tiče prijetnje iznutra.

U Jastrebarskom je bial smještena 4. Oklopna (tenkovska) brigada JNA – jedna od najelitnijih oklopnih jedinica u sastavu jugovojske. Povlačenje iz grada dogovoreno je s hrvatskim vlastima a JNA je odnijela većinu oružja i opreme. Ipak, u vojarni je ostavljeno veliko skladište municije koja je hrvatskoj vojsci tada bila itekako potrebna.

Građani Jastrebarskog su kolonu, od više od 200 tenkova i raznih tipova oklopnih vozila, ispratili uz povike: „Ne vraćajte se više!“. Kolona je iz vojarne krenula prema Tuzli u točno 10 sati i 20 minuta, a cijeli proces nadgledali su brojni promatrači iz Europske zajednice.

Prema dogovoru JNA se s ljudstvom i opremom trebala stacionirati u Tuzli, a oružje nije smjelo biti uporabljeno na hrvatskom tlu. Prema saznanjima dogovor JNA nije ispoštivala, pogotovo onaj o uporabi oružja na tlu RH, piše povijest.hr

Jaskancima je i gradonačelnik Zvonimir Novosel čestitao Dan grada.

Povodom Dana grada u ponedjeljak će se  održati Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog, te će se u Glazbenoj školi Jastrebarsko odviti Svečani koncert za Dan Grada Jastrebarskog

Autor: povijest,hr/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.