Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Damir Krstičević najslabija karika u Plenkovićevoj vladi!?

Autor: Ivica Matić/7Dnevno/9. prosinca 2016.

U HDZ-u i dalje tinja nezadovoljstvo odnosom stranačkog vrha prema Mostu i njihovom stalnom popuštanju, ponajprije po pitanju kadroviranja. Tako se neki u stranci plaše da bi u bitci koja se trenutačno vodi između  HDZ-a i Mosta za kontrolu nad državnim gigantom HEP-om HDZ opet mogao izvući deblji kraj. Zašto sve to prilično indolentno promatra premijer Plenković, mnogima u HDZ-u nije jasno

Predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković, čini se, jedini ima petlju obračunati se sa Zlatkom Hasanbegovićem, bivšim ministrom kulture, reći će neki stranački dužnosnici koji, zanimljivo, ne pripadaju tzv. rigidnoj struji koja, po mišljenju ljevičara, ponajviše i podupire  gospodina Hasanbegovića. Takve priče su naročito došle do izražaja u trenutku kad se doznalo da Plenković i HDZ neće ići na rušenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, premda je samo prije nekoliko dana Andrija Mikulić, šef gradske organizacije HDZ-a i predsjednik Gradske skupštine, koji se u medijima silno trudi ostaviti dojam i glavnog stranačkog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, pjevao sasvim drugu pjesmu. Tako je Mikulić govorio da je neizglasavanje proračuna, pa neizglasavanje privremenog financiranja i dolazak povjerenika na čelo Grada Zagreba  jedna od opcija – i to vrlo realna. A nakon direktive iz stranačke središnjice Mikulić se predomislio, pa je u emisiji Otvoreno rekao da pustimo zagrebačkog gradonačelnika da ovaj mandat odradi do kraja, kako bi lagano mogao otići u svoju političku mirovinu, na što se nadovezao  Rajko Ostojić iz SDP-a rekavši da se očito nastavlja koalicija HDZ-HSLS-Milan Bandić. Iz svega ovoga da se iščitati kako je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković procijenio da bi bilo nelogično ići na rušenje aktualnog gradonačelnika samo nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora, kada stranka još uvijek nema ni na vidiku svog kandidata za čelnog čovjeka hrvatske metropole. Ipak je takav stav vrha HDZ-a mnoge u stranci zbunio, jer smatraju da to premišljanje nije dobro. Iako se iz premijerovog kruga trude prikazati da je šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u tu akciju išao bez Plenkovićeva znanja, mnogima to više izgleda kao opravdanje jer stranka, na žalost, uopće nema strategiju za Zagreb, i to već više od 16 godina. Mnogi su i razočarani, jer su smatrali da će novi lider HDZ-a imati petlju stati na kraj višegodišnjoj korupcionaškoj politici vođenja Grada Zagreba, te da će poduprijeti neizglasavanje gradskog proračuna, a time i rušenje Milana Bandića. Zašto to nije učinio mnogi vide i u dosta bremenitoj aktualnoj situaciji koja vlada i unutar stranke, ali i međusobnim odnosima dvaju glavnih koalicijskih partnera, HDZ-a i Mosta.

I mastike i svastike

Naime, u HDZ-u i dalje tinja nezadovoljstvo odnosom stranačkog vrha prema Mostu i stalnom popuštanju prema njemu, ponajprije po pitanju kadroviranja. Tako se neki u stranci plaše da bi u bitci koja se trenutačno vodi između  HDZ-a i Mosta za kontrolu nad državnim gigantom HEP-om HDZ opet mogao izvući deblji kraj. Naime, obje stranke žele HEP za sebe, iako je javna tajna da je Most zainteresiran jedino za HEP – jer je golema tvrtka s mnogo podružnica, i jedini mu je način da u njemu uhljebe sve svoje ljude. Ali spekulira se da HDZ neće dopustiti ponavljanje slučajeva SDP-a i HNS-a, odnosno da se stranci koja dobije određeni resor jamči apsolutna vlast glede kadroviranja, a pogotovo ne u tako važnom sektoru kao što je energetika. Stoga se može čuti i da HDZ neće dati Mostu da “preuzme” HEP, iako Most drži energetiku. No sumnje u negativan ishod te bitke za HEP, u HDZ-u, potiče i činjenica da je Most do sada dobio baš sve što je tražio. Ovladali su represivnim aparatom, a njegovi kadrovi od Metkovića do Omiša zauzeli su sve glavne poluge tog aparata, reći će neki u stranci,pogotovo nakon imenovanja novog ravnatelja policije Marka Srdarevića. Iz činjenice da on na tu dužnost  dolazi s mjesta načelnika Uprave Kriminalističke policije u MUP-u, a ranije je nekoliko godina bio zamjenik načelnika splitsko-dalmatinske policije, zluradima je dalo prigodu komentirati  kako je oko njegova  imenovanja bilo svašta – i svastike i mastike, ali i „Našeg Hajduka“, aludirajući na istoimenu udrugu navijača splitskog kluba, koja po mišljenju upućenih ima znatan politički utjecaj u  Dalmaciji. Stoga bi, kažu oni, bilo korektno da se u roku od mjesec dana konačno otkrije tko je bio autor svastike na Poljudu. Iako nitko u HDZ-u nema ništa protiv stručnosti i profesionalizma novog ravnatelja policije Srdarevića, ipak činjenica da on dolazi iz iste sredine unutar onih famoznih šesnaestak kilometara koliko je otprilike udaljen Metkovića od Omiša, dakle unutar onog istog Mostovog kruga povjerenja, već baca, po njihovu mišljenju, malu mrlju na sami izbor. A oni najogorčeniji u HDZ-u će reći da bivši ministar policije Ranko Ostojić sve njih drži u šaci, kao i to da i Srdarevića i Orepića i ministra obrane Krstičevića, koji je zadužen za nacionalnu i domovinsku sigurnost u Plenkovićevoj vladi, a koji pak nije imao nikakve primjedbe na imenovanje novog ravnatelja policije, vežu iste  sivomaslinaste uspomene iz prošlih vremena. Naime, sva trojica su bili u JNA – s tim da se Srdarević, što je za svaku pohvalu, prvi stavio na raspolaganje hrvatskim vlastima.

Novi Mostovi ataci na HDZ

A najnovije javne prozivke ministra policije Vlahe Orepića na račun sudaca Ustavnog suda mnogi u HDZ-u  tumače kao novi pritisak Mosta  na tu stranku, s obzirom na činjenicu da Orepić eksplicitno upire prstom u  suca Davorina Mlakara, HDZ-ovog prekaljenog igrača. „Ovaj sastav Ustavnog suda najveća je prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske. On je direktna posljedica klijentelističke politike. Dajte mi primjer ijedne države u kojoj netko može biti imenovan u Ustavni sud a da ima tako težak teret sumnje da je korumpiran kao što ga ima Davorin Mlakar. To je nemoguće“, navodi u velikom intervjuu Globusu Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova. U takvoj situaciji otvorenih prozivki i pritisaka, kao i otvorenog rata za osvajanje državnog giganta HEP-a, koji se ovih dana nesmiljeno vodi između HDZ-a i Mosta, Andreju Plenkoviću, objektivno, nije nimalo lako. U tom kontekstu treba promatrati i njegovu neodlučnost oko rušenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, jer bi Bandić uzvratio udarac u Saboru. Naime, on kontrolira pet saborskih zastupnika – Željka Lackovića, Kažimira Vardu, Darinka Dumbovića, Erminu Lekaj Prljaskaj i Vladimira Bileka, pa bi se lako moglo dogoditi da Plenković u tom kontekstu ostane bez njihove potpore. U tom slučaju Most bi imao još veći utjecaj u koaliciji, a izvori iz HDZ-a tvrde da i tako Božo i njegova družina  preko svojih podanika iz HDZ-a, gdje u najužem vrhu stranke, među prvih pet ljudi, uvijek mogu računati na HDZ-ove ministre  Gorana Marića i Davora Ivu Stiera. Što se pak Gorana Marića tiče, a o tome smo već pisali, on je bio još nakon prošlogodišnjih izbora Mostov favorit iz redova HDZ-a za premijera. Stoga se neki u stranci pitaju kako je moguće da favorit Petrova i Mosta preko noći dobije najmoćnije ministarstvo i još više podeblja i svoju, ali i moć Mosta u Plenkovićevoj vladi. U ovoj situaciji HDZ-u jedino preostaje bitka za DORH, u kojem još uvijek stoluje bivši Milanovićev i sadašnji Mostov favorit Dinko Cvitan. Ako se to pitanje ne razriješi u što skorijem roku, uskoro bi neki od članova HDZ-a mogli očekivati da Uskok zakuca i na njihova vrata u nastavku procesa za Fimi mediju. Sada je, kažu neki iz HDZ-a, jasno vidljivo da ostaci službe Josipa Perkovića opet djeluju, i to ne iz redova SDP-ovih dužnika, nego novih Mostovih sudužnika.

Indolentni Plenković i tajanstvena Big mama

Zašto sve to prilično indolentno promatra premijer Plenković, mnogima u HDZ-u nije jasno. Kruže i glasine da Most možda drži Damira Krstičevića, odnosno njegov biznis u M-Sanu, pod povećalom. Je li Krstičević možda i najslabija karika u Plenkovićevoj vladi – što Most i te kako vješto koristi – pitaju se u HDZ-u. U svemu tome značajnu ulogu ima i tajanstvena Big mama iz redova Mosta koja, kažu upućeni, drži sve pod kontrolom, od financiranja stranke do izdavanja naloga koga treba procesuirati odnosno kazneno goniti. Iako njezino ime pojedinci iz Mosta skivaju kao zmija noge, iz informacija koje na kapaljku cure van može se doznati  da je misteriozna Big mama početkom 90-ih godina bila u strastvenoj vezi s direktorom jedne velike zagrebačke tvrtke, ali kada je u jednom trenutku osjetila da ga može smijeniti ona je to je i učinila te je osobno preuzela vođenje tvrtke uz pomoć tadašnjeg najmoćnijeg  savjetnika predsjednika Franje Tuđmana. U međuvremenu je Big mama promijenila više poslovnih partnera, ali je uvijek bila uz vlast i moćne poduzetnike. Cinici bi rekli – ne pada iver daleko od Mosta. Ali zašto Plenković, unatoč svemu tome,  popušta Mostu, najčešće je pitanje koje se ovih dana postavlja u središnjici stranke. Polako se počinje upirati  prstom i u Milijana Brkića, kojeg mnogi smatraju  glavnim krivcem što je stranku isporučio ljudima bez baze. Neki u svemu traže pozadinu te Brkiću napominju da i nije bio takav desničar kakvim se voli predstavljati, pa kao što Karamarka optužuju da je bio gotovo cijelo desetljeće uz Stipu Mesića. tako danas Brkiću predbacuju što je  svojedobno, kada je napustio MUP, utočište i smiraj  našao kod poznatog oftalmologa Nikice Gabrića.

Neće civilno nadzirati SOA-u




HDZ odustao od Vokića!

Nesuđeni Karamarkov ministar pravosuđa Stjepan Vokić nije više HDZ-ov  kandidat za člana Vijeća za građanski nadzor SOA-e!

Naime, Vokićevo ime nakon neslavnog pokušaja da postane članom tog Vijeća još 2010. godine opet se prethodnih tjedana spominjalo u tom kontekstu, ali po najnovijim informacijama on više nije u nikakvim kombinacijama. Za Stjepana Vokića, sina bivše ministrice školstva Ljilje Vokić, prethodnih godina vezale su se brojne afere. Od toga da se njegovo ime spominjalo u kontekstu dar-mara koje je pravio po pravosudnim krugovima, do činjenice da je protiv Vokića  bilo podneseno i pet kaznenih i više od 30 prekršajnih prijava, među kojima veći broj prometnih, što je on uporno demantirao. Neki izvori tvrde kako se on, navodno, volio hvalisati da može utjecati na sudske sporove i tako činio medvjeđu uslugu HDZ-u. Iako se bavi odvjetničkim poslom,  mnogi će u šali reći da bi se mogli kladiti da Vokić ne bi znao nabrojiti sve ispite koje je polagao na Pravnom fakultetu. Njegov odgovor bio bi sličan  odgovoru bivše sisačke županice Marine Lovrić Mercel kada  je svojedobno, na novinarsko pitanje koju je školu završila, odgovorila: „E, neću vam reći!“




 

Autor:Ivica Matić/7Dnevno/9. prosinca 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.