Patrik Macek/PIXSELL

Damir Kajin: Kriminal je razdorio hrvatsku državu, Cvitan je ili nesposoban, ili ovisan

Autor:

Damir Kajin u svojem stilu i bez dlake na jeziku.

Više od 20 godina Damir Kajin bio je saborski zastupnik, a za sebe sada kaže da razmišlja isključivo o Istri i Buzinu te je svjestan da je sam kriv što nije osvojio još jedan mandat na parlamentarnih izborima koji su se odvili prije nešto više od pola godine, ali se kune da nitko više neće zastupati te prostore od njega pa se u tom stilu i s tom retorikom priprema za ponovljene izbore.

Jeste li zadovoljni radom vlade Tihomira Oreškovića, kako komentirate njihovih sedam mjeseci na čelu države?

Nitko racionalan ne može biti zadovoljan ovim što gledamo zadnjih 7 mjeseci. Vlada nije vladala. Jedino što je vladalo je opće nepovjerenje među ministrima. Orešković je zalutao, Karamarko je bjesnio jer mu je Petrov oduzeo igračke počevši od službi MUP-a do pravosuđa. Petrov kojeg je stvorila HRT po nalogu SDP-a ustupivši mu neviđeni medijski prostor s ciljem oduzimanje glasova HDZ-u, niti je poznavao kako vlast funkcionira, niti je ako se svaki petak vraća u Metković obitelj mogao nešto učiniti. Sve je bilo neprirodno, a jedino prirodno je što se Vlada raspala.

Postoji li mogućnost da vaša stranka surađuje s nekima od aktera političke scene nakon izbora?

Pogledajte izbore. Nitko ne govori o kriminalu, nepotizmu, a od tuda sve počinje. IDS ne može jer 50 istarskih načelnika i pročelnika je teže od 2-3 milijuna eura, a bili su poput crkvenih miševa. Istru nitko nije pokrao izvana. Pokrali su je istarski sinovi. SDP je sličan IDS-u. Neki njihovi prebacivali su na račune u Lihtenštajn 50.000 eura i nikome ništa. Peđa Grbin, godina prokurist Jakupi klana kada je bio predsjednik Odbora za Ustav i poslovnik. Što reći o MOST-u i PR Grizliju? Strašno. Oni su htjeli naplaćivati eventualne kaznene progone. Živi zid nakon lažirane skupštine, ako se potvrdi da je to istina, prvi će biti kome će se skidati imuniteti u novom sazivu Sabora. O HDZ-u ne treba trošiti riječi.

Nerijetko ste u javnosti u negativnom kontekstu progovarali o politici IDS-a i Jakovčića, kakav je danas vaš stav o tome?

Herak je za Jakovčića rekao da je u politiku ušao poput crkvenog miša. Jedno je Jakovčićevo djelovanje do 2001. dok nije postao župan, a drugo nakon toga, a pogotovo od dolaska Sanadera na vlast i podjele moći- „Ja do Učke, a ti od Učke“. Istarska politika do 2001. je bila čista, a od Arenaturista je počela opća grabež. To mu zamjeram kao i dil sa HDZ-om te bogaćenje izvršne vlasti. Ja sam se mogao nositi sa Kutlom oko Istarske banke, ali sa socijalističkim tajkunima gro Istre je pretvoreno do 1992., a IDS u tome nije sudjelovao jer smo vlast preuzeli 1993. Tko je sudjelovao u toj petvorbi? 90% socijalistički direktori, a od 1996. dogodila se kuponska privatizacija. Ja sam natjerao Čileanca Lukšića da za Plavu lagunu iskešira 100 milijuna DEM, a ne predviđenih 30 DEM. Jakovčić je postao igrač krupnog kapitala, a narod farbaju putovnicama Republike Istre, a da je ta putovnica postojala 60-tih, 70-tih ni Miletićeva majka ne bi došla u Istru. Još više mu zamjeram na preuzimanju medija. Glas Istre nas je bjesomućno napadao do 2006.-07., a nakon toga kada je lokalna samouprava u medije ušla sa 10-inama milijuna kuna, stvar se mijenja i danas Istra po medijskim slobodama je najadnija u Hrvatskoj. I konačno, dil sa DORH-om. Gotovo svi šefovi DORH-a danas kao privatni advokati zastupaju istarske gradove. Nakon ove tragedije koja se jučer dogodila obit. Grgeta, Istra nije samo zemlja dobrog vina, već postaje i opasno mjesto za življenje, puna droge, kriminala i sumnjivih smrti od Miletićeve tajnice Duras preko Bažona…Najmoćnije oružje u Istri postaju prostorni planovi i nekretnine.

Vi ste među prvima progovorili o problematici izbjegličke krize koja je poharala našu zemlju, kakav stav danas imate o tome s obzirom na događanja po Europi?

Hrvatska je Vlada bila totalno zatečena. Milanović mi je jednom rekao – „Ti bi izbjeglice kroz pustinju slao u S. Arabiju, a ja bi volio da dođe njih par tisuća u Hrvatsku jer imaju novca“. Ja sam mu odgovorio- „Ti bi, a ja ne bi“. Rekao sam da se Hrvatska mora braniti pomažući Makedoniji na Đevđeliji. Govorio sam da će se Europa radikalizirati ako se ne zaustavi migrantski val i danas, tvrda desnica maršira po Austriji, Njemačkoj, Francuskoj. Govorio sam da će se Europa pod tim teretom rastakati jer Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska to neće nijemo promatrati, a već tada sam govorio da će se Engleska u potpunosti izolirati i da će Europa ostati dio velike Njemačke, te da Merkel možemo zahvaliti sve ovo što gledamo, jer je njeno ponižavanje i tjeranje Grčke u bankrot potaklo Grke da preko svog teritorija propuste ogroman izbjeglički val.

Također, nerijetko progovarate o kriminalu u hrvatskoj državi, od pravosuđa na dalje. Tko i zašto po vama štiti taj kriminal i je li on uzrok gospodarske situacije u kojoj se nalazimo?

Kriminal je razorio hrvatsku državu. Mi smo država kontroliranog pravosuđa, DORH-a i ovisne policije. Ma koja profesionalna policija kada je Ostojić zarotirao 2300 šefova policije. Cvitan je apsolutno nesposoban ili ovisan. Ako nije ni jedno ni drugo, istina je da ne radi ništa. Mi u Istri imamo ljude u DORH-u koji svjesno predmete guraju pod zastaru, a potom država plaća odštete u milijunima kuna i nikome ništa. Drugi problem su mediji. Tko stoji iza njih? Gotovo da nemate vlasnika medija a da nije bio barem u pritvoru.

Na koji način biste se vi borili s gorućim hrvatskim problemima, i koji su uopće po vama ključni problemi hrvatske države?

Ovisne institucije, DORH, ucijenjeni političari od IDS-a sada sa najvjerojatnijim pokrenutim postupkom zbog lažiranja skupštine čak i Živog zida. SDP-a do Bandića i HDZ-a. Drugo demografska katastrofa i ovakva EU. Zbog ulaska Hrvatske u Europe raste izvoz, ali i godišnje iz zemlje odlazi 60.000 ljudi. Tu je i bezobrazno skupa nadgradnja i zakonodavna hiper produkcija. Hrvatska najbolje funkcionira kada Vlada ne zasjeda, kada je Sabor raspušten, a Orešković u državnom trošku ljetuje u Opatiji ili na Hvaru.

Što mislite o presudama Perkoviću i Mustaču i što mislite o provedbi lustracije?

Kilere ne žaliti. Međutim, to je trebala učiniti hrvatska država. Kada? 2002. kada je Njemačka zatražila njihovo izručenje. Što bi značila lustracija, ne znam. Danas i nema nekog smisla, ali oni koji su isljeđivali ljude, lažno ih teretili, stavljali im pištolj u usta da lažno svjedoče, meni ne bi predavali na fakultetima i sudili u sudnicama.

A kakav je vaš stav o novom predsjedniku HDZ-a?

HDZ ne može biti moj izbor. Plenković je izbor dijela medija, a možda i stranih ambasada. Karamarko je bio katastrofa, ali HDZ-u je donio 4-5 pobjeda. Plenković je počistio svoje liste i mogao bi poput Kolinde zabljesnuti, dok je Milanović pod svoje uzeo osuđene provalnike i još im nudi potpredsjedničko mjesto. Mogu si misliti kada Plenković Milanoviću kaže tko je od mojih sporan, a pogledaj svoje. Ti kao da sa svojom listom ideš u izbore za šefa popravnog doma, a ne šefa Vlade.

Kako je na vas utjecao ne ulazak u Sabor, što trenutno radite?

Konačno sam sa svojima. I znate čime se najviše bavim? Sudskim tužbama. Tko me tuži? Čak i bivši talijanski ministar, dobitnik Grba Županije istarske, našeg najvećeg priznanja, a koji trenutno izdržava kaznu zatvora u Italiji. To vam je Istra.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.