DA VAM STANE MOZAK: Doznali smo Pupovčeve i Radinove uvjete za potporu Plenkovićevoj vladi! Traže državne firme, ministarstva…

Autor: I.Delić

Uistinu je podugačka lista želja Pupovca i Radina, a ništa manje apetite nemaju niti Mostovci.

Prema najavama predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića nova vlada mogla bi se formirati već sredinom listopada, a ta objava prvi je puta da potencijalni premijer definira rok u kojem bi se trebali okončati pregovori koji bi u konačnici trebali rezultirati kadrovskim rješenjima i imenima koja će formirati taj tim.
Postavio je Plenković vrlo jasno igru u pregovorima s Mostom te i u svojem posljednjem razgovoru za Al Jazeeru jasno definirao tko je jači u ovoj igri moći.

-HDZ ima HDZ ima 61 mandat, a Most ima 13. Naći ćemo kompromis za kvalitetno funkcioniranje Vlade, a licitacije o tome koliko je tko tražio resora su, rekao bih, čak i malo slabije informirane špekulacije u medijima – kazao je nedavno izabrani šef Hrvatske demokratske zajednice dajući do znanja pregovoračima iz Mosta da nemaju previše prostora za ucjene, ali niti vremena na razgovore.

Ovoga puta karte su se zahvaljujući rezultatima izbora drugačije posložile pa sada zapravo pregovore vodi HDZ, a ne Most kao što je to prošle godine bio slučaj. U skladu s time HDZ je taj koji daje ponude, a Mostovci ti koji pristaju, ili pak ne pristaju na iste. Ne pristanu li na HDZ-ove ponude oni vrlo lako vladu mogu formirati i sa nekim drugim parlamentarnim opcijama te bi u tom slučaju Most postao oporba. A kako je svakome u našoj maloj zemlji, za velike političare u svakom slučaju ponajviše stalo do vlasti tako su šanse da mostovci pristanu na hadezeovu ponudu i više nego velike. Kako saznajemo od izvora u HDZ-u pregovori s Mostom sada teku znatno jednostavnije, no što je to bio slučaj u prethodnom pregovaračkom krugu.

Djeluju kao da im je stalo do toga da formiraju vladu, svjedoči naš visokopozicionirani izvor koji tvrdi da će im šef HDZ-a od 20 ministarstava ponuditi njih četiri, a dodatni bonus biti će mjesto potpredsjednika Vlade, što je dužnost koju će obnašati Božo Petrov. Kako saznajemo HDZ-ovci svojim potencijalnim partnerima nude ministarstvo pravosuđa, uprave, unutarnjih poslova i zaštite okoliša, ukratko resore koje su i do sada imali. No, ministarstvo gospodarstva na kojem su mostovci donedavno inzistirali gotovo pa sigurno neće dobiti jer je uostalom Plenković svoju kampanju temeljio na gospodarskom zaokretu. Kada već ne mogu dobiti ovo ključno ministarstvo Mostovci su kako saznajemo iz krugova bliskih toj stranci spremni pristati na kompromis te će se zadovoljiti drugom opcijom, odnosno foteljama u javnim poduzećima. Stalo im je tako do fotelja u nizu strateških energetskih tvrtki pa tako kao i u prethodnom sastavljanju vlade pucaju primarno na Inu, a svog čovjeka rado bi pozicionirali i u ‘HEP’ što ne treba čuditi, jer riječ je o tvrtki koja je 2014. imala 1,2 milijarde kuna dobiti te u javnosti slovi kao dobar plijen. Na listi Mostovih želja su i ‘Plinacro’ te ‘Janaf’, a zanimljive su im i ‘Hrvatske vode’ te ‘Hrvatske šume’. Bolje kazano – sve što imalo vrijedi.

Osim Mostovaca ozbiljne zahtjeve imaju i predstavnici nacionalnih manjina, s njim osmero Plenković pregovore treba kontinuirati u utorak i to na način da se sastane pojedinačno sa svakim od predstavnika pojedine manjine. Ukoliko ishod tih pregovora bude pozitivan manjinci bi do konca ovoga tjedna trebali podržati Plenkovića i njegovu vladu. A pristane li na njihove uvjete novi šef HDZ-a mogla bi ovo biti više no ozbiljna politička trgovina jer tri zastupnika srpske nacionalne manjine iz SDSS-ovih redova ogromnih su apetita. Pupovac i ekipa zahtjevaju tako reguliranje pitanja zaostalih mirovina pripadnicima svoje manjine koji su od 1991. do 1995. boravili na okupiranim područjima RH.
Zahtjevat će Srbi nadalje poštivanja obveza koje je Hrvatska preuzela Erdutskih sporazumom iz 1995. i Pismom namjere iz 1997. godine što znati da četiri pomoćnika ministara- oni policije, pravosuđa, kulture i obrazovanja budu pripadnici srspke nacionalnosti iz Slavonije. Nadalje, listi želja tu nije kraj već će tražiti predstavnika i u Ministarstvu regionalnog razvoja te u nekim javnim sustavima.

Kako se saznaje iz izvora bliskih HDZ-u Pupovčeva nezasitna ekipa inzistira na predstavnicima u Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama i Hrvatskim cestama, ali i Agenciji za plaćanje u poljoprivredi. Talijanski zastupnik Furio Radin također ima popis želja,a jedna od njih je da se poštuje Ugovor između Hrvatske i Italije koji datira iz 1996., a koji predviđa da se talijanska prava iz onih sredina gdje su najrazvijenija prošire i na sredine gdje su ona na najnižoj razini.

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.