Krunoslav Petric/PIXSELL

Da Todoriću nije bilo Škegre prije 18 godina možda bi i on završio kao Kutle!

Autor: I.Babić

Todorić je 2000. godine, tvrdio da nije miljenik države,a samo godinu dana ranije,kad je na vlasti također bio HDZ, gazda Agrokora je u vrijeme, u kojem se teško dolazilo do kredita, dobio snažan poticaj države koja je jamčila za obveznice Agrokora u vrijednosti od čak 31 milijun eura. Jamstvo je potpisao tadašnji HDZ-ov ministar Borislav Škegro, koji to danas naziva 'propustom' i za sve okrivljuje mrtvog čovjeka iz tadašnjeg ministartsva

Mediji su ovih dana objavili dio intervjua koji je Ivica Todorić posrnuli gazda Agrokora dao prije 17 godina. Tada je Todorić izjavio kako se ne smatra bogatašem, već uspješnim poduzetnikom, koji nije miljenik vlasti.“Smatram se bogatim čovjekom upravo stoga što imam stabilnu i zdravu obitelj. Inače, bogataš nisam ni po jednom kriteriju. Vrijeme u zadnjih deset godina, u smislu stvaranja osobnih vrijednosti, doista – nije bilo moralno. Nedavno je rečeno, kako će Vlada mjeriti nekakvo bogatstvo. Osobno neću moći zadovoljiti nijedan kriterij.

‘Da ja ne primam plaću, da mi ne rade sin i kćer i da tata nema penziju teško bih u današnje vrijeme izvukao kraj s krajem’, bubnuo je tada Todorić i ostao živ. No, ta izjava pokazuje i kako je Todorić doživljavao i doživljava hrvatsku javnost i hrvatski puk pa im je tako, bestidno, sasuo u oči kako bi on jedva sastavljao kraj s krajem da ne prima plaću, da mu ne rade sin i kćer i da tata nema penziju. Još je kritizirao i Vladu prikazujući se kao poduzetnik koji nije miljenik vlasti.

Da je država bila izdašna i prema Kutli kao prema Tosdoriću danas bi i on bio uspješan poduzetnik

Tako je dakle govorio (Zaratustra) Todorić 2000. godine, a samo godinu dana prije kad je na vlasti također bio HDZ, gazda Agrokora je u vrijeme, u kojem se teško dolazilo do kredita, dobio snažan poticaj države koja je jamčila za obveznice Agrokora u vrijednosti od čak 31 milijun eura. Jamstvo je potpisao tadašnji HDZ-ov, ‘mister PDV’, ministar Borislav Škegro. Što je najzanimljivije Škegro to danas naziva – ‘propustom’. Podsjetimo, tim kreditom Todorić je financirao gradnju Konzumovog distribucijskog centra na Žitnjaku, otvorenog u listopadu 2000. godine. Tada je to bio najveći takav objekt u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Agrokor je izdao 31 milijun eura vrijedne korporativne obveznice 1999. na međunarodnom tržištu uz asistenciju jedne luksemburške banke. Danas se postavlja pitanje bi li to uopće uspio bez državne pomoći odnosno jamstva? Primjerice, da je država i prema najkontroverznijem tajkunu Miroslavu Kutli, kada je zapao u teškoće, bila tako izdašna kao prema svom miljeniku Todoriću, danas se on, vjerojatno ne bi, skrivao po BiH od kaznenih progona u Hrvatskoj.

Škegro svoju krivicu prebacuje na mrtvog čovjeka

Ono što je najzanimljivije u ovoj priči o državnim jamstvima za Todorića otprije 18 godina jeste i sadašnja priča tadašnjeg ministra u HDZ-ovoj vladi Borislava Škegre. Naime, on je na novinarski upit zašto je 1999. godine jamčio za kredit jedne privatne tvrtke, mrtav hladan odgovorio sljedeće: ‘To nije bilo baš u nekoj redovnoj proceduri. Radilo se o propustu jednog mog pomoćnika. Čovjek je danas pokojni… Ne znam je li baš trebalo dati to jamstvo. Bili smo neodlučni pa su iskoristili trenutak dok sam ja bio na službenom putu u inozemstvu’, rekao je šokiranim novinarima Borislav Škegro. Hoće li se i nakon ovoga otkrića država i dalje boriti spašavajući njihova vojnika partije Ivicu Todorića, kako bi joj on, ako se izvuče u nekom novom intevjuu mogao reći:’

Da ja ne primam plaću, da mi ne rade sin i kćer i da tata nema penziju teško bih u današnje vrijeme izvukao kraj s krajem. Inače, bogataš nisam ni po jednom kriteriju. Vrijeme u zadnjih deset godina, u smislu stvaranja osobnih vrijednosti, doista – nije bilo moralno’. Ako je i od moralnog Todorića previše je.

Autor: I.Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.