Dusko Marusic/PIXSELL

CVITAN: ‘Uhićene su osobe samo jednog entiteta, a ostali su nestali’

Autor: Dnevno.hr

Na pitanje štiti li hrvatska politika nekoga tko je eventualno skrivio ova kaznena djela, a nije među uhićenima, Cvitan kaže: "Ni to ne razumijem, zadužen sam za progon kaznenih djela".

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u Saboru je novinarima odgovarao na pitanja vezana za uhićenja u Orašju, nakon zatvorene sjednice Odbora za pravosuđe u Saboru.

Suradnja s Tužiteljstvom BIH ostvarena na temelju protokola iz 2013. godine, te dva sporazuma iz 2005. godine, naveo je Cvitan, koja su prihvatila ministarstva pravosuđa i vanjskih poslova, odnosno Vlada RH. Zato, navodi, ne misli da je za uhićenja kriv itko iz Državnog odvjetništva.

Postavljeno mu je pitanje koliko je DORH odgovoran za pristup Tužiteljstvu BIH dokumentaciji, kojom se inkriminira pripadnike HVO-a, odnosno je li se “dalo više nego što se trebalo”.

“Kako to mislite?”, uzvratio je protupitanjem. Na to mu je novinarka kazala da je Hrvatska, kako se nagađa, dopustila organima progona druge države da bez nadgledanja i selektivnog pristupa izuzima dokumentaciju. Ovo pitanje je, dakako, izazvalo čuđenje.

“Pa nisu uzimali i nosili kući papire. Pa ne dolazi se u Državni arhiv tako da netko sjedne i uzme dokumente. To su priče za malu djecu”, kazao je Cvitan.

“Ovdje nije podignuta optužnica, već se vodi istraga, a o uhićenju sam saznao kao i vi – iz medija”, kazao je. Upitan je i što Državno odvjetništvo može napraviti u budućnosti u sličnim situacijama i da se ova situacija razjasni, na što je kazao da je DORH nezavisno, samostalno, pravosudno tijelo, zaduženo za progon kaznenih djela i zaštitu državne imovine.

“DORH ne može vezano za ovo učiniti ništa”, kazao je. Ponovio je da nije znao da će doći do uhićenja.
“Nisam imao pojma da će se ovo desiti, pogotovo ne na ovakav način”, kazao je, dodajući da se išlo “selektivno prema osobama jedne nacionalnosti”.




Na pitanje štiti li hrvatska politika nekoga tko je eventualno skrivio ova kaznena djela, a nije među uhićenima, Cvitan kaže: “Ni to ne razumijem, zadužen sam za progon kaznenih djela”.

Kada je riječ o navodima da nije poštovana pravna procedura, kazao je: “To ne znam, nemam dokumente i tražili smo pojašnjenja. Činjenica je da se tražila dokumentacija za 28 osoba, činjenica je da po imenima i prezimenima mogu zaključiti da su to bili pripadnici različitih entiteta. Činjenica je da je uhićeno 10 uhićenih osoba su pripadnici samo jednog entiteta, a ostali su nestali”.

Temeljem članka 12. protokola iz 2013. godine je zatražio pojašnjenje od Tužiteljstva BiH.




“Ne znam da li se vode istrage protiv osoba iz Republike Srpske i gdje su ostali nestali, to ja ne znam, ali to je indikativno i vidjet ćemo o čemu se radi”, kazao je Cvitan, prenosi N1.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.