Igor Kralj/PIXSELL

Cure prva, strogo čuvana imena: HDZ se odriče Kolinde, može li je zamijeniti netko od ovih ljudi?

Autor: I. međugorac

Ništa se oko predsjednice i premijera ne odvija slučajno.

Da odnosi između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijer Andreja Plenkovića nisu najbolji, i nije nekakva novina. Ulje na užarenu vatru dolile su posljednje nesuglasice oko odlaska, odnosno neodlaska ministra obrane Damira Krstičevića. Ništa se međutim oko predsjednice i premijera ne odvija slučajno. Jer dok najmoćnijoj dami Lijepe naše rejting iz mjeseca u mjesec opada, onaj Plenkovićev prilično je stabilan. Upravo stoga, predsjednica se kao nekoć u Milanovićevoj eri pokušava nametnuti privlačeći simpatije građana te ulazeći u sukobe s predsjednikom HDZ-a što ovome nije nimalo simpatično pa stoga ignorira skoro svaku njezinu inicijativu. Tako je svojedobno zanemario njezin prijedlog za gospodarski oporavak zemlje. Sukobljavali su se i oko Ovršnog zakona, ali i izbora sudaca Vrhovnog suda. Između predsjednice i premijera vladaju sve veće napetosti, a posljednji događaj kojim se okomila na Krstičevića premjera je doveo do toga da razmotri opciju u kojoj je neće podržati na predsjedničkim izborima.
Dakako, do izbora je ostalo puno vremena, ali neka imena već sada se kale.

Jedan od najizglednijih kandidata koji bi na tim izborima mogao braniti stranačke boje jest akademik Željko Reiner, čovjek bez mrlje u karijeri, respektabilnog obrazovanja, umjeren, pristojan i decentan.

Jedno od rješenja, priča se po vladinim hodnicima za Plenkovića bi mogao biti Drago Prgomet, kojemu je premijer jako naklonjen i u čiji ugled silno vjeruje, unatoč nesmotrenoj aferi sa Zoranom Milanovićem.

Premda izborni rezultati to baš i ne pokazuju, Plenković vjeruje da je Prgomet čovjek koji može vladati državom. Tjednik 7dnevno, raspisao se pak o tome kako Plenković nagovara generala Antu Gotovinu da se upusti u ovu bitku, a uz to hadezeovi kuloari bruje i o Luki Buriloviću, trenutnom šefu Hrvatske gospodarske komore, kojemu je prednost to što ga javnost dovoljno ne poznaje. No, potrebno je znati kako nas prije predsjedničkih očekuju europarlamentarni izbori, koji će biti prvi ozbiljan zadatak za aktualnog premijera, jer je pitanje koje će i hoće li uopće imati kadrova za tu trku.

Na prošlim EU izborima uz Plenkovića, najviše je glasova osvojila Ruža Tomašić, koja je najavila odlazak iz politike, a priča se kako se i Ivana Maletić vraća kući, dok i Davor Stier ima i pokazuje nešto veće ambicije. Problem HDZ-a devastirani su kadrovi, vrijeme je da ih Plenković počne oporavljati kako se ne bi našao u situaciji u kojoj danas gledamo SDP.

Autor:I. međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.