ČUDO! Na TV-u potpuno razotkrivena kronologija pljačke INA-e!

Autor: dnevno.hr

Sinoćnja 'Klopka' bavila se Industrijom nafte koja je nekada činila 10% hrvatskog BDP-a, a danas čini samo dio nekada daleko inferiornijeg MOL-a. Kako je INA privatizirana, tko stoji iza famoznog 'skrbničkog računa', što se odvija s Bijelim noćima i sirijskim poljima, te kako INA-u vratiti u hrvatsko vlasništvo - neka su od odgovorenih pitanja.

Gosti su tako bili bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić, predsjednik INAŠ-a, Sindikata naftne djelatnosti Zdenko Mučnjak i glavni urednik Energy Pressa Ivan Brodić, a telefonom će se javiti Nikola Kovačević, dipl. ing. i umirovljenik INA-e. U početku emisije pričalo se o povijesti naftne kompanije i impresivnim brojkama iz osamdesetih – 32-35 tisuća zaposlenih, 10% BDP-a, 3 milijuna tona nafte i 2.1 milijun prostornih metara plina. Prva velika afera bila je ona Đurekovićeva u kojoj su se spominjali Brozov sin i Mika Špiljak, otac danas u energetici često spominjanog Vanje Špiljka. Slijedi Domovinski rat i INA ga iznosi na svojim leđima, spominje se i ratno profiterstvo, šverc nafte, no nakon rata tvrtka se polako stabilizira. Bez obzira na to, mediji je uskoro proglašavaju ‘gubitašem’ s ‘prevelikim plaćama i brojem radnika’. Odvija se ogroman pad vrijednosti INA-e za koji se optužuje brojne pojedince, te kreće famozna privatizacija.

Procjena vrijednosti INA-e konsenzusno se smatra katastrofalnom, a ‘Bijele noći’ i sirijska naftna polja prvo se zanemaruju kao kapitalna vrijednost da bi se nešto kasnije prodali vrtoglavo ispod cijene ili napustili unatoč desecima milijardi dolara potencijalne vrijednosti. Pojavljuje se Vesna Balenović, sve se češće spominju imena poput Dragičevića ili Joze Petrovića, a uskoro i MOL preuzima INA-u kao i upravljačka prava. INA-om počinju upravljati izvršni direktori koji za pravni štit koriste upravu, pojavljuje se priča o Sanaderovom mitu i Hernadiju, a paralelno u javnost izlazi i najkontroverznija verzija – ona o skrbničkom računu iza kojeg navodno stoje pravi vlasnici paketa dionica poput Vlahovića, Todorića, Lukovića, Valentića i sveprisutnog Gregurića. A svega koju godinu ranije, 1995., INA je bila dva i pol puta vrjednija od MOL-a. Zanimljivo, gosti smatraju da u slučaju da je situacija obrnuta, Orban bi pokrenuo državnički potez. Na kraju emisije raspravljalo se o ulozi JANAF-a u trovanju stanovnika Slavonskog Broda putem bosanskobrodske rafinerije. Zaključak je da je nedjelovanje dovelo do situacije kada je moguće očekivati i pojedinačnu diverziju očajnog građanina na ventil, te situacija polako izmiče kontroli. Gledatelji su sa stopostotnom odlučnošću u referendumskom pitanju ‘Je li INA privatizirana na pošten način’ odgovorili s ‘NE’.

Voditelj je kao i inače bio Ratko Martinović, a tema idućeg tjedna je ‘Bosanska Posavina’.

Autor: dnevno.hr