ČUDNA MATEMATIKA: 39.611 partizana i danas prima mirovinu. Kako, ako Hrvatska po popisu stanovništva ima samo 11. 578 živih muškaraca starijih od 85 godina?

Autor: S.Vučković

Podaci, također, tvrde, da ako su svi današnji živi sudionici NOB-a u rat 1941. otišli s minimalnih 18 godina (izuzmemo li dječaka Boška Buhu), danas bi u prosjeku mogli biti 87-godišnjaci.

Statistika kaže da u ovom trenutku Hrvatska ima 39.611 živih sudionika NOB-a čija mirovina u prosjeku iznosi 2.721 kuna.

Podaci, također, tvrde, da ako su svi današnji živi sudionici NOB-a u rat 1941. otišli s minimalnih 18 godina (izuzmemo li dječaka Boška Buhu), danas bi u prosjeku mogli biti 87-godišnjaci.

Izuzetno zbunjujuće, naročito ako bacimo oko na popis stanovništva, po kojem je u Hrvatskoj svega 11. 578 živih muškaraca starijih od 85 godina?!

Hrvatska za partizanske mirovine izdvaja 1,4 milijarde kuna i ne bi nitko postavljao nikakva pitanja kada bi bilo malo jasnije, kamo ide taj novac?

Usporedbe radi, Drugi svjetski rat završio je prije 69 godina, za razliku od Domovinskog rata koji je okončan prije 19 godina. Ipak, mirovina koje primaju branitelji Domovinskog rata više je za samo 22.226 od onih koji primaju borci NOB-a.

Ovo je također jedna od bolnih točaka hvatskih branitelja kojih se na prosvjedu niti ne stignu dotaći. Braniteljske mirovine jedne su od onih koje često podliježu revizijama, provjerama i kontrolama, a sve kako bi se našao koji lažni invalid.

S druge strane, bilo bi puno pametnije uštedjeti jednom dobrom revizijom mirovina boraca NOB-a, te ustvrditi koliko pokoljenja prima njihove penzije, očito dugo nakon njihove smrti. I dok djeca poginulih branitelja Domovinskog rata nakon školovanja gube pravo na obiteljsku mirovinu, mirovine partizana kao obiteljsko blago, prenose se generacijama, s koljena na koljeno…




Čvrsti antifašistički lobi koji je ojačao i osnutkom svoje lige u Hrvatskoj, ne prepušta ništa slučaju i vrlo snažno zastupa interese boraca NOB-a. Vrlo često, pritom, nemilice gazi po tekovinama koje su nam iznjedrili hrvatski branitelji.

SABA RH u svom je programu za ovu i tekuću godinu izložila planove oko kojih će se naročito angažirati. Jedan od planova je “predložiti Vladi RH formiranje posebnog odjela ili službe pri Ministarstvu branitelja, odgovarajućim tijela u županijama, gradovima i općinama, kako bi se sustavno utvrdio statusa udruga, zajednica udruga i SABA RH, te ujednačio status imaterijalni položaj antifašističkih udruga s udrugama Domovinskog rata”. Zanimljiv je i ovaj dio plana koje antifašisti što prije žele realizirati:

“Prijedlog zakona o usklađivanju mirovina vojnih osiguranika bivše SFRJ




– Izmjene i dopune uredbe o participaciji u zdravstvenom osiguranju (borci NOB-a bili su do 2005. godine oslobođeni participacije u zdravstvenom osiguranju. Međutim, 2005. godine Uredbom je pravo na oslobođenje participacije ukinuto samo za borce Narodnooslobodilačke borbe, a svim drugima: sudionicima Domovinskog rata, ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i ratnim vojnim invalidima II. svjetskog rata to pravo je zadržano, što predstavlja diskriminaciju prema borcima NOR-a.).

Isto tako, borci NOB-a smatraju da je Domovinskog rata u povijesnim udžbenicima – previše!

 

 

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.