Photo: Patrik Macek/PIXSELL

CROBAROMETAR: SDP i Živi Zid nikada bliži, afera Hotmail skupo košta HDZ

Autor: Dnevno.hr

Dnevnik Nove TV donosi redovito istraživanje Crobarometar za svibanj, a on pokazuje daljnji pad HDZ-a.

U ovom trenutku za HDZ-e glasovalo 26,6 posto birača. S obzrom da je ovo je šesti mjesec u kojem vladajuća stranka gubi potporu i ona je trenutačno najlošija od izbora.

Najveća oporbena stranka SDP pak mjesec završava na 18,2 posto potpore, čime je došlo do zaustavljanja pada podrške nakon četiri mjeseca. Međutim, zato Živom zidu raste podrška birača 10 mjesec za redom. Otkada postoji Živi zid razlika je minimalna između njih i SDP-a, štoviše unutar je statističke pogreške od 3,6 posto.

Stranka Bože Petrova je zato postojana na 7,7 posto.

Stranka Pametno se već gotovo ustalilo s potporom od 3,7 posto potpore birača, dok je  HSS završio s potporom od 3,6 posto, a stranka Milana Bandića je na 3,5 posto. Kraj mjeseca, HSU je  dočekao s potporom od 2,4 posto, IDS je na 2,1 posto, HNS travanj završava s 1,4 posto, dok stranka Brune Esih može računati s potporom od 1,1 posto.

Istraživanje je pokazalo kako Hrast može računati na 0,9 posto, Reformisti Radimira Čačića su na 0,8 posto. GLAS trenutačno ima 0,5 posto potpore, a neodlučnih birača je 8,9 posto.

Građani sve manje vjeruju Vladi, čak 63 posto građana ih ne podupire i taj broj raste već četvrti mjesec zaredom. Istodobno, čak 72 posto građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru i tu je vidljivo da pesimizam raste već 4 mjeseca




Istraživanje je pokazalo da 70 posto građana misli da Vlada ne može riješiti probleme s kojima se suočava Hrvatska, dok 24 posto njih misli pak da hoće, a njih 6 posto ne zna

Većina birača oporbe, neodlučni ili apstinentni sumnjaju u Vladinu sposobnost, dok 55 posto birača HDZ-a misli da Vlada uspješno može riješiti probleme u kojima se nalazi zemlja.

Crobarometar pokazuje kako većina građana misli da će koalicija odraditi mandat do kraja. To misli čak 71 posto građana, a samo njih 20 posto misli da ćemo na izbore i prije, navodi Dnevnik Nove TV. 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.