Photo: Patrik Macek/PIXSELL/Tomislav Miletic/PIXSELL

CROBAROMETAR OTKRIO: HDZ i SDP bez koristi od Istanbulske Konvencije, Živi zid raste

Autor: dnevno.hr

HDZ nije izgubio, a SDP nije dobio potporu birača na raspravama o Istanbulskoj konvenciji. Obje stranke već nekoliko mjeseci imaju silazni trend, dok je Živi zid od rujna u rastu, a MOST je stabilno četvrta opcija, pokazuje redovito mjesečno istraživanje Crobarometar u Dnevniku Nove TV.

HDZ je od prosinca u laganom padu, doduše pad je unutar statističke pogreške te uživa potporu 29,5 posto birača. SDP je također već treći mjesec u laganom padu, da su izbori za njega bi glasovalo 19,3 posto birača.

Živi zid ožujak završava na 12,9 posto potpore, dok je MOST stabilno četvrti s potporom od 7,1 posto.

Tko su birači velikih stranaka?

HDZ je stranka čiji je rejting viši nego uobičajeno među biračima iznad 60 godina, odnosno 37 posto. Isto tako, među biračima s osnovnom školom imaju potporu od 42 posto, a velik broj glasova i dalje crpe u Slavoniji 43 posto te u Dalmaciji 43 posto.

SDP može kao i HDZ računati na veću zastupljenost među biračima iznad 60 godina, gdje ta stranka uživa potporu od 25 posto. Imaju veću zastupljenost među biračima s visokom stručnom spremom gdje bi dobili 26 posto potpore i na kraju, njihova utvrda su Istra i Primorje s potporom od 30 posto.

Živi zid je stranka mladih, točnije birača ispod 30 godina. Da su danas izbori, od njih bi dobili 29 posto glasova. Isto tako, malo veću potporu bi dobili na selu, 15 posto, i u Sjevernoj Hrvatskoj, gdje uživaju potporu od 19 posto birača.




MOST može računati na veću potporu od nacionalne kod birača od 31 do 44 godine, gdje imaju potporu od 10 posto. Nešto više bi dobili među biračima u gradovima, 8 posto, i na kraju, i dalje su najjači u Dalmaciji s potporom od 14 posto.

Potpora Vladi loša

Vlada i dalje može računati da 60 posto ispitanika ne podupire njezine politike, a samo njih 29 posto podupire. Istodobno, ne zna njih 11 posto. Jedino što premijera može zadovoljiti je činjenica da vladine politike podupire 71 posto birača HDZ-a.




Hrvatska je opet, nakon blagog povratka optimizma, pesimistična zemlja. Naime, 70 posto građana misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru, a njih 21 posto smatra da ide u dobrom smjeru, ne zna njih 9 posto. Tako je nakon 3 mjeseca pada zabilježen povratak u pesimizam, javlja Nova TV.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 976 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.