Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

CRNO NAM SE PIŠE! ŠTERC ALARMIRA: Nema šanse da će Murganić išta napraviti, stranka je opet pobijedila struku

Autor:

Premda novu ministricu osobno poznaje, Šterc je prema njezinoj politici izrazito skeptičan, a prst upire u cjelokupnu vladu i Plenkovića kojega poziva da mu se javi.

Kada je krenuo u sastavljanje Vlade, premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković po svemu sudeći morao je uvažiti i stranački kriterij, a da je tome tako pokazuje među ostalim ime Nade Murganić, dame koja će u novoj vladi biti zadužena za ministarstvo koje će se baviti demografijom, socijalnom politikom i mladima.

Inače, Murganić je u Saboru u dva mandata bila zastupnica HDZ-a, a u oba mandata u saborsku je fotelju uskočila kao rezerva s klupe. Tako je primjerice u sedmom sazivu Sabora njezin mandat započeo 31. siječnja 2014., a tada je mijenjala upravo Andreja Plenkovića koji se tada odlučio posvetiti karijeri u Europskom parlamentu. Drugi put u Sabor je ušla kao zamjenica Damira Jelića, karlovačkog gradonačelnika koji ju je komplimentima obasuo onoga trenutka kada je postala predsjednica karlovačkog Gradskog vijeća, tvrdeći da je human posao kojim se bavi najbolje opisuje.

A human posao na koji je gradonačelnik mislio jest ravnanje Domom za starije i nemoćne Sveti Antun u Karlovcu, za što je usput primala plaću od gotovo devet tisuća kuna. Da je razgovarala s Plenkovićem o ministarskoj fotelji potvrdila je medijima prije nekoliko dana, a Murganić je tvrdila i da ne zna hoće li je mandatar odabrati nego da je već i sam poziv na razgovor po nju priznanje da je njezin rad bio prepoznatljiv. Jedina donekle prepoznatljiva izjava nove ministrice koja se na internetskom prostranstvu može naći jest ona u kojoj proziva SDP-ovu Milanku Opačić.

– Donijela je zakone kojima omogućuje političko zapošljavanje, što pokazuje podatak da se broj zaposlenih u sektoru socijalne skrbi povećao pet puta – kritizirala je Murganić čija je imovinska kartica javnosti također dostupna. A prema podatcima iz iste posjeduje stan u Karlovcu od 70 četvornih metara vrijedan 375 tisuća kuna koji je naslijedila. Vlasnica je apartmana od 27 četvornih metara u Karlobagu vrijednog 200 tisuća kuna. Njezin suprug vlasnik je stana od 62 četvorna metra vrijednog 360 tisuća kuna, a koji je kupljen za gotovinu. Navela je i garažu vrijednu 75 tisuća kuna.

Demograf Stjepan Šterc o Murganić

Što očekuje od nove javnosti relativno nepoznate političarke koja je zabrazdila u njegovo područje upitali smo uglednog demografa Stjepana Šterca koji po tome pitanju nije pretjerano optimističan. Sama činjenica da će ministrica koja se prethodno bavila vođenjem doma za starije i nemoćne sada preuzeti brigu o mladima i demografiji našega sugovornika nasmijava, ali razloga za smijeh baš i nema.

– Oni u Vladi sve već znaju, vaš portal i ranije je pisao o tome kako cijelu priču postaviti, i tada smo rekli da to ne može biti socijalna politika, niti može biti u socijalnom okviru već to mora biti strateška razina jer to je pitanje ukupnog razvoja Hrvatske. Unatoč svim tim saznanjima vladajući su odlučili po svojem pa sada to imaju, mi demografi nismo utjecali na to, niti smo mogli utjecati, niti se pitalo ikoga, niti se s ikime razgovaralo. Ja sam razgovarao s premijerom što se tiče savjetovanja, s tim sam se složio, ne mogu ja sve odbiti, ako se za nešto slažem, ali za to postoji uvjet. Demografska politika mora biti strateška priča i ona se mora maknuti iz socijalne politike, mora se tome priključiti iseljeništvo i migracije. To mora biti jedan ozbiljan resor, a vidim da sada resore dijele da bi zadržali nekog čovjeka uz sebe, i oko sebe – kaže Šterc koji upozorava da je i ovim imenovanjem stranački interes pobijedio struku.

– Ja očekujem da se pojavi neka vlada, a mislio sam da će to biti svaka dosadašnja, nezavisno od političke opcije, koja će potegnuti u izvršnu vlast najbolje što Hrvatska ima jer došli smo do ruba i ponora. Nisam siguran kako ćemo mi dalje i stvarno očekujem da u pojedine resore potegnu najbolje što naša zemlja ima, nezavisno od političke opcije i interesnih grupa. Očekivao sam da će to napraviti ova Vlada, ali to se ne događa. Događa se ponovno ista priča pa se ljudi traže u okviru političkog miljea i postavljaju na ključna mjesta i zato dolazi do velikih iznenađenja te smo svi u čudu kada se pojavi neko novo ime – tvrdi naš sugovornik.

‘Ona je krasna žena, ali ne može spasiti hrvatski narod od potopa’

Novu ministricu poznaje te je i ona organizatorica predavanja na temu demografije u svojem gradu, a u ljudskom smisli za nju ističe da je jedna krasna žena. No, dodaje kako krasna žena ne može spasiti hrvatski narod od potopa.

– Ma kakvi, nema šanse. To je iluzija. Čim su oni to stavili u socijalni okvir. Mi znamo da je to ministarstvo formirano zbog jedne osobe, da bi jedna osoba bila ministrica, to je Opačić oni su formirali jedno posve besmisleno ministarstvo na koje su nalijepili demografiju. To je htjela i ranija, bivša ministrica koja je meni poslala nekog delegata da se ja usuglasim s time i da ja budem tamo nekakav savjetnik po tome pitanju, naravno to je kontra svega što smo mi demografi govorili. Prema tome, to su odlučili i neka se s time nose, ali mi ne možemo očekivati nikakav pomak i popravak trendova jer nije mu dana strateška razina u vladi, to im je nevažno. Zapošljavanje je ključno, ali mi uskoro nećemo imati koga zaposliti, napustiti će nas svi mladi, osobito kada vide ovakve trgovine naravno da odlaze od ovakve političke trgovine. Dakle, crno nam se piše, ali ja sam prihvatio biti njegov savjetnik, a prvi podaci koji nam dođu koji će nas šokirati natjerati će ih da nešto naprave, a ja ću se toga prihvatiti ako me zamole- zaključio je Šterc.

Autor:

VEZANE VIJESTI