Jurica Galoic/PIXSELL

CRNA PROGNOZA DEMOGRAFA: ‘Stavljam ruku u vatru da danas u Hrvatskoj ne živi više od četiri milijuna stanovnika!’

Autor: dnevno.hr

"Popis za tri godine pokazat će da Hrvatska sigurno ima relativno najveći pad broja stanovnika među članicama EU”, smatra demograf Pokos

U Hrvatskoj je 2016. bilo 14.005 više umrlih nego rođenih, što je nešto bolje nego godinu ranije kada je negativni prirodni prirast iznosio rekordnih -16.700, ali bi i taj rekord mogao biti srušen već ove godine, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku.

To je drugi najveći prirodni negativni prirodni prirast u posljednjih šest godina, ali će neslavni negativni rekord iz 2015. po svemu sudeći biti nadmašen ove godine, jer je samo u prvih 10 mjeseci 2017. negativni prirodni prirast dosegao brojku od -16.050.

Nastavi li se taj trend istim tempom i u studenom i prosincu, ova bi godina mogla postaviti novi crni demografski rekord s otprilike 19 tisuća više umrlih nego rođenih. Te je podatke za Vijesti RTL-a komentirao demograf Nenad Pokos s Instituta Ivo Pilar u Zagrebu. Rekao je da spomenuti podatci nisu iznenađujući za demografe, no vjerojatno jesu za političare koji po tom pitanju ne poduzimaju ništa ili tek nešto nedovoljno.

“Sve poslijeratne vlade po tom pitanju nisu učinile gotovo ništa. Sadašnja nešto pokušava raditi, ali te mjere nisu dovoljne”, kazao je demograf Pokos.

Spomenuo je i nedavni skup demografa u Đakovu, gradu s 19 tisuća stanovnika – baš onoliko koliko će stanovnika Hrvatska ove godine izgubiti – na kojemu se pojavio samo jedan državni dužnosnik.

(FOTO) ISTINA O EMIGRANTSKOM VALU MLADIH: Većina se ne namjerava vratiti u domovinu!




Što se tiče pitanja depopulacije, Pokos kaže da su neke mjere trebale biti davno poduzete.

“Postojala su tri strateška dokumenta koja se tiču populacijske politike. Sadašnja vlada donosi samo parcijalne mjere, što nije dovoljno,. Treba najprije riješiti intenzivno iseljavanje, koje je iz godine u godinu sve jače. Točan broj ne znamo, a službeni podaci DZS -a kažu da je višak iseljenih prošle godine bio 26 tisuća stanovnika. No, taj je broj zasigurno bio veći jer smo lani samo u Irskoj imali pet tisuća iseljenika”, izjavio je prof. Pokos za RTL.

Sljedeći popis stanovništva koji će otkriti pravu istinu, bit će tek za tri godine, prof. Pokos opisao je svoje predviđanje:




“Stavljam ruku u vatru da danas u Hrvatskoj ne živi više od četiri milijuna stanovnika! Toga su svjesni i političari koji prije nego postanu dužnosnici barataju tim brojkama, a kasnije ih ublažavaju. Popis za tri godine pokazat će da Hrvatska sigurno ima relativno najveći pad broja stanovnika među članicama EU”, zaključio je demograf.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.