Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Crkva odgovara na napade: ‘Nije istina kako Mika Donato ima neka prava na predmetnoj nekretnini’

Autor: dnevno.hr

"Iz svega navedenog razvidno je kako su netočni svi navodi koje ste iznijeli u svojim člancima i kako su isti usmjereni isključivo ka klevetanju i nanošenju štete ugledu Crkve kao institucije", stoji u demantiju koji u ime Zadarske nadbiskupije i Župe sv. Šimuna potpisuje odvjetnik Antonio Vedrić.

Budući da već nekoliko tjedana na portalu Zadar News novinar pod šifrom M. V. objavljuje novinarske članke o obitelji Mike Donata, koji je bespravno uselio u stan kojega je vlasnik Zadarska nadbiskupija i Župa sv. Šimuna, i iznosi svakojake neistine, Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije poslao je demantij na spomenute napise. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

1.Nije istina da Zadarska nadbiskupija nema socijalnog osjećaja za obitelj Mike Donata. Istina je da je neko vrijeme (od 1996. do 1997.) dok je bio podstanar u ulici Ferde Šišića 10A bio korisnik pomoći Caritasove socijalne službe, kao i Službe socijalne skrbi Zadar, a prema čijim podatcima je imao prijavljeno prebivalište na gore navedenoj adresi.

2. Nije istina kako Crkva, odnosno Zadarska nadbiskupija bilo kome prijeti, pa tako niti obitelji Mika, već ista samo pravnim putem kao nesporni vlasnik predmetne nekretnine i kao zaštićeno kulturno dobro pokušava ostvariti zaštitu svojih prava jednako kao i bilo koja druga pravna ili fizička osoba u Republici Hrvatskoj.

3. Nije istina kako je predmet postupka samo maloljetna kći, već svi članovi obitelji Mika koji su bespravno uselili u tuđi stan, vlasništvo Zadarske nadbiskupije i Župe sv. Šimuna i tamo godinama borave. Nadbiskupija je bila strpljiva i više godina čekala da dođe u posjed spomenute nekretnine mirnim putem, no to se nažalost nije dogodilo.

4. Nije istina kako Mika Donato ima neka prava na predmetnoj nekretnini, a što je sve razvidno iz vlasničkog lista. Istina je kako je Mika Franci bio vlasnikom ½ podrumskih prostorija i ½ dvorišta-vrta. Međutim, ta vlasnička prava je prenio na Zadarsku nadbiskupiju i Župu sv. Šimuna kupoprodajnim ugovorom 24. ožujka 1994. godine , za koja mu je i isplaćen novčani iznos od 162.000,00 HRD-a.

5. Čudno je, stoga, i uvjerenje o prebivalištu kojeg ste objavili na vašim stranicama iz kojeg proizlazi da je Mika Donato imao prijavljeno prebivalište 30. kolovoza 1984. godine na adresi  Zadar, don Ive Prodana 15, budući Mika Donato nikada nije bio vlasnik stana koji se nalazi na toj adresi,aniti mu je Zadarska nadbiskupija ili Župa sv. Šimuna dala odobrenje za prijavu prebivališta.

6. Iz svega naprijed navedenog razvidno je kako su netočni svi navodi koje ste iznijeli u svojim člancima i kako su isti usmjereni isključivo ka klevetanju i nanošenju štete ugledu Crkve kao institucije – stoji u demantiju koji u ime Zadarske nadbiskupije i Župe sv. Šimuna potpisuje odvjetnik Antonio Vedrić.

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI