vo Cagalj/PIXSELL
vo Cagalj/PIXSELL

Članovi HDZ-a: ‘Pozdravljamo odluku vrha stranke o samostalnom nastupu na izborima’

Autor: dnevno.hr

"Uvjereni da je ovo tek prvi korak kojim se izlazi ususret željama hrvatskih građana, novom predsjedniku i vodstvu HDZ-a predlažemo da, kao idući korak, najozbiljnije porade na osvježavanju izbornih lista na kojima ne bi smjeli biti kompromitirani, korumpirani i nepopularni političari", ističu članovi HDZ-a.

Članovi HDZ-a u utorak su priopćili da  pozdravljaju odluku vodstva stranke da na predstojeće parlamentarne izbore iziđe samostlno.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Mi, u ovoj prigodi okupljeni pokretači HDZ-a i članovi njegovih središnjih tijela iz 1989., pozdravljamo odluku vrha stranke o samostalnom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima.

Ocjenjujemo da je ovom odlukom novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pokazao respektabilnu političku odgovornost i ujedno izišao ususret referendumskoj inicijativi za zabranu predizbornih koalicija te promjenu izbornog sustava koju je prije dvije godine potpisalo više od 380 tisuća građana.

Uvjereni da je ovo tek prvi korak kojim se izlazi ususret željama hrvatskih građana, novom predsjedniku i vodstvu HDZ-a predlažemo da, kao idući korak, najozbiljnije porade na osvježavanju izbornih lista na kojima ne bi smjeli biti kompromitirani, korumpirani i nepopularni političari.

Hrvatska danas uza sve svoje značajne komparativne prednosti zbog loših političkih odluka sve više zaostaje u razvoju za drugim europskim zemljama. Zato je danas, kao i godine 1989. i 1990., rješenje naše duboke političke, a onda i svake druge krize u temeljitoj preobrazbi političkog sustava.

Zbog toga držimo da će ova odluka imati najširu podršku članstva i javnosti kao što je svojevremeno imala i odluka HDZ-a donesena uoči prvih višestranačkih izbora 1990., kada je dr. Franjo Tuđman, nasuprot inicijativi kojom se tražilo formiranje tzv. „koalicije hrvatskih demokratskih stranaka“ također odlučio nastupiti samostalno.

Podsjećamo da je HDZ i tada bio za suradnju s određenim strankama, ali takvu, kako je to i samo predsjedništvo u svom priopćenju od 2. ožujka 1990., dan nakon osnivanja „Koalicije narodnog sporazuma“, istaknulo, „koja će biračima omogućiti da glasuju po savjesti za njima najdraže programe i kandidate stranaka, koje onda trebaju surađivati na temelju postignutih izbornih rezultata“.

Potpisnici izjave: 

Ivan Tolj

Zdravko Gavran

Mario Kapulica

Jure Ivančić

Drago Krpina

Ante Beljo

Božidar Petrač

Zdenka Babić Petričević

Nediljko Matić

Ante Kutle

Miro Petric

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI