Dusko Marusic/PIXSELL

Ciklona Andrija donosi jesen, ali ne baš tipičnu!

Autor: dnevno.hr/crometeo

Od utorka pa sve do kraja tjedna noćne i jutarnje temperature zraka bit će postupno niže, no danju će se zadržati reaktivno toplo pa ćemo se još neko vrijeme “družiti” s temperaturama koje će i dalje dosezati, a ponegdje i malo prelaziti 25°C!

Podatci DHMZ-a o količini kiše koja je pala tijekom petka i u noći na subotu govore o ekstremnim količinama na dijelu sjevernog Jadrana te u gorskim krajevima. Najviše kiše je palo u  Kukuljanovu (industrijska zona u zaleđu Rijeke), čak 178 litara na kvadratni metar. Službeni podatak iz Poreča govori o 125,5 litara kiše u 24 sata (do 8 sati jutros). Glavnina te kiše je pala u rano poslijepodne tijekom izraženog grmljavinskog pljuska.

Troznamenkastu količinu kiše, 102 mm,  bilježi i Bakar. U Rijeci (Kozala)  je u zadnja 24 sata palo 90.4 litara kiše, što je više od polovice prosječne količine za cijeli mjesec rujan (173,5 litara).  Još neki podaci o količini kiše sa DHMZ postaja:  Crni Lug-Risnjak 89.0, Rijeka-aerodrom  87,5, Delnice 85,0, Senj 81,5,  Zavižan 57,8, Pazin 51,3,  Parg-Čabar 43,2, Krk 43.0, Ogulin 35,6…

Zadnji podatak je s meteorološke postaje Baška (pljusak.com) je od 3 sata u subotu ujutro.  Tada je stanica javljala 254 litre kiše od aktualnog kišnog vala.

U ostalim krajevima kiše je do jutra bilo znatno manje. Na srednjem i južnom Jadranu količine su zasad uglavnom jednoznamenkaste. Izdvojiti se može NP Mljet sa 19,7 i Dubrovnik sa 17,6 litara. U nizinama unutrašnjosti palo je mjestimice do desetak litara kiše, a u  Karlovcu 18,8 litara, piše crometeo.

Autor:dnevno.hr/crometeo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.