Davor Puklavec/PIXSELL

ČIČAK UPUTIO OŠTRO PISMO PLENKOVIĆU: Znate li koga postavljate za ministra pravosuđa

Autor: Hina

Čičak navodi da je "Ranko Marijan bio sudac Općinskoga suda u Zagrebu koji je sudio kasnih 80-tih godina u posljednjem političkom procesu u Republici Hrvatskoj i to u predmetu Dobroslava Parage. Paraga je suđen zato što je u medijima (stranim) iznosio istinu o svom slučaju i o stanju u zatvorima jugoslavenskog komunističkog režima

Na najave iz HNS-a da će predložiti Ranka Marijana za ministra pravosuđa žestoko je u četvrtak reagirao predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak, koji u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću navodi niz pogodovanja i afera navodno povezanih s Marijanom te ističe da je njegovo imenovanje ministrom nedopustivo.

U pismu Plenkoviću Čičak Marijana povezuje s brojnim pogodovanjima utjecajem i položajem u korist pripadnika hrvatske političke elite, povezuje ga i s aferom prisluškivanja sudaca Vrhovnoga suda u predmetu Glavaš te ističe kako je “suspektno da osoba za kojom se vuče takav korupcijski rep bude imenovana za ministra pravosuđa”.

“Kao građanin Hrvatske, svjedok vremena, kroničar povijesti i osoba koja se zalaže za ljudska prava, smatram dužnošću upozoriti Vas na neke činjenice koje mogu bitno utjecati na sastav nove Vlade”, navodi Čičak u pismu premijeru nakon što su mediji objavili da je HNS-ov kandidat za novog ministra pravosuđa sudac Vrhovnoga suda Ranko Marijan.

Čičak navodi da je “Ranko Marijan bio sudac Općinskoga suda u Zagrebu koji je sudio kasnih 80-tih godina u posljednjem političkom procesu u Republici Hrvatskoj i to u predmetu Dobroslava Parage. Paraga je suđen zato što je u medijima (stranim) iznosio istinu o svom slučaju i o stanju u zatvorima jugoslavenskog komunističkog režima. U to vrijeme Ranko Marijan je i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu”.

Čičak zatim navodi kako jeMarijan, opet kao sudac i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu, sudio u predmetu Karmen Bašić i Srđan Dvornik, tadašnjim čelnicima zaklade Otvoreno društvo u Zagrebu (Soroseva zaklada). I taj je proces, navodi Čičak, u Hrvatskoj i u svijetu percipiran kao politički proces, iniciran od strane Tuđmanova režima.

U vrijeme dok je Ranko Marijan bio predsjednik Državnoga sudbenog vijeća (DSV) njegova kći  izabrana je za sutkinju, što Čičak ocjenjuje “kulminacijom utjecaja i pogodovanja položajem”. Bio je to, dodaje, samo nastavak brojnih pogodovanja pripadnicima hrvatske političke elite čiji su bliski srodnici u vrijeme njihove moći izabrani za suce u Hrvatskoj.

Čičak navodi i da se ime Ranka Marijana spominjalo i u aferi prisluškivanja sudaca Vrhovnoga suda u predmetu Glavaš, gdje se radilo o pokušaju korupcije, ističući da se u javnosti “baratalo činjenicom da se radi o sucu koji ima dva imena, a nema prezimena”.




“Poštovani g. Predsjedniče, nedavno ste imenovali Povjerenstvo za sučeljavanje s prošlošću. Osim toga bili ste aktivni i u Europskoj uniji sudjelujući u organizaciji unutar Europskog parlamenta koja je radila na sučeljavanju s prošlošću. Sada se morate suočiti i s prošlošću i sa sadašnjošću, a bome i s budućnosti. Prije svega Vaše Vlade, ali i Hrvatske u cjelini. Vi stalno naglašavate kao je ovo ‘Vaša Vlada’ i Vi imenujete Vladu i preuzimate odgovornost za nju. Prema tome, jedno su dobre želje HNS-a, a drugo je Vaša odgovornost za Vladu. Preuzmite ju”, zaključuje Čičak u pismu premijeru.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.