CESAREOV OTAC: ‘Majku otmičarku mog djeteta štite ustaški nacionalisti!’

Autor:

“Nakon pet godina dobit ću natrag svog sina, otetog od majke koju štite ustaški nacionalisti', glasi naslov u talijanskoj La Stampi o slučaju koji je danas na noge digao Hrvatsku. Što o svemu kaže otac djeteta i talijanska policija?

‘Strah me je jer nisam siguran da će me prepoznati nakon svih tih godina. Kad  ga je Nina odvela od mene imao je manje od tri godine. Možda su mu u Hrvatskoj isprali mozak. Možda su mu rekli da sam mrtav, da sam ga napustio, da ga nisam želio. Ali ja sam ovdje, ja sam otac, ja nikad ne odustajem”, kaže otac Cesarea za rimsku La Stampu. “Pauza, uzdah, okretanje očiju prema stropu, a onda sklapa ruke kao u molitvi”, piše novinar La Stampe: očito ni talijani nisu lišeni smisla za patetiku. “Vidjet ću hoće li moj parfem, ton mog glasa, pobuditi u njemu sjećanja na to da sam ja njegov tata.”

ustase

Alessandro Avenati, 48 godišnji zastupnik Jeepa iz Moncalierija blizu Torina, je proveo godine tražeći svoju bivšu suprugu i gdje je odvela njihovog sina, čija je ovrha pobudila veliki interes hrvatske javnosti i koja je za sad odgođena, ali ne i opozvana. 8. travnja 2011. Nina Kuluz, njegova bivša supruga i majka njihovog djeteta, koje sad ima sedam godina, je odvela dijete iz Italije u nepoznatom smjeru. “Rekao sam, prepustit ću sve sudovima. Odgovor je bio da je dijete moje. Preračunala si se. Cesare ide sa mnom, zbogom”, prenosi La Stampa njegove riječi.

Nakon pet godina istrage koju je osobno vodio,  i na koju je, tvrdi, potrošio preko 200.000 eura, Alessandro je na korak od toga da dobije sina natrag. “Nikad nisam odustao od potrage za sinom i od toga da budem ono o čemu sam uvijek sanjao, roditelj”. On bivšu suprugu optužuje za otmicu djeteta: ona njega za zlostavljanje. No, kako je protupravno odvela dijete iz Italije, sud je stao na stranu oca. Usto, Nina je u vrijeme kad su bili zajedno bila nezaposlena, dok je on dobro zarađivao, a takve su odluke na zapadu uobičajene i kad se ne radi o otmici.

Krajem prošle godine Nina je locirana od strane policije u Splitu, što je rezultat višegodišnje istrage koju su provodili zajedno s talijanskom kriminalnom policijom. Službeno, slučaj se vodio kao otmica djeteta. Europski uhidbeni nalog je izdao sud u Torinu kojim je predsjedala Barbara Badellino. Ona je presudila da dijete mora pripasti ocu. “Bilo je to 2012”, kaže Alessandro. “Nakon što su je godinama pokrivali i štitili ljudi iz polusvijeta i podzemlja, naročito iz ultra-nacionalističkle desničarske organizacije Ustaša, Nina više nije mogla bježati. Primijenili smo taktiku spaljene zemlje,” kaže izvor iz talijanske policije za La Stampu. Dotični je izvor na kojeg se poziva otac navodno sudjelovao u istrazi, a policija je slala svoje vrhunske istražitelje u krugove bliske Nini Kuluz. Malo je doduše bizarno kad Talijani, gdje postoji vrlo jaka fašistička, neofašistička i postfašistička politička scena, govore na taj način o Hrvatskoj. No izgleda da su Talijani izmislili antifašizam.

Kako god, Cesare je lani odveden u bolnicu pod lažnim imenom kako bi bio operiran od manje hernije. Na taj način je otkriven. Odveden je u kuću djeda i bake, a ispred nje su otkad je lociran danonoćno stražari i policija. Alessandro se još lani nadao da će dječak biti kod njega za par dana, ali stvari su se otegle još pola godine, jer majka nije htjela predati dijete bez sudske borbe. Ona je lani uhićena zbog otmice djeteta, no puštena je na slobodu. Ona pak tvrdi kako je ovrha malenog Cesarea koja se trebala dogoditi još u rujnu prošle godine, kad je Alessandro i dao gornji intervju za la Stampu i još neke druge novine poput Reppublice, odgođena u rujnu prošle godine jer je zaključeno da otac nije ostvario nikakav topli odnos s djetetom i da ga ne poznaje, kao da i nije savladao osnove hrvatskog jezika.

Talijanski tisak je isključivo na strani oca, hrvatski tisak, kao i javnost, na strani majke. Kako će se ovaj slučaj dalje razvijati, nitko ne može pretpostaviti, no za sad ostaje na snazi odluka talijanskog suda da dijete mora pripasti ocu. Može li se ona ikako promijeniti, za sad nije posve jasno. No zanimljivo je primijetiti da su Igor Kojić i Severina sad i službeno ustaše.

Autor:

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.