Patrik Macek/PIXSELL

CERAR SABOTIRAO?! Postojao dogovor protokola o granici, a on ODUSTAO, nagađa se da je ovo uzrok!

Autor: dnevno.hr

Premijer Andrej Plenković i slovenski premijer Miro Cerar tijekom sastanka u Zagrebu koji je održan u prosincu, trebali su potpisati svojevrsni protokol o granici kojeg su pripremile radne skupine dviju zemalja, no slovenski premijer je od toga odustao u posljednji tren.

Uoči prošlomjesečnog sastanka Plenkovića i Cerara ekspertne radne skupine dviju zemalja u čak sedam sastanaka postigle su kompromis oko bilateralnog rješavanja graničnog spora.

Taj protokol o granici dobio je prolaznu ocjenu i u diplomatskim krugovima, pa su ga tijekom susreta u Zagrebu premijeri trebali potpisati, no Cerar se u posljednji trenutak predomislio, piše Večernji list, koji ne objašnjava zbog čega je slovenski premijer odustao.

Obje radne skupine dogovorile su da bio dio tog protokola bile karte s granicama na kopnu i moru, a granična crta bi bila malo drugačija do one u odluci Arbitražnog suda.

Režim plovidbe kroz hrvatsko teritorijalno more bio bi malo liberalniji, a osnovala bi se i komisija kojom bi se obilježila granica na kopnu. Dokument je trebao definirati i stupanje na snagu tog protokola.

Sastanak Plenkovića i Cerara održan je 19. prosinca 2017. u Zagrebu, ali nakon njega nije bilo vidljivog pomaka. Susret su i slovenski mediji nazvali neuspješnim, a slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec tvrdio je da je Cerarov odlazak u Zagreb gubitak vremena.

Je li tomu kumovao sastanak koji je dan prije imao s političkim partnerima i oštra upozorenja “da ništa ne potpisuje” ili gubitak državničke hrabrosti, ne zna se, no očekivanja su – i iz međunarodne zajednice – da se nastavi s tihom diplomacijom i pronađe rješenje, pita se Večernji List.




Premijer je prošlog tjedna javno ustvrdio da su Hrvatska i Slovenija puno bliže rješenju nego što se to možda čini.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.