CENTRI MOĆI U HRVATSKOJ POLITICI: Tko stoji iza degradacije najvećeg HDZ-ova ekonomskog stručnjaka?

Autor: I.Delić

HDZ-ov stručnjak često kritizira banke i bankarski sustav što nekome u Hrvatskoj očito ne odgovara.

Promocija knjige ‘Slom lažnog prorštva’ autora Gorana Marića, dala je naslutiti da HDZ u svojim redovima doista krije stručnjaka za područje financija, ali i gospodarstva. U knjizi Marić debatira o uzrocima krize, ali i o početku ekonomske propasti uvođenjem PDV-a.

Objasnio je potom i najvažnije pogrešne poteze ekonomske politike, egzibicionizam porezne uprave, poreznu eutanaziju gospodarstva, predstečajne nagodbe ili okultno zlodjelo, prodaju Croatia osiguranja te druge vruće teme. Progovorio je i o sotonskim fondovima tzv. Fondovima gospodarske suradnje, umotvorini Borislava Škegre čije su vizije vodile u slijepilo te o monetarnoj politici HNB-a, sanaciji banka, skandaloznoj prodaji zlatnih rezervi.

Tema knjige su i sukcesijska pitanja te propast obrazovanja. Da Marić zna što čini svjedoči i podatak kako je njegova stranica na internetskom portalu Sabora jedna od najposjećenijih. Taj podatak, ali i spoznaje navedene u knjizi djelovale bi kao komplimenti i iskoristivi resursi za izlazak iz krize da se već gotovo godinu dana po stranačkim kuloarima, ali i medijima ne progovara o njegovoj marginalizaciji u HDZ-u. Kome u najvećoj oporbenoj stranci smeta Marić trebalo se zapitati i onda kada je u relativnoj tišini na vlastiti zahtjev razriješen dužnosti predsjednika HDZ-ova Odbora za financije. Na toj ga je funkciji zamijenio javnosti relativno nepoznat Tomislav Ćorić. Glasine iz stranke kazuju da je popularni Marić odstupio nezadovoljan zapostavljanjem stranačkog vodstva. Kap koja je prelila kapu bio je tadašnji skup o investicijskim potencijalima Hrvatske te nesudjelovanje u radu HDZ-ova gospodarskog foruma.

Ono što se po hodnicima najveće oporbene stranke progovara o Marić, posljednjih nekoliko mjeseci izlazi na površinu. On je jedan od rijetkih eksperata koji ne puše u neoliberalni rog.

Zagovornik je spasa i politike orbanizacije Hrvatske, a time je očito mnogim lobijima stao na žulj. Inače, Marić je doktor ekonomskih znanosti, a diplomu je stekao na Zagrebačkom ekonomskom fakultetu. Uz to, međunarodni je nogometni sudac i prvo Oko sokolovo. Svojevremeno je žestoke kritike sipao na račun funkcioniranja Hrvatske narodne banke i guvernera Željka Rohatinskog koji je pak preko Jadranke Kosor pokušavao izlobirati Marićevu smjenu. Ovaj ekonomski eksper u svojim javnim nastupima često daje do znanja da ekonomija ne može biti uspješna bez nacionalne komponente.

To pak znači i prestanak pogodovanja stranim bankama i centrima moći. Te riječi grubo zvone u ušima ekonomskih stratega diljem Lijepe naše, koji su navikli biti podređeni i marginalizirani dodvoravajući se centrima moći. Kritike na račun banaka sipao je ovaj zastupnik i 2010. godine na saborskoj raspravi o prihvaćanju godišnjeg izvješća HNB-a, kada je ustvrdio kako su banke usprkos krizi povećale kamate smanjivši pri tome kreditne plasmane povećavši tako svoje prihode od 14,8 posto milijardi kuna u 2006. godini na 21.7 do 2008. godine.

Kritika nije poštedio niti Splitsku banku koja je u jednom danu povećala kamatu za 2,5 posto. Prozvao je i Zagrebačku banku stoga što se hvalila kako je smanjila kamatu za 0,5 posto, a s druge strane zanemareno je kako je ista ta banka navedenu kamatu povećala za tri do četiri posto. Dakako, doticao se i afere Podravka koje ne bi bilo da je HNB reagirao na vrijeme.




Upravo je Marić hrvatsku javnost upoznao s informacijom kako je Hrvatska potajno 2001. godine prodala 15,5 tona zlata za 145 milijuna dolara i na taj način u državnoj blagajni ostali smo bez grama toga plemenitog metala. Hrvatska je rasprodala svoje zlato onda kada su ga drugi prodavali, detalj je kojega je zamijetio saborski zastupnik. Njegovi kritički nastupi, praćeni argumentima bomba su za HNB ponajviše stoga što na svoja mnogobrojna pitanja nikada nije dobio odgovor. Njegovu politiku ne podržavaju previše niti pripadnici stranke čiji je član, a to je prilično ozbiljan problem. Riječ je o sveprisutnom i ne pretjerano stručnom Domagoju Miloševiću te Karamarkovom miljeniku Đuri Njavri.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.