Pixabay.com

Čak 410 Hrvata svakoga mjeseca odseli u Irsku!

Autor: T. P.

U prvih su osam mjeseci 2016. godine Hrvatsku su u potrazi za financijski boljom budućnošću u Irskoj napustila 3283 građanina RH, u prosjeku 410 svakoga mjeseca.

Odmah po ulasku Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. Irska je otvorila svoje tržište rada državljanima Hrvatske. Irska je uz Njemačku zemlja u koju je otišao raditi najveći broj onih koji su napustili Hrvatsku i što je alarmantno, njihov broj iz mjeseca u mjesec raste.

>>> HRVATSKA IZUMIRE, A MLADI SVE VIŠE ODLAZE: ‘Samo nek mi netko javi da imam posao s 5000 kuna i vratio bih se’

Potvrđuju to i službeni podatci irskog ureda za socijalnu zaštitu koji vodi evidenciju o broju izdanih PPSN brojeva (nešto poput našeg OIB-a, nap. a.), bez kojega je nemoguće u Irskoj primati plaću i ostvariti ostala zakonom propisana prava. Kako piše Glas Slavonije, od srpnja do kraja 2013. godine PPSN je zatražilo 440 građana Hrvatske, što je u prosjeku oko 75 svakoga mjeseca.

Od 2014. godine vidjele su se naznake da će taj broj postupno i rasti. I tako i jest. Već je 2014. godine u Irskoj posao potražilo 2091 Hrvata, prosječno njih 175 mjesečno. Godine 2015. ta brojka narasla je na čak 4342 onih koji su stigli u Dublin, Cork, Galway, Limeric ili neki drugi irski grad… Svakog je mjeseca 2015. u Irsku odlazilo 360 Hrvata, i to mahom iz Slavonije.

U prvih su osam mjeseci 2016. godine Hrvatsku su u potrazi za financijski boljom budućnošću u Irskoj napustila 3283 građanina RH, u prosjeku 410 svakoga mjeseca. Dakle, od ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije i otvaranja irskoga tržišta rada Hrvatima, PPSN broj tamo je zatražilo deset i pol tisuća Hrvata.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.