Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Čačićev Coning duguje 191 milijun kuna, a on se u politiku vraća na velika vrata!

Autor: I. Međugorac

”U Vladu smo ušli radi stabilnosti države”, riječi su to HNS-ova Predraga Štromara. Državu HNS-ovci još uvijek nisu pretjerano stabilizirali, ali čini se kako oni trenutno imaju prečeg posla, jer stranka je uvijek ispred države, a stanje u njoj sve je samo ne dobro. Već nakon prvog vala i potpisivanja koalicije s HDZ-om, tu malu stranku koja politički život zahvaljuje ponajviše SDP-u napustio je niz istaknutih članova, ali tu migracijama nije kraj. Naime, kako saznajemo, HNS u svojem dosadašnjem najsnažnijem uporištu doživljava velika neslaganja i previranja, jer članstvo im se osipa, a iz dana u dan deseci HNS-ovaca prelaze u tim svojega bivšeg predsjednika, danas varaždinskog župana i lidera Reformista – Radimira Čačića. Osipaju se tako HNS-ove organizacije u Varaždinskim Toplicama, Vidovcu, Martijancu, a prešla mu je i vijećnica iz gradskog vijeća Vesna Dušak.

Glasne spekulacije

Premda je ta stranka na nedavno održanim lokalnim izborima osvojila tri mandata u Gradskom vijeću, danas se mogu pohvaliti tek s jednim mjesto, jer još jedan zastupnik u međuvremenu je postao nezavisni. Probleme bi HNS-ovci mogli rješavati u u međimurskom kraju, jer sve glasnije se spekulira da bi ih mogao napustiti jedini župan Matija Posavec, koji je vrlo nezadovoljan stanjem u stranci, ponašanjem i ulogom njegove stranke u Vladi, a jednako tako šuška se kako se baš radi toga neće niti upustiti u utrku za predsjednika stranke na izborima koji se održavaju sredinom prosinca. Govori se po HNS-ovim kuloarima da se ni sam Štromar ne misli upustiti u tu bitku, već navodno tih ambicija ima Milorad Batinć te bivši šef Ivan Vrdoljak, koji se, tvrde upućeni, tek prividno sklonio, jer ionako iza kulisa upravlja svakim Štromarovim potezom te kao takav i ima najviše šanse da preuzme stranačku vlast, ako mu se u međuvremenu stranka ne raspadne, baš kao što se nedavno raspalo Čačićevo poslovno carstvo.

Propast poslovnog carstva

Mnogi se pitaju je li baš propast poslovnog carstva jedan od njegovih motiva, kako za povratak u politiku, tako i za privlačenje vojske HNS-ovaca u svoje redove. Naime, njegov Coning trenutno je u blokadi i u predstečajnom postupku, a prema podatcima Fine, koncem siječnja ta je tvrtka dugovala 191 milijun kuna, dok na naplatu čeka čak 695 tvrtki kojima duguje.

Čačić odavno nema poslovnih udjela u Coningu, ali ima u Coning Alfi, tvrtki čiji većinski vlasnički udio drži Coning d. d. koji je nedavno završio u stečaju. Preostale tvrtke iz Coning koncerna- Coning inženjering, Coning ekologija, i Coning turizam izbrisane su izu Sudskog registra.




Autor:I. Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.