Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

BURNA GRADSKA SJEDNICA: Pokazala fotografije gradonačelniku i optužila ga da laže

Autor: Hina

'Ako ja lažem onda su lagali mene, i to je moguće', odgovorio je Mandić

Na sjednici karlovačkog Gradskog vijeća danas je tijesnom većinom glasova prihvaćena Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpadate, te još dva dokumenta o otpadu: Mjere o sprječavanju nepropisnog odbacivanja otpada i Mjere za uklanjanje nepropisno odbačenog otpada.

Po Odluci, koju je vijećnicima predstavio zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak (HDZ), samačka domaćinstva i vikendaši dobit će manje kante za komunalni otpad, sadašnje od 80 bit će zamijenjene onima od 60 litara, te će plaćati manje, a novi cjenik će biti izrađen do svibnja, pri čemu i učestalost odvoženja ne mora nužno biti jednom tjedno nego manja.

Cijene odvoza komunalnog otpada bit će jednake za građane, obrte i pravne osobe, u skladu s pravilima u Europskoj uniji, rekao je Mrzljak te naglasio da je nova Odluka početak sustavnog gospodarenja, ali i rezultat nacionalne Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom u vezi s javnom uslugom prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila.

Prema Mrzljakovim riječima reciklabilni će se otpad odvoziti bez naknade jer tržište sekundarnih sirovina još nije razvijeno, prvo će se krenuti s edukacijom, a ne s kažnjavanjem, uslijedit će izrada cjenika i “donošenje općih uvjeta” za tvrtku Čistoća.

Za detaljne izmjene predložene odluke u raspravi prije glasanja zalagao se nezavisni oporbeni vijećnik Davor Petračić. Među ostalim predložio je uvođenje “švicarskog modela” tj. da se komunalni otpad skuplja i odvozi u vrećicama u čijoj je cijeni sadržano i zbrinjavanje jer će, smatra, kupovanjem “skupih” vrećica građani paziti da što više korisnog otpada sortiraju, a ne da ih pune papirom ili plastikom koja se može odložiti i odvoziti besplatno.

Založio se da se ne obračunava volumen kante ili kontejnera, nego volumen smeća u njima, a istog je stava bio i SDP-ov Dario Janković koji smatra da je izračunavanje količine odvezenog otpada po volumenu kante destimulirajuće za savjesne građane, posebno u zgradama s puno stanova, u kojima neće biti moguće procijeniti tko koliko doprinosi smanjenju otpada, te će se “opet derati nedužne građane”.

Vijećnica s Petračićeve Nezavisne liste Marija Bodrožić Zorić ocijenila je da je država nespremna za novi način gospodarenja otpadom budući da nema burzu reciklabilnog otpada.




“Zemlje koje imaju burzu sekundarnih sirovina zarađuju na tome, a nama će biti trošak i pravo je pitanje možemo li organizirati neku preradu otpada, jer će se opet dogoditi da dio otpada sakupljamo odvojeno, a ‘zbrinjavamo’ zajedno,” rekla je Bodrožić Zorić. Predložila je da se u budućnosti na prvi mig Čistoće o problemima u primjeni, Odluka promijeni, bez predbacivanja odgovornosti, jer da u ovoj temi svi trebaju biti na istoj strani.

Vijećnik liste Akcije umirovljenici zajedno (AUZ) i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) Dubravko Delić predložio je da se formira zajedničko povjerenstvo vladajućih i oporbenih vijećnika, s obzirom na to da su oporbeni vijećnici danas dali “objektivne i važne primjedbe”.

I vijećnik vladajućeg HDZ-a Željko Štajcer se založio da se Odluka tijekom primjene valorizira, te ustvrdio da su Karlovčani savjesni i da novi sustav mora zaživjeti do 1. siječnja 2019.




I na aktualnom satu tema je bio otpad, ali opasni, azbestni. Anita Bolarić iz Živog zida pitala je gradonačelnika Damira Mandića (HDZ) jesu li azbestne ploče iz bivše vojarne u četvrti Luščić uklonjene u skladu sa zakonom, upozorivši  da su tamo velike hrpe neodvezenog građevinskog otpada.

Kada je Mandić odgovorio da je azbest zbrinut po propisima, a da je tamo samo neopasan građevinski otpad jer je grad raskinuo ugovor s tvrtkom nakon dva produžetka rokova čišćenja terena, Bolarić je pokazala fotografije i rekla :”Lažete”.

“Ako ja lažem onda su lagali mene, i to je moguće,” odgovorio je Mandić. Rekao je da je njegov prijedlog bio da se građevinski otpad u Lušćiću proglasi građevinskim materijalom kako bi se mogao koristiti za uređenje poslovne zone, no da sada sve treba provjeriti i postupiti po propisima.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.