Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Brojnim zadarskim općinama stiže novac iz europskih fondova

Autor: dnevno.hr

U srijedu, 16. svibnja, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, potpisala je 374 ugovora o sufinanciranju projekata prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice i Programu podrške regionalnom razvoju ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna, piše ezadar.rtl.hr.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi nacionalne mjere za ostvarenje ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske, a putem Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju, kontinuirano pomaže slabije razvijenim jedinicama lokalne i područne samouprave u provedbi infrastrukturnih projekata koji su prepoznati kao potreba i razvojni prioritet.

Prvenstveno se to odnosi na projekte iz područja komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture za koje se procijeni da će pridonijeti poboljšanju standarda i kvalitete života lokalnog stanovništva te stvoriti preduvjete za gospodarski i društveni razvoj slabije razvijenih područja.

U protekle dvije godine putem ovih programa sufinancirana su 722 projekta u ukupnom iznosu 212 milijuna kuna.

„Interes lokalne zajednice za provođenjem ovakve vrste programa jako je velik te godišnjim programima putem raznih aktivnosti želimo utjecati na održivost razvoja lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture. Jedini način na koji možemo postići rast i razvoj je suradnja na svim razinama i osluškivanje potreba naših građana te upravo je to osnovni temelj prema kojem planiramo buduće projekte i novu financijsku perspektivu“, rekla je prilikom potpisivanja ministrica Žalac.

Što se tiče Zadarske županije, istaknuto je nekoliko projekata. Benkovac će adaptirati dječji vrtić, Polača i Lišane će obnoviti društveni dom, gradu Obrovcu i općini Zemunik donji stižu sredstva za obnovu nerazvrstanih cesta. Općina Privlaka uredit će biciklističku stazu, a Novigrad sustav odvodnje. U Pakoštanima će se urediti važan nogostup. Općina Ražanac u Rtini će urediti pješačku stazu. Sveti Filip i Jakov modernizirat će javnu rasvjetu, piše ezadar.rtl.hr.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.