Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

BROĐANI TRAŽE ODGOVORE ‘Vlado, koliko koštaju naši i životi naše djece’

Autor: Hina

Na prosvjedu građanske inicijative “Brođani za Brod” u petak se u Slavonskome Brodu okupilo više od 600 Brođana koji su prosvjedovali zbog onečišćenja zraka iz Rafinerije nafte u Bosanskome Brodu i zato što ne vide pomak u rješavanju tog problema.

Nekoliko mjeseci nakon što su postignuti međudržavni dogovori, stanje sa zrakom u Slavonskome Brodu, umjesto poboljšanja, još je gore i okupljeni su izrazili zabrinutost da će zahlađenje hrvatsko-ruskih odnosa usporiti najavljenu modernizaciju i plinofikaciju Rafinerije nafte u Bosanskome Brodu koja je u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta.   Član građanske inicijative “Brođani za Brod” Mladen Sudar rekao je kako “ne zna je li to koincidencija, no u zadnjih nekoliko dana otkako su se pojavili prijepori u odnosima s Rusijom, u Slavonskome Brodu užasno smrdi”.

“Bojim se da bi cijela situacija mogla izmaknuti kontroli i da bi kod Brođana moglo doći do radikalizacije”, dodao je Sudar.

Građanska inicijativa “Brođani za Brod” okuplja desetak udruga povezanih radi zajedničkog cilja – smanjenja onečišćenja zraka. Po podatcima te inicijative, u posljednjih devet od deset dana na mjernim postajama zabilježeno se prekoračenje vrijednosti nekog od onečišćivača zraka u Slavonskome Brodu.

Brođani su u petak s prosvjeda poručili kako je neprimjerno da se Vlada solidarizira s Velikom Britanijom protiv Ruske Federacije, a to isto nije spremna učiniti sa stanovnicima Slavonskoga Broda kojima zrak onečišćava Rafinerija nafte u Bosanskome Brodu.

“Nama se ljudi sele zbog onečišćenja. Mlade obitelji nam odlaze jer ne žele svoju djecu odgajati u ovakvoj sredini, ali to očito nikoga ne zabrinjava”, rekla je aktivistica Karmen Dizdar-Grgurević.  Prosvjednici su u mirnoj koloni prošli zonom međunarodnoga graničnog prijelaza prema Bosni i Hercegovini, a promet je za to vrijeme bio zaustavljen. Prosvjednici su izrazili nezadovoljstvo i zbog manjka informacija od Ministarstva zaštite okoliša i energetike o poduzimanju mjera vezanih za smanjenje onečišćenja zraka u Slavonskome Brodu.

“Vlado, koliko koštaju naši i životi naše djece”, “Zavrnite ventil da mi prestanemo biti na Ventolinu”, neki su od natpisa koje su nosili okupljeni, uglavnom djeca.  Nakon prosvjedne šetnje skup je nastavljen prikupljanjem potpisa Brođana koji su zainteresirani za odlazak na prosvjed u Zagreb. Inicijativa “Brođani za Brod” traži da prijevoz autobusima do Zagreba financira Grad Slavonski Brod.




 

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.