Grgo Jelavic/PIXSELL

Brazil već godinama izvozi pokvareno meso: Ima li razloga za zabrinutost?

Autor: dnevno.hr

Brazilska federalna policija pronašla je dokaze da su dvije najveće mesne industrije podmićivale političare i inspektore godinama, kako bi im dopustili izvoz pokvarenog mesa. U akciji je uhićeno 30-ak ljudi.

“Što se tiče izvoza, nemamo još informacije o tome, trenutačno smo koncentirani na domaće tržište”, izjavio je Eumar Novacki, tajnik u brazilskom ministarstvu poljoprivrede.

Brazil godišnje izvozi količine mesa u vrijednosti od 12 milijardi dolara. Nije poznato koliko je trulog i zaraženog mesa stiglo na europsko tržište.

“Razloga za paniku nema. Iako naravno postoji potreba za pojačanim oprezom, budući da Brazil i Argentina, odnosno južnoameričke zemlje, u velikoj količini izvoze meso u Europsku uniju”, izjavila je SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Damir Agičić, pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane, izjavio je kako su šanse da je takvo meso došlo u Hrvatsku gotovo nikakve.

Navedena tvrtka do sada nije izvozila u Hrvatsku, niti se očekuje njihova pošiljka.

Građani ipak kupuju domaće, kod provjerenih trgovaca, jer im nije svejedno.




Trgovci pak tvrde kako dobro i svježe meso nije teško prepoznati.

“Boja mora biti – junetina crvena, teletina da je više bijela i svinjetina. Ako nije meso u redu odmah se vidi da je malo crno”, rekao je mesar Damir Šegota.

Hrvatskoj inspekciji budžet je ove godine povećan za 60 milijuna kuna.




Europska komisija ovaj je tjedan povećala inspekcijski nadzor za uvoz hrane iz trećih zemalja, proširila svoje ovlasti tako da može primjerice otići u Brazil i provesti vlastitu inspekciju, a povisili su i novčane kazne za neispravno meso, prenosi Dnevnik.hr.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.