Braniteljske udruge bijesne na Klemma: U čije se ime sastaje s krivotvoriteljem istine o Domovinskom ratu?

Autor: I.Delić

Malo kome moguće je objasniti Klemmov potez.

Nakon što je Josip Klemm najavio sastanak predstavnika hrvatskih branitelja i srpskih ratnih veterana pri čemu će pokušati saznati istinu o nestalim osobama na njegovu najavu žustro su reagirali Vukovarci. Oni su stava da je sastanak neprimjeren te ne odobravaju taj potez sumnjajući u ishod istoga. -Ja sam bila iznenađena kada sam čula njegovu izjavu. On ne može ništa bez Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Preko nas on ne može tražiti ovakve susrete- poručila je Manda Petko šefica Udruge Vukovarske majke. Tko je Klemmu dao pravo da zastupa nas roditelje poginulih branitelja zapitao se predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata te sam ponudio odgovor na isto.

-Nitko. On ako hoće pregovarati neka pregovara u svoje ime, a ne u naše, jer mi ne želimo pregovarati s onima koji su pobili našu djecu-rekao je Franjo Lehrmajer. Među onima koji negoduju radi ovoga susreta je i Dragutin Guzovski predsjednik Hrvatskog društva logoraša srbijanskih koncentracijskih logora Vukovarsko-srijemske županije. -Kada bi to bila istina onda bi to bila jedna humana gesta i mi bi sigurno podržali da se sazna istina o našim nestalim ljudima. Međutim, mi nismo tog mišljenja- istaknuo je Guzovski.

Priopćenjem se oglasila i zagrebačka Hvidra te njezin predsjednik Ante Tandara naglašavajući da ni pod koju cijenu ne pristaju na lažno mirotvorstvo onih snaga koje su pod vodstvom velikosrpske politike izvršile agresiju na Hrvatsku i odgovorne za pogiblju na tisuće hrvatskih branitelja i heroja Domovinskog rata, hrvatske djece i nedužnih civila. Hvidra drži da navedena inicijativa ima za cilj unutarnje i međunarodno obezvređivanje značaja i snage hrvatske države i njenih institucija vlasti, koje su jedine odgovorne i komplementarne za provedbu međunarodne i bilateralne suradnje te rješavanja svih posljedica proisteklih agresija na Hrvatsku.

O cijeloj priči oglasilo se Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije koje je uputilo javni poziv hrvatskim braniteljima za prijateljski posjet i radni sastanak u Novom Sadu.

– Mišljenja smo da najveći kredibilitet u rješavanju spornih pitanja imaju upravo ratni veterani, prije nego političari. Mislimo da zajedno trebamo poslati poruku javnosti da oni koji su “do jučer” ratovali mogu danas sjesti za stol te uz uvažavanje i poštovanje razgovarati i uputiti poruku mira i pomirenja narodima i političarima, a sve zbog zajedničkog suživota budućih naraštaja – najavio je Željko Vukelić, tajnik Saveza ratnih veterana Srbije.

Inače, kao što je naš portal ranije pisao Vukelić je bio pripadnik 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa tzv. Srpske Vojske Krajine, specijalne diverzantske jedinice koju su formirali, opremili i odlučili Uprava bezdebnosti Saveznog sekreterijata narodne obrane SFRJ Jugoslavije i Vojska Jugoslavije. Riječ je o odredu Kordunaškog korpusa tzv. Srpske Vojske Krajine oformljenom 10. ožujka 1993., a bili su obučavani u Pančevu te smješteni na poligonu u Slunja na okupiranom hrvatskom području. Vukelić je pokretač akcije da se u Žirovcu kod Dvora na Uni podigne spomenik poginulim pripadnicima agresorske vojske u Oluji čemu se suprostavila Agencija za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba koja je zatražila da se zabrani postavljanje spomenika pripadnicima agresorske vojske u našoj zemlji jer su tim spomenikom namjeravali prikazati da su poginuli stradali kao žrtve Hrvatske vojske čime bi se krivotvorila istina o zbivanjima u izbjegličkoj koloni na cesti Glina-Dvor u Oluji u kolovozu 95-e.

Istakli su iz Agencije kako je nedopustivo da pripadnici srpske paravojske kojoj Vukelić pripada na taj način mijenjaju istinu o Domovinskom ratu i optužuju Hrvate za ratni zločin kojega je počinila srpska vojska.




Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.