HINA/POOL/Lana Slivar Dominic/PIXSELL

BRANITELJI ŽELE DA IM PREDSJEDNICA OSIGURA SUSRET S VUČIĆEM: Domovinski rat nije izrastao na zločinu!

Autor: dnevno.hr

''Pozivamo predsjednicu RH da organizira radni sastanak s gospodinom Vučićem, predstavnicima branitelja i ostalih zainteresiranih strana kako bi se napokon počelo kvalitetno raditi na pronalasku nestalih i rješavanju novonastale situacije'', navode.

Susret sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u ime udruga hrvatskih gardijskih ratnih postrojbi i udruga Specijalne policije medijskim priopćenjem zatražili su njihovi predsjednici Dražimir Jukić i Josip Klemm.

U cijelosti donosimo njihovo priopćenje.

“Potaknuti retorikom kojom je u posljednje vrijeme okupiran javni proctor, a koja nas podsjeća na huškačku ratnu retoriku smatramo se dužnima upozoriti na činjenice koje su neosporive. Hrvatski branitelji i hrvatski narod branili su svoju Domovinu na svojemu teritoriju.

Domovinski rat je obrambeni rat dok su s druge strane JNA i paravojne postrojbe vršile agresorski, napadački i pljačkaški rat izlazeći van granica svoje države. Ove esencijalne činjenice ponavljamo kako bismo obrazovali političare koji konstantno vrše reviziju povijesti i Domovinski rat stavljaju u kontekst zločinačkog poduhvata.

Domovinski rat nije izrastao na zločinu, kako ga pojedini političari konstantno žele prikazati, a pojedinačni zločini počinjeni u njemu su procesuirani od strane hrvatskog pravosuđa.

Uz političare, koji u svrhu svojih stranačkih kampanja potiču huškačku ratnu retoriku tu su i udruge koje pod krinkom promicanja ljudskih prava i suzbijanja fašizma svojim djelovanjem potiču razvoj ekstremizma je rim to omogućava opstanak i povlačenje enormnih sredstava. Takve udruge svojim djelovanjem najviše su utjecale na polarizaciju društva, razvoj ekstremnih skupina i ovu ratnu retoriku koju slušamo ovih dana, a nisu pokazale nikakve rezultate u pronalasku nestalih s jedne i druge strane, poticanju zdravog dijaloga i smirivanju tenzija.

Političari i ove udruge doveli su hrvatsko društvo u vrlo opasnu situaciju, a međususjedski odnosi su na rubu ratnog incidenta. Hrvatski branitelji položili su svoje živote i žrtvovali svoje zdravlje za mir i slobodu svoje Domovine te smo danas iznimno razočarani stanjem u društvu i ponovnim poticanjem ratnih sukoba. U slučaju potrebe ponovno smo spremni žrtvovati se i braniti teritorij hrvatske države, za razliku od političara koji se tu nisu iskazali.




No, mi također najbolje znamo kakve posljedice na pojedinca i društvo ostavljaju ratne trauma i nikako mi nismo ti koji podržavamo bilo kakve ekstremne istupe koji vode tim putem.

Mi, hrvatski branitelji se zalažemo za politiku dijaloga, a ne za politiku prijetnji, ne podržavamo politiku zatvaranja granice kojoj smo imali priliku svjedočiti, a koja uništava ekonomiju i s jedne i s druge strane, ne podržavamo objave raznih registara niti bilo koji oblik političkog djelovanja koji vodi uništenju demokratskog društva i narušavanju odnosa među susjednim državama koju potenciraju političari i pojedine udruge s jedne i druge strane u svrhu svojih sitnih interesa.

Pozivamo predsjednicu RH da organizira radni sastanak s gospodinom Vučićem, predstavnicima branitelja i ostalih zainteresiranih strana kako bi se napokon počelo kvalitetno raditi na pronalasku nestalih i rješavanju novonastale situacije.




Ostale političare i predstavnike udruga pozivamo da slijede naš primjer, da se uče razvijati zdravi dijalog i da se odmaknu od poticanja mržnje i ekstremizma”, piše u priopćenju koje su potpisali Dražimir Jukić u ime Zbora udruga hrvatskih gardijskih postrojbi i Josip Klemm, predsjednik Udruge Specijalne policije.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.