Grgur Zucko/PIXSELL

Branitelji traže hitnu smjenu Upravnog odbora HAVC-a: Hribar je kćeri Sari dodijelio stotine tisuća kuna

Autor: Iva Međugorac

Branitelji su reagirali na anomalije u Havcu.

Koordinacija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata podnijela je ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću zahtjev u kojem inzistiraju na hitnoj smjeni Upravnog odbora HAVC-a, stoji u njihovom priopćenju

-Iz svih dostupnih dokumenata razvidno je PROTUZAKONITO I KRIMINALNO POSTUPANJE UO HAVCa  koji  svjesno i namjerno  pokriva najteža kršenja zakona i izvlačenje milijuna kuna javnog novca. Upravni odbor HAVC-a se višekratno oglušio na dokumentirane zahtjeve za smjenom ravnatelja HAVC-a, uključivo i na negativan nalaz službenog nadzora nad radom HAVC-a.UO HAVC-a, sada je to sasvim jasno , to nije učinio zato jer članovi UO HAVC-a osobno ili preko  svojih udruga i tvrtki primaju suprotno Zakonu o audio vizualnim djelatnostima čl. 21.  milijune kuna- poručuju revoltirani branitelji koji su uz put pozvali ne samo javnost već i službena tijela hrvatske države da se pozabave istragom cijelog slučaja.

A oni su pak izdvojili samo neke od njih, koje prenosimo i mi:

Javnost  i službena tijela hrvatske države  pozivamo da istraže cijeli slučaj, a mi ovom prilikom navodimo samo neka od njih:

Hrvatski filmski savez (HFS) – udruga kojoj je na čelu najprije bio član tadašnjeg i  sadašnjeg UO HAVC-a Hrvoje Turković i udruga na čijem se čelu sada nalazi i sadašnja predsjednica (neizabrana, nezakonita) AV Vijeća HAVC-a Vera Robić Škarica, koja udruga je do sada protivno zakonu na javnim pozivima HAVC-a dobila više desetaka miliona kuna(!)

DIM STUDIO, poduzeće koje je u 50% vlasništvu Darije Kulenović Gudan, nezakonito je dobilo više milijuna kuna na javnom pozivu kada je Darija Kulenović Gudan bila članica UO HAVC-a. Povrat novca nije zatražen, a na zadnjem javnom pozivu navedeno je poduzeće dobilo još stotinu tisuća kuna!?

Snježana Tribuson, supruga člana UO HAVC-a Hrvoja Turkovića, suprotno zakonu, na javnom pozivu HAVC-a dobila je više milijuna kuna.




Sara Hribar, kći Hrvoja Hribara, ravnatelja HAVC-a, protivno zakonu na javnom pozivu HAVC-a dobila je više stotina tisuća kuna.

-Kada pogledamo ukupni iznos, radi se o najmanje tridesetak milijuna  protuzakonito isplaćenog javnog novca!!! Pa naravno da članovi Upravnog odbora HAVC-a brane svoj ilegalni privatni interes – a ne javni.  Jer njihov privatni interes jest javni novac. Ovime zahtjevamo od ministra kulture da odmah postupi sukladno svojima zakonskim obavezama, te da zbog najtežih kršenja Zakona o audio vizualnim djelatnostima  čl.21   ODMAH SMIJENI UO HAVC-a. To više ne može biti ničija dobra volja –nego obaveza. Ministar je  temeljem čl. 8,19,20 i 21 Zakona o audiovizualnoj djelatnosti dužan to učiniti, obzirom da je slanjem inspekcija i sam ustvrdio da su utvrđene teške  nepravilnosti u radu HAVC-a. Iz činjenice da su raspolagali sa 450.000.000,00 kuna u Hribarevim mandatima, nalazimo i potvrdu javnog pogovora da emisari iz HAVC-a sa torbama novca kupuju i pokušavaju kupiti odgovorne ljude ove zemlje da zadrže položaje u HAVC-u koje tako besramno zloupotrebljavaju. Jer nije se ni počela, unatoč zakonskoj obvezi, preispitivati opravdanost utroška sredstava, gdje je npr. jedan novinar za svoja dva dokumentarna filma dobio ukupno 650.000,00 kuna na javnim pozivima HAVC-a, iako je vrijednost utroška sredstava potrebna za izradu takvih vrsta filmova u stvarnosti i deset puta (!)manja. To je novinaru nagrada za njegovo „nezavisno“ pisanje u medijima. Protiv svih odgovornih  koji ne postupe  sukladno Zakonu, ćemo službeno i javno podići kaznene prijave i zatražiti svaki oblik odgovornosti za sve ovdje navedeno  lako je provjerljivo na stranicama HAVC-a kao  i dokumentacija o dodjeli novca na javnim pozivima te sadržaj članaka Zakona  o audiovizualnim djelatnostima koji se besramno krši. Zahtijevamo javno od  USKOK-a, MUP-a i DORH-a  da izuzmu svu dokumentaciju i sankcioniraju sva protuzakonita postupanja. Na ovom priimjeru smo se uvjerili kako u ovoj, našoj zemlji, za koju smo se borili i ginuli, nije dovoljno upozoriti  na kontinuirano antihrvatsko djelovanje i financiranje antihrvatskih pamfleta hrvatskim novcem, već do sada za postupanje državnih institucija i odgovornih osoba, nije bilo dovoljno ni dokazano kriminalno i protuzakonito djelovanje!Toga je sada dosta! Mi hrvatski branitelji protiv  toga ćemo poduzeti sve  što bude potrebno- zaključuju iz braniteljske udruge.

Ispravak. 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.