Matija Habljak/PIXSELL

Branitelji podržavaju Thompsona: Napadaju Marka, a slobodno šeću oni koji su pjevali ‘bit će mesa, klat ćemo Hrvate’

Autor: Hina

Dodaju i da je pjesma "Bojna Čavoglave" bila motivator svakom branitelju da izdrži u borbi.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi u četvrtak je izrazio potporu svom suborcu Marku Perkoviću – Thompsonu, prekršajno prijavljenog zbog pjesme Bojna Čavoglave koja je, kako ističu, nastala na samom početku Domovinskog rata i postala njegov simbol.

“I ove smo godine suočeni s nesmiljenim napadima na Marka Perkovića – Thompsona, s lažima i manipulacijama, te progonima dijela publike zbog veličanstvenog koncerta kojeg je u suorganizaciji s Ministarstvom hrvatskih branitelja održao u Slunju na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza 2017.

Zgroženi smo što zbog odijevanja majica s legalnim znakom postrojbi iz Domovinskog rata naši suborci bivaju privođeni dok po Hrvatskoj slobodno šeću oni koji su zazivali Slobu (Slobodana Miloševića) da im pošalje salate pjevajući ‘Bit će mesa, bit će mesa klat ćemo Hrvate…’. Ne mislimo to tek mirno gledati!”, navode u priopćenju.

Dodaju i da je pjesma “Bojna Čavoglave” bila motivator svakom branitelju da izdrži u borbi.

“Stihovi ove pjesme zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, nikada nije bila nekim zakonom ili presudom zabranjena, niti je neki od legalno snimljenih nosača zvuka zabranjen. Za tako nešto ni nema razloga. Naime, pjesma ne govori o ustašama ni o 2. svjetskom ratu već o Domovinskom ratu u kojem smo se borili ‘Za dom braćo, za slobodu…’ i uspjeli smo osloboditi sva okupirana područja i omogućiti svim državljanima Lijepe naše da se vrate svojim domovima.

Cijena te slobode plaćena je životima, a ova pjesma i danas njeguje sjećanja na naše pale suborce, braću koja su ‘Stala… da obrane naše domove’. Stoga nam nije jasno što se to u njoj kosi s člankom 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i čiji je, zapravo, ‘red i mir’ prekršio izvođač. Nama je, pak, ‘poremetilo mir i normalan način života, stvorilo nemir, neraspoloženje i uznemirenost…'(Čl. 1) što se ‘na javnom mjestu vrijeđaju i omalovažavaju moralni osjećaji građana’ (Čl. 14) čiji su mir i ponos upravo na veliki Dan pobjede na ovaj način povrijeđeni”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Miljenko Kolobarić.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.