POKRENUTA ISTRAGA PROTIV MAMIĆA: USKOK objavio detalje i za što ih se sve tereti!

Autor: B.Biško, A. Pranjić, Hina

Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić izjavio je Hini kako očekuje da će njegova branjenika na Uskoku ispitati oko 18 sati.

Nakon što su dobili poziv da se moraju javiti na informativni razgovor braća Mamić su se spremala za dolazak na obavijesni razgovor u Zagreb. Prvi čovjek Dinama i njegov brat Zoran u petak su dobili službeni poziv i trebali se zaputiti u Zagreb, ali predomislili su se te su i dalje u Sloveniji na pripremama sa GNK Dinamom. Poručili su kako prije nedjelje neće doći u Lijepu našu.

Tijek situacije pratite ovdje

20:40  Uskok je donio rješenje o provođenju istrage protiv jednog poreznog inspektora, Zdravka i Zdravka Mamića te protiv Damira Vrbanovića.

Rješenje koje su objavili na svojim stranicama prenosimo u cijelosti:

USKOK je, na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1970., 1959., 1971., 1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, davanja i primanja mita, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u utaji poreza ili carine. (3. 7. 2015.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., porezni inspektor Porezne uprave, Područnog ureda Zagreb, Ispostave Sesvete, od svibnja do prosinca 2012. godine, tijekom poreznog nadzora dohotka III. okr za 2009., 2010. i 2011. godinu, kojim nadzorom je trebao utvrditi ima li III. okr. dokazane izvore prihoda za cjelokupnu imovinu i sve izdatke koje je imao u razdoblju od 1. siječnja 2009. do 31. prosinca 2011., te na utvrđeni nesrazmjer i neprijavljeni dohodak obračunati zakonom propisane iznose poreza, nakon što je saznao da je III. okr. na račun NK Dinamo 7. ožujka 2011. uplatio 3.083.324,56 kuna, a dan kasnije 21.000.000,00 kuna na ime povrata pozajmica, na traženje III. okr., uz obećanu novčanu naknadu, u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi III. okr., I. okr. nije poduzeo potrebne radnje radi utvrđivanja porijekla navedenih novčanih iznosa, što je bio dužan učiniti, na koji način nije utvrdio sve okolnosti relevantne za utvrđivanje zakonitih prihoda i izdataka o kojima ovisi obveza plaćanja poreza na dohodak. Na traženje III. okr. I. okr. je 16. srpnja 2012. sastavio zapisnik o obavljenom poreznom nadzoru i zaključak kojim se obustavlja postupak poreznog nadzora. Na opisani način I. okr. nije obračunao porez na dohodak i prirez za 2011. godinu u iznosu od 12.209.650,67 kuna za koji iznos je III. okr., na štetu proračuna, pribavio nepripadnu imovinsku korist

Nadalje, III. okr. je od I. okr., tijekom veljače 2015. godine, zatražio da mu, nakon što je utvrđeno i od nadležnih institucija pravomoćno potvrđeno da je III. okr. dužan platiti porez i pripadajuće kamate u iznosu od 1.008.290,83 kune, uz obećanu novčanu naknadu, neosnovano i protivno rješenjima i odlukama, umanji obvezu poreza na dodanu vrijednost, na dobit te kamate utvrđene tijekom poreznog nadzora. U cilju realizacije navedenog I. okr. je, iako nije bio zadužen za predmetni spis, isti uzeo u rad te je sačinio rješenje i nalog za knjiženje kojima je III. okr. neosnovano umanjio navedene obveze za 919.297,46 kuna, za što mu je III. okr. kao nagradu isplatio novčanu naknadu. Međutim, do pribavljanja imovinske koristi III. okr. nije došlo jer je voditeljica porezne Ispostave Sesvete, nakon provedenih knjiženja te uvida u predmet, utvrdila da je rješenje koje je sačinio I. okr. protivno odluci nadležnih institucija, te je po njezinom nalogu 6. ožujka 2015. doneseno rješenje kojim se poništava rješenje koje je sačinio I. okr.




Osim navedenog, nakon što je, tijekom provođenja poreznog nadzora na dodanu vrijednost, te poreza na dohodak i doprinose po osnovi pozajmica, zajmova i kredita pravnim i fizičkim osobama za razdoblje od 1. siječnja 2008. do 31. srpnja 2010., utvrđeno da je NK Dinamo III. okr. davao više pozajmica u ukupnom iznosu od 24.083.324,56 kuna te nakon što je utvrđeno da se nevraćene pozajmice trebaju tretirati kao prividni pravni posao i da se III. okr., kao primatelju istih, treba obračunati predujam poreza na drugi dohodak i prireza, II. okr., kao izvršni dopredsjednik i član Uprave NK Dinamo, i IV. okr., kao glavni direktor i član Uprave NK Dinamo su tijekom veljače i ožujka 2011. godine, zajednički i u dogovoru s III. okr., u cilju da III. okr. na teret NK Dinamo osiguraju novčana sredstva za vraćanje pozajmica te mu time pribave znatnu nepripadnu imovinsku korist, poduzeli radnje radi realizacije navedenog. Tako je  II. okr. u ime i za račun NK Dinamo jednoj banci podnio zahtjev za kredit koji je u iznosu od 4.400.000 eura odobren i 7. ožujka 2011. doznačen na račun NK Dinamo. Nakon toga je, kako bi se prikrila stvarna namjena kredita, sačinjen „Anex ugovora o profesionalnom igranju“ koji je potpisao IV. okr., a kojim je neosnovano utvrđeno pravo jednog nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera iako su znali da je taj nogometaš potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema NK Dinamo. Sukladno Anexu, II. okr. je 7. ožujka 2011. naložio plaćanje 25.894.262,83 kune s računa NK Dinamo na račun navedenog nogometaša, čime je za NK Dinamo nastala neosnovana obveza plaćanja predujma poreza i prireza u iznosu od 5.492.722,42 kune koji je plaćen iz navedenog kredita, nakon čega je nogometaš, sukladno uputi II. okr., 25.894.262,83 kuna istog dana proslijedio na račun III. okrivljenika koji je odmah iznos od 24.083.324,56 kuna proslijedio na račun NK Dinamo, i to na ime povrata dobivenih pozajmica, dok je ostatak zadržao za sebe. Na taj su način neistinito prikazali da je III. okr. svojim sredstvima vratio predmetne pozajmice, zbog čega u daljnjem tijeku provođenja poreznog nadzora nije utvrđeno da se radi o prividnom pravnom poslu, te da NK Dinamo u 2007., 2008. i 2009. godini nije uplatio predujam poreza na drugi dohodak i prireza za III. okr. te da III. okr. navedene primitke nije prijavio u godišnjim poreznim prijavama. Na opisani je način III. okr. omogućeno izbjegavanje plaćanje poreza i prireza u iznosu od 12.654.497,89 kuna te mu je pribavljena i protupravna imovinska korist od 25.894.262,83 kune, dok je NK Dinamo oštećen za 36.672.114,32 kune.

Nadalje je I. okr., od rujna 2009. do listopada 2011. godine, u namjeri da sebi i članovima svoje obitelji pribavi znatnu nepripadnu imovinsku korist, nalagao isplate s računa NK Dinamo na račun jednog nogometaša u ukupnom iznosu od 81.136.427,30 kuna, čime je za NK Dinamo nastala neosnovana obveza plaćanja predujma poreza i prireza na drugi dohodak u iznosu od 14.233.064,27 kuna što je plaćeno iz navedenog iznosa. Potom je nogometaš, prema uputama II. okr.,podigao 52.061.889,15 kuna, koji novac je nakon toga predavao II. okr. i, prema njegovim uputama, članovima njegove obitelji. U cilju prikrivanja neosnovanosti navedenih isplata, II. okr. je prikazao da se isplata vrši na temelju dokumenta pod nazivom „Anex ugovora o profesionalnom igranju“, kojim se neosnovano utvrđuje pravo navedenog nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera. Anex je potpisao II. okr., kao izvršni direktor NK Dinamo, iako je znao da je nogometaš potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema NK Dinamo. Na opisani način II. okr. je za sebe i članove svoje obitelji pribavio protupravnu imovinsku korist od 52.061.889,15 kuna, dok je NK Dinamo oštećen za iznos od 81.136.427,30 kuna. U vezi primitaka u iznosu od 52.061.889,15 kuna, Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija provodi daljnje izvide i analize radi utvrđivanja poreznih obveza.

Na opisani je način II. okr. i članovima njegove obitelji pribavljena nepripadna imovinska korist u iznosu od najmanje 52.061.889,15 kuna, te III. okr. u iznosu od najmanje 38.103.913,50 kuna. GNK Dinamo je oštećen za iznos od najmanje 117.808.541,62 kuna, a proračun za iznos od najmanje 12.209.650,67 kunaneobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.  




20: 39 Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović je ispitan i prenoćit će u prostorijama PNUSKOK-a 

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

19:44 Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je jednomjesečni pritvor porezniku Milanu Pernaru, kojeg se tereti da je pomagao Mamićima.

18:40 Kako neslužbeno doznajemo od izvora bliskih istrazi za Mamiće će se prvo zatražiti zatvaranje na 30 dana, a nije isključeno ni da će se slučaj produžiti na 60 dana. 

18:30 U sjedištu Uskoka je započelo ispitivanje izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića.

17:49 Okupljenim novinarima u Sloveniji se obratio Zdravko Mamić i rekao kako će i on i njegov brat Zoran do nedjelje navečer ostati u Sloveniji, gdje će raditi na programu treninga s momčadi Dinama.

”Naš je plan bio da odemo u Zagreb danas i odvjetnik Prodanović je automobilom došao po nas. On nas je savjetovao da ostanemo u Sloveniji zbog Dinama i vratit ćemo se u nedjelju navečer s momčadi i biti na dispoziciji svim organima. Obećavamo službenim organima da je ovo naša posljednja odluka i da ćemo u nedjelju navečer biti Zagrebu”, kazao je Zdravko Mamić.

17:00 Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović, uz braću Mamić i poreznika osumnjičen za korupciju, predvečer bi, prema očekivanju njegova odvjetnika, trebao biti ispitan u sjedištu Uskoka, gdje ukoliko se pojave u Hrvatskoj istražitelji očekuju i braću Mamić.

Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić izjavio je Hini kako očekuje da će njegova branjenika na Uskoku ispitati oko 18 sati.

“Zamjenik ravnatelja Uskoka pozvat će nas kad odredi termin ispitivanja”, kazao je odvjetnik Maržić, dodajući kako očekuje da će Vrbanović na ispitivanje biti doveden oko 18 sati.

Razgovor koji su policijski istražitelji obavili s Vrbanovićem u zračnoj luci bio je kratak. Vrbanović je dao kratku i sažetu izjavu te su obavljene formalnosti oko uhićenja i pregledane njegove stvari s kojima je doputovao, rekao je odvjetnik. Dodao je da je obrani drago što sve ide brzim i efikasnim tempom.

16.35 RTL javlja kako braća Mamić još uvijek nisu krenula prema Zagrebu. Razgovaraju s odvjetnicima u predvorju hotela u Sloveniji.

16:10 Očekuje se da će najkasnije do 17 sati braća Mamić ući u Hrvatsku. Još uvijek se ne zna preko kojeg graničnog prijelaza. Nije poznato ni hoće li ih policija dočekati na granici, ili će Zdravko i Zoran Mamić sami doći k istražiteljima u Zagrebu. Odvjetnik braće Mamić Čedo Prodanović nalazi se u Sloveniji. Novinari su ga upitali što očekuje, rekao je da je očekuje “sudbinu”.

15:00 Ako Zorana Mamića ne bude, Krznar će postati šef “modrih”. Naime, ako Zoran Mamić ne bude mogao voditi momčad pretpostavlja se da ću voditi čovjek od najvećeg Mamićeva povjerenja.

14:55: Vrbanovića su tek sada odveli prema Oranicama. Od slijetanja do 14:40 sati je bio u policijskoj postaji zračne luke zajedno s odvjetnikom Darkom Maržićem. Tamo mu je dana pouka o pravima.

Obavili smo formalnosti oko uhićenja na Plesu. Sada ga voze na Oranice pritvorskom nadzorniku. PNUSKOK je odradio sve korektno. I sada čekamo kad će zakazati ispitivanje zamjenik tužitelja USKOK-a. Očekujemo da će to biti već večeras i da tu temu konačno i razriješimo. Vrbanović se osjeća odlično, opušteno, nije zabrinut i radi se o temama koje su više godina aktualne i po njemu ga se nema za što teretiti. Spreman je na suradnju pokazuje i činjenica da se odmah javio i krenuo prvim letom iz Bakua preko Osla za Zagreb” – kaže Vrbanićev odvjetnik Maržić.

Redovnom linijom Lufthanse u 12:45 sati iz Münchena sletio je s ostalim putnicima i izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i nekadašnji direktor Dinama, Damir Vrbanović. Na izlazu iz zračne luke dok je čekao prtljagu, pristupila su mu dvojica policajaca, izvještava Jutarnji.hr.

 Borna Filic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL

Zajedno s Vrbanovićem bio je i povjerenik za sigurnost u HNS-u, često osporavani Zoran Cvrk koji nije želio davati nikakve izjave i čudio je što je to USKOK tražio u uredima HNS-a, javlja Jutarnji list.

Sumnja se da je Zdravko Mamić davao mito porezniku Milanu Pernaru iz Sesveta kako bi mu pogodovao prilikom poreznih nadzora i drugih radnji koje je poduzimao u njegovu slučaju. Trenutno je na kriminalističkom je istraživanju i potom ide na razgovor u USKOK te će nakon toga biti poznato hoće li mu biti određen pritvor ili ne.

14:15 Mamić je novinarima u Sloveniji, dok je svoju majku ispraćao iz hotela, vikao: Lešinari jedni! Lešinari, pustite moju mamu da ode! Lešinari”.

13:40 Vrbanović je Hini ranije SMS porukom potvrdio da iz Muenchena zrakoplovom dolazi u Zagreb. “Sve je ovo običan cirkus i parada, ali kad je istina i pravda na mojoj strani onda je sve lakše. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme”, napisao je Vrbanović.

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović je čim je sletio na Pleso završio je u rukama policijskih službenika koji su ga odveli na ispitivanje

Informaciju o službenom policijsku pozivu potvrdio je i sam GNK Dinamo na svojim službenim stranicama.

Obavještavamo navijače i javnost kako su u petak, 3.7., oko podneva izvršni predsjednik Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić prvi put dobili pozive na obavljanje obavijesnih razgovora na koje su se odmah i odazvali.

Kao što je više puta i rečeno, obojica će surađivati s organima koji provode istražne radnje. Nakon obavljenih sastanaka sa suradnicima u Sloveniji gdje se momčad nalazi na pripremama odmah su krenuli prema Zagrebu gdje će, sigurni smo, dokazati svoju nevinost.

Autor:B.Biško, A. Pranjić, Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.