STANJE ALARMANTNO! Vatra prijeti kućama! Izgorjela crkvica u Ponikvama! (FOTO)

Autor: Hina/B.Biško/M. Berić

I dalje dramatično.

Već treći dan gori na Pelješcu i Korčuli. Aktivirala su se i tri požara na otoku Braču.

22.38 Policija je kod uvale Prapratno u blizini Stona, na mjestu gdje se stvorila poveća kolona vozila jer je cesta bila zatvorena, počela puštati promet.

22.31 Vjerojatno je izgorjela crkvica sv. Marka u  Ponikvama, a pristup do tog dijela mjesta nije moguć.

21.37 ”Spojile su se dvije fronte, ispod i iznad ceste, koja je zatvorena za promet. Vatra je već prošla prvi niz kuća kod zaseoka Paragovići. Brane se kuće, jaka bura nosi plamen prema mjestu Ponikve koje se prostire na nekoliko kilometara”, rekao glasnogovornik Stožera za spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović. Upozorio je kako postoji mogućnost da požar, ako se ne zaustavi, dođe do Stona.

20.56  Poluotoku Pelješcu oko 20 sati i 20 minuta vraćena je opskrba električnom energijom.

”Na zahtjev vatrogasaca na Pelješcu je isključena struja oko 16, 30 sati, a sada je vraćena svugdje osim u Zabrđe. Tamo je nažalost oštećen vod i radimo na saniranju oštećenja”, rekao je Glasnogovornik Elektrojuga Tihomir Matić

20.12 Vatrogasci trenutno brane Ponikve, situacija je teška, puše jak vjetar.




19.34 Vatra došla blizu kuća u Sparagovićima na Pelješcu, na kojih pedesetak metara,piše Dubrovački Dnevnik.

19.30 Vatrogasci uspjeli lokalizirati požar kod Slanog i spriječili daljnje širenje.

18.50 Grmljavinsko nevrijeme koje je oko 16,30 sati pogodilo šire splitsko područje uzrokovalo je čak tri požara na Braču, doznaje se u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP).




Pretpostavlja se da su gromovi uzrokovali dva požara u Pučišćima, od kojih je jedan u blizini Jadrankamena, te treći iznad Bola. Na terenu su vatrogasci lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, a u 19 sati trajektom iz Splita im stiže pomoć kolega iz splitskog JVP-a. Gori borova šuma koju trenutačno gasi dvadesetak vatrogasaca i pet vozila.

Kod Slanog pokraj Dubrovnika ponovno se aktivirao požar koji je u srijedu navečer izazvao grom i vatrogasci pokušavaju zaustaviti njegovo širenje prema hotelu Osmine.

18.06 Vjetar se pojačao,gori na više mjesta. Kako vjetar mijenja smjer, tako se i požar okreće. Najgore je oko Ponikava, a  Cvjetinović  je rekao kako na terenu nema trenutno ni kanadera zbog jakog vjetra. Na zahtjev vatrogasaca, cijelome Pelješcu isključena je struja, izvijestio je nešto prije 18 sati HEP-Elektrojug Dubrovnik.

16.43  U svezi napisa koji se se pojavili a u kojima stoji da je jedan od pilota aviona Airtarctor AT-802 primijetio piromana dok potpaljuje vatru na požarištima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Ministarstvo obrane ističe kako to nije točno. ”Niti jedan pilot aviona Airtarctor AT-802 iz sastava Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH nije primijetio piromana niti je poslao bilo kakvu dojavu o tome”, stoji u priopćenju MORH-a

16.17 Glasnogovornika Stožera Gorana Cvjetinovića rekao je da se  promet  pušta naizmjenično kroz Pelješac.

15.30  Prema informacijama zapovjednika Stožera za zaštitu i spašavanje Davorka Obuljena, buknulo je nekoliko novih požara na području od Ponikava prema Dančanju, gdje je najozbiljnija situacija, a vjetar koji je zapuhao ne ide na ruku vatrogascima. Situacija je ponovno ozbiljna, a zbog približavanja vatre uz samu cestu promet kroz Pelješac je prekinut, piše Dubrovački Dnevnik.

15.15 Na otoku Braču aktivirao se i požar na lokaciji Pučišća, kamo su upućena dva Airtractora.

U srijedu navečer dogodila se nezgoda, prevrnula se cisterna u kojoj su bila dva vatrogasca. Na sreću nitko nitko nije teže ozljeđen.

Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i temeljem odluke ministra obrane RH Ante Kotromanovića, novih 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH upućeno je danas, 23. srpnja 2015. godine na gašenje požara na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sva tri požarišta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – dva na Pelješcu i jedan na Korčuli su i dalje aktivna, rekao je u četvrtak ujutro glasnogovornik županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović.

Na Pelješcu na predjelu Ponikava požar gase tri kanadera, a gori i prema Janjini, te i dalje na području Smokvice na Korčuli, kaže Cvjetinović dodavši kako sinoćnja kiša nije puno pomogla vatrogascima.

”Kiša nam nažalost u srijedu navečer nije puno pomogla, nadali smo se da hoće. Plamen se proširio prema predjelu Dančanje i Brijesta”, rekao je, napomenivši kako se vatrogasci nadaju da ujutro neće biti vjetra.

”Na Korčuli je požar aktivan u Smokvici. Kod mjesta Brna vatra je bila došla na stotinjak metara od kuća. Stambeni objekti za sada srećom nisu nigdje u neposrednoj opasnosti, iako vatra na pojedinim dijelovima ide prema naseljima. Tu se posvećuje najviše pozornosti”, rekao je Cvjetinović.

Sinoć oko 23,30 sati na Pelješcu je nakratko pala kiša, koja je malo pomogla vatrogascima u kontroliranju širenja požara i zgarišta, no od udara groma planula su dva požara, jedan na otoku Šipanu, a drugi između mjesta Slano i Slađenovići. Brzom reakcijom oba su ugašena, a opožarena površina je minimalna.

U akciju se uključili tri kanadera, helikopter prevozi umorne vatrogasce

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a), upućene su u četvrtak, 23. srpnja 2015. od 06,00 sati ujutro,  u akcije gašenja požara na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Ovo je treći dan zaredom da zračne snage cjelodnevno sudjeluju u gašenju požara na Pelješcu, a trenutno požar gase tri zrakoplova Canadair CL-415.
Zračne snage su pet dana angažirane u gašenju požara na otoku Korčuli, a jutros je helikopter Mi-8 MTV započeo s prijevozom smjene zemaljskih vatrogasaca i opreme iz vojarne u Divuljama do Blata na Korčuli te natrag do Šibenika i Zemunika.

Predviđeno je da će se zračne snage i danas, kao i prethodnih dana, izmjenjivati te dodatno pojačavati angažman sukladno razvoju situacije na terenu. Tijekom jučerašnjih gašenja požara na poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli bilo je angažirano ukupno 11 protupožarnih aviona i helikoptera.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, zračne snage iz baze Zemunik, do sada su bile angažirane na 41 po
žarištu (13 u Zadarskoj, 9  u Dubrovačko-neretvanskoj, 8 u Šibensko-kninskoj, 6 u Splitsko-dalmatinskoj i 5 u Istarskoj županiji).

Grgo Jelavic/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL

Nova prijetnja su gromovi

Nova prijetnja koja se javlja su udari gromova koji izazivaju nove požare.

Udari groma izazvali su nove požare na Šipanu i u Dubrovačkom primorju, srećom odmah su stavljeni pod kontrolu.

Također, novi požar izazvan udarom groma dogodio se na predjelima Dinare. Zbog opasnosti od širenja JVP Split i pripadnici lokalnih DVD-a organizirali su zajedničke patrole u rizičnim područjima.

Inače, prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda tijekom srijede za jug Hrvatske nisu najavljivale kišu, neki bi rekli slučajnost, a neki da je Bog uslišao molitve koje su se organizirale po cijeloj Hrvatskoj jer je upravo kiša koja je pala spasila obližnje kuće od buktinje i pomogla vatrogascima u stavljanju požara pod nadzor.

Prethodni tijek događaja gašenja požara pročitajte ovdje:

>>> POŽAR NA PELJEŠCU I KORČULI: Stanje je stabilno, nenajavljena kiša pomogla je vatrogascima u borbi s vatrenom stihijom (FOTO)

Autor:Hina/B.Biško/M. Berić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.