Screenshot: HRT

Bivšim ministrima, pomoćnicima, savjetnicima, zastupnicima koji su na minutu ušli u Sabor plaćat ćemo godinu dana nerada

Autor: I.Delić

Zakon su političari prilagodili sebi.

Svi oni ministri koji neće biti dijelom nove Vlade, ali ujedno i njihovi pomoćnici i zamjenici, ali i bivši saborski zastupnici imat će pravo na plaću od godinu dana, premda zapravo ništa neće raditi, a postoji mogućnost da će pravo na plaću nerednih godinu dana imati i saborski zastupnici koji su barem na minutu ušli u Sabor kao zamjene trenutačnim ministrima, saznajemo iz saborskih izvora. A imajući pak u vidu ovu novu, staru situaciju jasno je da još jedno u nizu mostovih obećanja neće biti realizirano jer oni su ti koji su predlagali zakon koji ograničava pravo dužnosnicima na korištenje famozne povlastice šest plus šest po isteku mandata. Most je u Saboru u petak agitirao za igrače iz svojega tima te je predlagao da se usvoji da pravo na šest plus šest imaju isključivo dužnosnici koji su godinu dana bili na funkciji ili u Vladi ili u Saboru. Oni koji su pak imali između tri i godinu dana staža trebali bi dobivati tri pune godine, a potom tri pola plaće, a oni s manje od tri mjeseca ne bi trebali ostvarivati pravo.

Most i inače neće radikalnije rezati povlastice saborskih zastupnika, kao što su to najavljivali uoči ovih, ali i lanjskih izbora, a neće se previše obazirati niti na rezove koje su najavljivali u svojim famoznim jamstvima.Plaća zastupnika ovisit će o redovnom dolasku u Sabor, navodi se među ostalim u Mostovim jamstvima koja su sada prilagodili situaciji pa će se tako kažnjavati samo oni koji ne dođu na glasovanje u petak te će im kazna iznositi 500 kuna, što za prosječnu plaću od 15 tisuća kuna i nije neki značajan udarac. Znade li se da uz plaću zastupnicima neće ukidati 1500 kuna zastupničkog paušala, ali da će i dalje dobivati naknadu od tisuću kuna za odvojeni život te mogućnost plaćanja stana u Zagrebu, pokrivanje putnih troškova, dnevnica i putovanja jasno je da je kazna od 500 kuna tek jeftini populizam od kojeg neće biti ništa.

Inače, prethodni saziv Sabora u kojem su zastupnici raspustili sami sebe bio je jedan od najneučinkovitijih jer održali su tek tri sjednice i donijeli 33 izmjene zakona, i to mahom one manje važan. Sabornice je uglavnom zjapila praznom, a ostati će zapamćeni i po tome što su zbog Tijelova, jednog praznika u tjednu odlučili ne raditi cijeli tjedan. Unatoč neradu zastupnici su prosječno plaćeni s 15 tisuća kuna, uživaju pravo na dnevnice, plaćena putovanja i terenski dodatak od 1500 kuna. Tu je i stan za sve one koji nisu iz Zagreba, ali i plaća od još godinu dana po završetku mandata. Čak 65 zastupnika koristilo se prilikom da u Zagrebu žive o državnom trošku u iznajmljenim stanovima, primali su i po tisuću kuna za odvojeni život te se otkrilo da su to uzimali čak i oni zastupnici koji nemaju supruge i djecu.

Uz sve to, stranke dobiju još 50-ak milijuna kuna u svoje proračune zato što imaju zastupnike u Saboru. Samo na osnovne zastupničke plaće odlazi 48 milijuna kuna, a još dva milijuna u nekoliko mjeseci rasuli su na putovanja, dnevnice i smještaj. Za prvih pola godine mandata strankama je inkasiran 31 milijun kuna.

Autor: I.Delić