Davor Javorovic/PIXSELL

BIVŠI POLICIJSKI INSPEKTOR: ‘Odbijam govoriti da je to bio atentat na Mamića!’

Autor: dnevno.hr

"Definitivno se radi o tjelesnom oštećivanju s namjerom koju mi ne znamo. Je li namjera uplašiti, raniti, ubiti – to mi ne znamo", rekao je King

Dok se Zdravko Mamić u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh oporavlja od oružanog napada, a policija Bosne i Hercegovine te Hrvatske slaže mozaik događaja, sigurnosni stručnjaci analiziraju napad. Na Zdravka Mamića pucano je oružjem koje uglavnom ne koriste profesionalci, pokazao je to očevid bosansko-hercegovačke policije. On je i dalje u zagrebačkoj bolnici u kojoj ostaje do petka. I Danas su ga ondje posjetili obitelj i prijatelji, a još kaže, nije spreman govoriti o tome što se dogodilo u Hercegovini.

 Evo što je o svemu rekao i Marijan Kraljević King za RTL:

“Definitivno se radi o tjelesnom oštećivanju s namjerom koju mi ne znamo. Je li namjera uplašiti, raniti, ubiti – to mi ne znamo. Međutim, postoji nekoliko stvari koje su vrlo upitne. Prvo, to je super laka rana dok je, nakon tako kratke obrade, mogao dalje putovati, bez opasnosti infekcije i svih drugih stvari. To za atentatora nije imanentno, atentator je plaćen da izvrši atentat. Prema tome, govorim o incidentu, ranjavanju, ali se ne usudim reći atentatu. Atentat mora eliminirati žrtvu, inače ga ne bi nitko pravio. Drugo, kalibar je potpuno neadekvatan i neuobičajen za takve stvari, osim kada bi se pucalo rafalnom paljbom iz Škorpiona. To je jedino oružje u kalibru 7,65 svjetski priznato u terorizmu, dakle ne u amaterskim stvarima, koje može koristiti 7,65, ali rafalnom paljbom s prigušivačem, što ovdje definitivno nije slučaj. Sljedeće je pitanje čahura koje su ostale na licu mjesta. Ozbiljan atentator će apsolutno dignut čahure, radi forenzičkog istraživanja koje olakšava traganje za njim. Na koncu konca, treba vidjeti u kojim okolnostima, gdje se dogodio taj atentat, kojom prilikom, je li prije toga bila situacija koja se proučavala, da bi se napravila sačekuša. Sve je to ne samo amaterski, nego diletantski. Englezi kažu “it is not done”, tako se to ne radi, ako govorimo o atentatu. Zato ja odbijam govoriti o atentatu, nego o oružanom napadu s posljedicom ranjavanja. Ali, treba pogledati više zbog čega, pa se onda može objasniti i što je to. Mamić u ovom trenutku gubi strahovito podršku svuda. S obzirom na to da je Mamić društveno-javni radnik, i to značajan, treba mu pomaknuti rejting prema boljem. Znate, naš narod je takav da žrtvu uvijek žali, bez obzira je li netko kaže da je žrtva to i zaslužila. Ne branim ovo, naravno. Tako da su tu pitanje motiva i, po meni, lošeg scenarija. Može biti apsolutno drugo, zato se i ograđujem. Ovo su moje impresije, nemam forenzičke podatke, nisam bio na licu mjesta, ne znam što je bilo na očevidu i ne znam postoje li prethodna upozorenja. Na koncu, glavno je pitanje kome to koristi osim njemu – nikome”, rekao je King za RTL.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.