: Sanjin Strukic/PIXSELL

BIOGRAFIJA NOVOG DEKANA FILOZOFSKOG: Izdvojili smo zanimljivosti iz životopisa Željka Holjevca

Autor:

Novi v.d. dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta je Željko Holjevac.

Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Prevšić razriješen je dužnosti s premoćnim brojem glasova na sjednici Senata, a od 62 prisutnih njih 55 dalo je svoj glas za njegovu suspenziju, dok ih je dvoje bilo protiv, a njih pet suzdržano. Kako se saznaje vršitelj dužnosti dekana postaje Željko Holjevac čija biografija obiluje zanimljivostima. Riječ je o Brinjaninu koji je osnovnu školu pohađao u svojem rodnom mjestu, dok je gimnaziju pohađao u Otočcu i Senju. Akademski stupanj doktora znanosti stekao je 2006. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Bio je asistent u Institutu društvo znanosti Ivo Pilar u Zagrebu, a od 2007. je zaposlenik na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu te je trenutačno u znanstveno-nastavnom zvanju izvanrednog profesora.

Bio je predavač na zagrebačkoj Učiteljskoj akademiji i Hrvatskim studijima, a jedno vrijeme i na splitskom Filozofskom fakultetu. Istraživački je često boravio u inozemstvu, najviše u arhivima i knjižnicama u Beču i Budimpešti. Predsjendik je Društva za hrvatsku povjesnicu i Državnog povjerenstva za natjecanje učenica i učenika osnovnih i srednjih škola iz povijesti, a kao vanjski suradnik koordinira radom Područnog centra Instituta Ivo Pilar u Gospiću.

Ujedno, član je Organizacijskog obora Međunarodnog kulturno-povijesnog simpozija Mogersdorf, a bavi se i Hrvatsko-slavonskom Vojnom krajinom te gradiščanskim Hrvatima. U njegovoj domeni su i hrvatsko-mađarski odnosi te srodne teme s tezom na modernom i suvremenom razdoblju, također predaje regionalni i europski kontekst hrvatske povijesti u 19. stoljeću. Sudjelovao je dosad s priopćenjem na više međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova, konferencija, kongresa, simpozija, seminara, kolokvija, tribina i okruglih stolova. Kao autor ili suautor objavio je šest znanstvenih i jednu popularnu knjigu, veći broj znanstvenih radova i stručnih priloga u domaćim i inozemnim časopisima i zbornicima, te udžbenik povijesti za sedmi razred osnovne škole i treći razred gimnazije. Uredio je dosad i tri zbornika radova, od čega jedan u dvije knjige i jedan na njemačkome jeziku.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.