Luka Stanzl/PIXSELL

Bez točnih izvještaja DIP-u, ne bi trebalo biti isplata naknada za kampanju!

Autor: dnevno.hr

I tijekom ovih izbora uočeno je da ne postoji mehanizmi učinkovite kontrole. Npr., nije moguće utvrditi financijsko učešće pojedinih partnera koji su na izbore izašli u koalicijama.

Transparency international Hrvatska povodom obvezne predaje završnih financijskih izvješća Državnom izbornom povjerenstvu trideset dana nakon održavanja parlamentarnih izbora ukazuje na potrebu bolje kontrole financiranja izbornih kampanja i promidžbe kandidata koji sudjeluju u izbornom procesu, ali i troškova za one koji provode izborni postupak. Politički akteri svoje završne financijske izvještaje moraju dostaviti DIP-u do 11. 10.2016., a javno objaviti u roku od 15 dana.

„Iako je Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe unaprijedio  transparentnost financiranja u odnosu na ranija razdoblja ovom prilikom ukazujemo na to da je odgovorno raspolaganje novcem jedna od najvažnijih uloga koju imaju nositelji vlasti.

S obzirom na to da su u javno objavljenim financijskim izvještajima političkih stranaka tijekom kampanje uočene brojne nepravilnosti, poput netočnih podataka, pogrešno iskazanih iznosa i sl. smatramo da je neophodno unaprijediti kontrolu financijskog poslovanja stranaka i kandidata.

DIP bi morao utvrditi vjerodostojnost predanih izvještaja, te pronaći mehanizam kojim će osigurati isplatu planiranih naknada iz državnog proračuna tek nakon što se otklone svi nedostaci, te predaju točni izvještaji.

I tijekom ovih izbora uočeno je da ne postoji mehanizmi učinkovite kontrole. Npr., nije moguće utvrditi financijsko učešće pojedinih partnera koji su na izbore izašli u koalicijama.

Drugo, obvezni obrasci koji prate financiranje, poput obrasca o donacijama, ili rashodima kampanje morali bi se ispunjavati elektronski, te dostavljati u zajedničku bazu podataka.  Njihova objava morala bi biti dostupna na stranicama DIP-a, tijela zaduženog za kontrolu financijskog poslovanja“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.