Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Beljak u gabuli: Napustio ga ključni čovjek

Autor: dnevno.hr

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, na izbornoj skupštini ŽO HSS-a Zagrebačke županije podnio je ostavku na funkciju potpredsjednika HSS-a te se nije ponovno kandidirao za predsjednika Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije

Na izbornoj skupštini Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije koja se održala u Samoboru 10. ožujka, župan Kožić pojasnio je kako s navedenih funkcija odlazi zbog sve veće centralizacije stranke, isključenosti iz odlučivanja o stranci i neodgovornog financijskog poslovanja stranke.

U nastavku pročitajte njegov govor.

Govor Stjepana Kožića na izbornoj skupštini ŽO HSS-a Zagrebačke županije:

“Poštovani gospodine predsjedniče, potpredsjednici, članovi Izborne skupštine HSS-a Zagrebačke županije, uvaženi gosti!

Zadovoljstvo mi je pozdraviti Vas na našoj Izbornoj skupštini. Svi koji me poznajete, znate veoma dobro da sam uvijek vrlo otvoren i iskren u komunikaciji, kako s članovima naše stranke, tako i žiteljima Zagrebačke županije za koju sam već 17 godina odgovoran. Uvijek govorim otvoreno te su mi interes, razvoj i uspjeh HSS-a i Zagrebačke županije uvijek na prvom mjestu. Stoga ću i danas, biti vrlo jasan, otvoren i direktan.

Od kada sam preuzeo vodstvo u Županijskoj organizaciji HSS-a Zagrebačke županije mogu reći da smo bili najuzornija županijska organizacija, koja je sve svoje obaveze odrađivala na zavidnoj razini. Sve naše organizacije kako gradske i općinske, tako i naše asocijacije davale su svoj maksimum na dobrobit stranke. I ovdje unaprijed čestitam novom vodstvu županijske organizacije koje će danas biti izabrano i želim im da i želim im svu sreću u daljnjem radu.

Danas, naša županijska organizacija broji 3701 člana, a izborne skupštine održane su u 27 gradskih i općinskih organizacija. Naravno i dalje smo najveća županijska organizacija.




Kada je riječ o financijama, i kao župan u Zagrebačkoj županiji moj moto je „ne troši više od onoga što uprihodiš“! Isto tako i od kada sam na čelu županijske organizacije HSS-a nema zaostalih računa, dubioza, dapače naš podračun uvijek je bio u plusu. Upravo to prepoznali su kako naši članovi, tako i žitelji Zagrebačke županije koji su mi davali povjerenje da vodim našu županiju, sada već peti mandat uzastopce!

Poštovani delegati,

I ovdje zahvaljujem svim našim članovima, koalicijskim partnerima, ali i svim stanovnicima Zagrebačke županije koji su prepoznali rad, poštenje i napore te su ih nagradili svojim povjerenjem. Velika je to čast, ali prvenstveno odgovornost i obveza. Također, čestitka i svim našim organizacijama i dužnosnicima na izbornim rezultatima i uspjehu jer bez vas na terenu bez naših ljudi u gradovima i općinama ovakvi rezultati ne bi bili mogući!




Poštovani delegati Izborne skupštine,
s par riječi osvrnut ću se i na Zagrebačku županiju. Što je Zagrebačka županija bila pred dvadesetak godina? Predgrađe Zagreba. Danas je Zagrebačka županija vodeća gospodarska inovativna regija u kojoj se proizvodi najbrži automobil na svijetu, dijelovi za Mercedes, kao dobrog partnera prepoznala nas je i švedska IKEA, a nove investicije kod nas nisu izuzetak već konstanta. Naša županija ima najveći rast zaposlenosti od svih županija u RH u razdoblju od 2011. do 2016. godine i to za 10,3 posto, imamo najmanji broj nezaposlenih od osnutka županije, ušli smo u skupinu najrazvijenijih županija, a zadnja potvrda našim nastojanjima i rezultatima je dodijeljena velika nagrada i priznanje „Stvaratelji za stoljeća“ za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi.
Ali da se vratim na HSS.

Poštovani delegati izborne Skupštine!
Zabrinut sam onim što se događa s našom strankom na nacionalnoj razini, a na probleme koje HSS ima upozoravam već nekoliko godina. 2016. godine upravo zbog odgovornosti koju osjećam prema HSS-u, podržao smo predsjedničku kandidaturu gospodina Kreše Beljaka, za kojeg sam vjerovao da može zaustaviti negativan trend i vratiti stranci utjecaj koji je imala u vrijeme Stjepana Radića, Vlatka Mačeka te našeg Jože Pankretića. Njegovu kandidaturu podržao sam i time što sam prihvatio mjesto potpredsjednika, vjerujući da na taj način mogu i sam pomoći u obnovi stranke!

Vjerovao sam da će ta promjena HSS vratiti na stare staze slave kako i priliči stožernoj hrvatskoj stranci. Vjerovao sam i uvijek govorio da se stvari mogu mijenjati jedino ako se uključiš i daš svoj doprinos, ali sad vidim da je to prema potezima predsjednika Kreše Beljaka jednostavno nemoguće.

Od novog predsjednika očekivao sam da provede demokratizaciju i konsolidaciju stranke, osigura da se unutarstranački izbori za sve funkcije provode po principu jedan član, jedan glas, da kroji politiku stanke u suradnji sa svim našim članovima i, ono što je najbitnije, vrati HSS-u identitet i snagu na nacionalnoj razini !

Nažalost, moram vam priznati da sam pogriješio i da se osjećam prevareno! Od svih njegovih obećanja danih na izbornoj skupštini 2016. godine doživjeli smo samo suprotno:

– Građani Hrvatske, uključujući i naše članove, ne znaju koja je politika HSS-a i za što se HSS zalaže na nacionalnoj razini, a mogu zaključiti isto kao i ja da se za selo više ne zalaže.

– Stavovi predsjednika stranke u javnosti su zbunjujući, kontradiktorni i neusklađeni na bilo kojim tijelima stranke.

– Pravno vrlo upitnim Statutarnim odlukama od 06. srpnja 2017. godine HSS se iz temelja promijenio, ali na žalost na gore. Uvijek smo se ponosili našim brojnim članstvo i čvrstom bazom na terenu. No sada na žalost od stranke s 40.000 članova spali smo na 8.000, od kojih je četvrtina iz samo jednoga grada u Hrvatskoj.

– Našim organizacijama preko noći oduzeta su sva financijska sredstva koja su marljivo štedjeli za svoje političke aktivnosti. Danas većina organizacija ne može platiti niti papir ili poštarinu, a kamoli ozbiljnije djelovati.

– Ja kao potpredsjednik koji je dobio na Glavnoj izbornoj skupštini više glasova od samog predsjednika nemam apsolutno nikakve informacije o poslovanju i funkcioniranju stranke, na bilo koje moje zahtjeve i pokušaje nailazim samo na zatvorena vrata.

– Osim što je politička opstojnosti stranke dovedena u pitanje, moram reći i da financijski stojimo katastrofalno!

– Uslijed neodgovornog financijskog poslovanja HSS je proteklu godinu završio u manjku s preko milijun kuna. Da, znam za sudsku presudu i obaveze slijedom iste, ali se u tom slučaju svi trebamo ponašati odgovorno, a ne da se jednima prihodi apsolutno ukinu i onemogući funkcioniranje, a središnjica istovremeno povećava rashode za zaposlene za čak 75 % u odnosu na 2016. godinu!

– Također, dodatnih 308.000 kuna izdvaja se na ugovore o djelu, pitam se sa kime su oni sklapani? Neću nabrajati dalje neodgovorne troškove!

– Posljednje izglasavanje upitnih statutarnih odluka dodatno je doprinijelo centralizaciji stranke i omogućava predsjedniku da sam donosi upitne odluke koje nisu u interesu stranke i njezinih članova.

– HSS je uvijek bila demokratski organizirana stranka i ova autokracija koja je uvedena na mala vrata je jednostavno nedopustiva.

– Na žalost, od obećanog procvata i konačnog ozdravljenja HSS-a ne događa se ništa. Moram reći da smo danas u lošijoj situaciji, nego što smo bili 2016. godine prije izbora Kreše Beljaka za predsjednika. Umjesto željenog širenja stranke, svjedoci smo daljnjem rasipanju članstva i odlaska brojnih istaknutih pojedinaca koji su pomogli graditi ovu stranku iz temelja.

– Cijeli HSS-ov sustav i sve odluke sada su podređene jednom čovjeku i ja u tome više ne želim sudjelovati. Više sam puta tražio objašnjenja od gospodina Beljaka za njegove odluke, ali nikad nisam dobio jasne odgovore.

– Osjećam da u takvoj situaciji ne mogu više obnašati dužnost predsjednika ŽO HSS, kao ni dužnost potpredsjednika stranke. Ukoliko me se ne izbaci zbog moje iskrenosti, ostajem član HSS-a za kojeg živim i radim već 22 godine, a na sve svoju dužnost potpredsjednika HSS-a dajem ostavku!

– Posvetit ću se u potpunosti svojim dužnostima župana i nastaviti voditi našu Zagrebačku županiju odgovorno i uspješno kao i dosada!

Vjera u Boga i seljačka sloga!”

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.