Igor Soban/PIXSELL

BELJAK SAM PRIZNAO VARANJE BIRAČA: Prisjetimo se što je govorio o HDZ-u…

Autor: Dnevno.hr

Čini se kako lukavi Beljak vagajući, zaključuje kako će svoje mjesto u stranci sačuvati stajući uz HDZ koji je, kako mnogi članovi HSS-a i ističu, bliži Hrvatskoj seljačkoj stranci.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak sve je iznenadio svojom odlukom da mandate HSS-a koji su bili dio Narodne koalicije da Andreju Plenkoviću na raspolaganje.

Još više iznenađuje kad pogledamo unatrag i osvrnemo se na sve Beljakove izjave protiv HDZ-a. Nije ih štedio, koristio je svaku priliku popljuvati stranku uz koju sada staje. Čini se kako lukavi Beljak vagajući, zaključuje kako će svoje mjesto u stranci sačuvati stajući uz HDZ koji je, kako mnogi članovi HSS-a i ističu, bliži Hrvatskoj seljačkoj stranci. Šuškalo se i o prelasku članova HSS-a u redove HDZ-a, javno se davala potpora HDZ-u od suspendiranih članova stranke… Sve to Beljak je pomno promatrao, zaključio da fotelja predsjednika stranke više nije sigurna i odlučio: Moram se prikloniti HDZ-u.

Da, sve je to posljedica ljuljanja Beljakove stolice kao predsjednika HSS-a. Mudro je isplanirao: nakon konferencije za medije na kojoj je Marijana Petir kazala da je pokrenut postupak za isključenje Beljaka iz stranke, nakon što je održan sastanak Predsjedništva stranke, na koju spomenuta članica nije pozvana, Beljak objavljuje da HSS daje HDZ-u svoje potpise, kako bi Andrej Plenković sastavio Vladu.

No, HSS ostaje u oporbi”, kazao je Beljak, dodajući da HSS neće tražiti ništa za sebe – ni funkcije, ni pozicije unutar Vlade. Također, HSS će podržati HDZ pri izglasavanju Vlade.

Pokušao se Beljak umiliti dijelu stranke koja je sklona desnoj opciji. A što je sve govorio o toj desnoj opciji uoči izbora? Večernji list je izdvojio neke od izjava:

“HDZ s koalicijom i MOST do sada nisu izišli ni s jednim predizbornim programom jer ga nemaju. Oni bi mijenjali Ustav tako da ograničavaju ljudska prava. Neće oni o tome u kampanji ni govoriti. No, oni imaju tajni program kojim potiho žele promijeniti Ustav i kršiti ljudska prava, među ostalima i prava žena. Pa, sjećate se kako su mene napali kada sam zagovarao borbu za ženska prava. Bila je to hajka kao da sam tko zna što rekao. To vam je HDZ”, ovako je Beljak govorio u kolovozu u Ozlju na predstavljanju programa Narodne koalicije.

Beljak je HDZ tada optužio i da bi oni “ženama zabranili da rade, zatvorili ih u četiri zida samo da rađaju”.

Beljak je imao ponešto kazati o HDZ-u i nakon osuđujuće presude Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Muenchenu. Iako nije imao komentara na presudu, prokomentirao je HDZ i kazao da je “činjenica da je tu stranku stvarala tajna služba bivše države”.

Na kraju kolovoza, u intervjuu za Večernji list, kazao je kako se nada da će Narodna koalicija “dobiti više mandata nego što ankete sad pokazuju i da nikakve druge koalicije neće biti potrebne”.

“Nadam se da će birači znati izabrati između kaosa koji je vladao posljednjih deset mjeseci s Vladom HDZ-a i Mosta i neke stabilnosti, sigurnosti”, kazao je tada Beljak.

Nekoliko dana prije izbora na predizbornom skupu u Karlovcu, kada je Beljak biouvjeren u pobjedu koju Narodna koalicija na kraju nije ostvarila, oštro je napao HDZ i Hasanbegovića.

“Nema pesimizma, samo optimizam i iznenadit ćemo i nevjerne Tome izbornim rezultatima. Ovo je izbor između Zorana Milanovića i s druge strane Karamarka,Željke Markić, Hasanbegovića i ekipe koja bi žene zatvorila da ne rade već rađaju, koja bi ukinula satove tjelesnog odgoja radi povećanja vjeronauka, a nije im jasno da smo mi Hrvati bili katolici i prije 1991. godine. Kvazidesničari nam to ne trebaju pojašnjavati”, kazao je Beljak i dodao: “Pa, danas su Mađari, Bugari, koji su Hrvate gledali nekada u leđa i divili nam se, ispred nas zbog politike HDZ-a”.

Dva dana nakon izbora Krešo Beljak za Hinu je kazao kako “HSS neće biti dio buduće Vlade jer su birači tako rekli”.

“HSS sigurno neće biti dio Vlade jer su birači tako rekli. Poštujemo legitimitet stranaka koje su dobile izbore – to su HDZ i Most i želimo im svu sreću, da se što prije dogovore i da što prije počnu raditi. Demokratska je praksa da oni koji su dobili izbore pokušaju sastaviti Vladu. HSS je bio dio koalicije koja je izgubila izbore, pa bi bilo licemjerno od nas da pokušamo na bilo koji način izigrati volju birača”, kazao je Beljak.

Prije samo četiri dana kazao je za HRT kako će HSS biti u oporbi te tako odgovorio Andreju Plenkoviću koji je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija kazao kako bi volio da se HSS vrati suradnji s HDZ-om.

“HSS će biti opozicija kakva još nije viđena u Hrvatskoj”, poručio je.

Da ne želi suradnju s HDZ-om, kazao je i tijekom hodočašća u Mariji Bistrici. Tada je kazao kako nisu dobili ponudu, a i da jesu, ne bi je prihvatili.

“Mi smo opozicijska stranka i poštujemo volju birača, a volja birača je bila ta da vlast sastave HDZ i Most. Želimo svu sreću HDZ-u s Mostom”, još jednom je ponovio Beljak.

Dva dana kasnije Beljak je objavio kako će dati podršku Plenkovićevoj vladi. Napomenuo je da HSS ipak ostaje u oporbi time braneći svoje prijašnje izjave. Ali prozirno je to odradio Beljak, smatraju mnogi.

beljak

 

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.