‘Bankaroidi koji su u ratu pokrali stotine milijardi i danas za jaja drže hrvatske političare’

Autor: Damir Kramarić

U ratu je uspostavljen kriminalni društveno ekonomski poredak koji je i danas na djelu. Na čelu mu je krupni kapital s političarima koji mu služe – ističe Dražen Rajković, dok Branko Borković dodaje da su 'gospodari Hrvatske' do bogatstva došli kroz pljačku narodne imovine tijekom rata, što znači da se radi o ratnom zločinu.

Isti dan kada smo na portalu Dnevno objavili vrlo čitan intervju s Karlom Starčevićem 'Imam dokaze da je Sanader miijunima kuna podmitio Milanovića i Đapića da mu ne budu oporba' u kojem predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća tvrdi da su sve hrvatske vlade u zadnjih petnaestak godina opljačkale državni proračun za preko 20 milijardi kuna godišnje, u HTV-ovoj 'Temi dana' izrečeni su vrlo slični podaci.

Pomalo se rasvijetljava istina o velikoj pljački Hrvatske

Publicist i novinar Dražen Rajković te posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković u toj su emisiji govorili o ratnim profiterima i pljačkašima koji i danas vladaju Hrvatskom, odnosno o ukradenih 100 milijardi kuna iz državnog proračuna samo za mandata premijera Sanadera…

Što misle hoće li pod pritiskom osiromašenih i sve gnjevnijih hrvatskih građana i veliki mediji napokon istražiti i rasvijetliti hrvatsku priču svih priča (onu o velikoj pljački Hrvatske i o akterima koji i danas po svemu sudeći vuku sve konce), te hoćemo li doživjeti da kreatori te pljačke budu kažnjeni, a ukradena imovina vraćena narodu, pitali smo ljude koji već godinama bez straha istražuju i rasvijetljavaju upravo tu pomalo opasnu priču.

Rajković: U ratu je ukradeno pet milijardi maraka namjenjenih kupovini oružja!

– U knjizi 'Kako je Sanader ukrao Hrvatsku' opisao sam načine pljačke državnog proračuna, te došao do brojke od oko 100 milijardi ukradenih kuna iz državnog proračuna za šest godina Sanaderovog mandata. Do te cifre stigao sam zbrojivši ukraden novac po pet najčešćih modela pljačke. Zaključio sam da je isisavanjem novca preko javna nabave u šest godina ukradeno oko 36 milijardi kuna, da je izvlačenjem iz javnog sektora na druge načine oduđeno dodatnih 22, 4 milijarde, pogodovanjem u privatizaciji isisano je 16,6 milijardi, špekulacijama građevinskim zemljištem dodatnih 7,5 milijardi kuna, a političkom korupcijom još 15,5 milijardi. Unatoč ogromnim brojkama i enormnoj pljački, dosad je zbog malverzacija u tom periodu nepravomoćno osuđen tek Ivo Sanader, i to za svega 3,6 milijuna kuna nezakonite provizije u aferi Hypo – ističe Dražen Rajković, koji je danas (u utorak 23. travnja) u zagrebačkom KIC-u promovirao svoju drugu knjigu 'Cijena rata', u kojoj tvrdi da je Hrvatsku Domovinski rat stajao oko 15 milijardi ondašnjih njemačkih maraka, od kojih su 4 do 6 milijarde pronevjerene, odnosno ukradene!

– Poznato je da su 52 trgovca oružjem nabavljala tehniku i oružje za Hrvatsku vojsku, no samo je jedan od njih zatvoren. Očito je da su u toj priči ostali mnogi upitnici, a isto je tako očito da nadležna državna tijela ni tu priču ne žele do kraja istražiti i procesuirati krivce za pljačku – istaknuo je Rajković, te dodao kako je očito da 'gospodari Hrvatske' ne žele da se čačka po toj priči.




'Gospodari Hrvatske' učinit će sve da spriječe daljnju istragu

– Tražit ću od Ministarstva znanosti da financira daljnje istraživanje, odnosno projekt u kojem bi kolega Saša Leković i ja kroz razgovore s ljudima koji imaju informacije, te kroz pregled kompletne dokumentacije, odozdo prema gore istražili tu priču. Mislim da ćemo na taj način doći i do puno većeg iznosa ukradenih kuna. Svjestan sam, u isto vrijeme, da će 'gospodari Hrvatske', učiniti sve da spriječe daljnju istragu i eventualno procesuiranje pljačke, no kao pojedinac i novinar ću odraditi svoj dio. Jasno je, naime, da je u vrijeme rata uspostavljen društveno ekonomski poredak koji je na djelu i danas. Na čelu tog nakaradnog poretka je krupni kapital, zajedno s političarima koji mu služe. I ništa se, u više od dvadeset godina, promijenilo nije – napominje Rajković, koji kaže da se ne boji mogućih osvetničkih akcija, jer je još 1995. doživio da su mu pripadnici kriminalnog miljea postavili bombu pod automobil.

– Kao dogradonačelnik Opuzena u to sam se vrijeme zalagao za raščišćavanje afere pronevjerenih pola milijuna maraka. Policija je jedan dan ispod mog automobila pronašla bombu koja, srećom, nije ekplodirala. Svjestan sam mogućih posljedica, no to me neće spriječiti u istraživanju – zaključuje magistar ekonomije i istraživački novinar Dražen Rajković.




Borković: Jasno je da vlasti služi gospodarima koji su opljačkali zemlju

U potpunosti se s njim slaže Branko Borković, Mladi Jastreb, nekadašnji ratni zapovjednik, a danas borac protiv kriminala i korupcije.

– To o čemu govorimo Dražen Rajković, Karlo Starčević, ja i mnogi drugi nije priča, su činjenice koje je utvrdila Državna revizija, MUP, DORH, USKOK… Sve je evidentirano i obrađeno, što znači da ne postoje prepreke da se krivci za zločin kazne i da se ukradena imovina vrati narodu. Jasno je da 'gospodari Hrvatske' ne daju da se to istraži, pa govore da je to politički problem. No, to pravni problem kojeg je lako riješiti. Iz ponašanja Milanovićeve Vlade i ovog saziva Sabora, kao i iz ponašanja svih prethodnih vlada i saziva Sabora jasno je da na vlasti godinama imamo partitokratski sustav koji samo služi tim gospodarima Hrvatske. Jasno je to kad vidimo da u Saboru sjede ljudi za koje je glasalo tek 17 posto građana Hrvatske. Oni su sredstvo u rukama svojih gospodara, odnosno u rukama šefova bankarskog sektora i hrvatskog gospodarstva. Ti 'gospodari Hrvatske' do velikog su bogatstva došli kroz pljačku narodne imovine tijekom rata, što znači da se radi o ratnom zločinu i o ratnim zločincima – katagoričan je i Branko Borković.

Tabaković: Pljačka je započela 1975., a kreirala ju je jugoslavenska UDBA

Vrlo slično cijelu tu kompleksnu priču tumači i Sulejman Tabaković, nezavisni pravni ekspert za problematiku hrvatske pretvorbe i privatizacije i čelnik udruge 'Kulin ban'.

Nedavno sam prisustvovao skupu na kojem je Agencija za upravljanje državnom imovinom predstavljala strategiju upravljanja tom imovinom. Na skupu su bili mnogi doktori znanosti, poznati ekonomisti…, koji su raspravljali o tome što učiniti s preostalih 600 do 800 poduzeća koja su još u državnom vlasništvu. U jednom trenutku popeo sam se na govornicu i upitao jesu li svjesni da prodaju opljačkanu imovinu. Nitko nije reagirao, niti su novinari zabilježili to moje pitanje, premda bi svima, nakon izvještaja Državne revizije, trebalo biti jasno da je kompletna privatizacija bila nezakonita, te da bi ju morali poništiti i poduzeća vratiti hrvatskom narodu. Hrvatski sabor je, naime, još 2005. godine donio odluku da se treba poništiti pretvorba zbog nalaza revizije koju je vodila Šima Krasić. Sve to znaju i međunarodne institucije, no činjenica da se ništa do danas nije napravilo dokazuje da su ratni profiteri i ratni zločinci još uvijek u strukturama vlasti. No, ne bude li se to raščistilo legalno, moglo bi se dogoditi da stvar u ruke preuzme ulica, što ne bi bilo dobro – napominje Tabaković, te dodaje da zna da su Karlo Starčević i dr. Slavko Kulić istraživali razmjere pljačke Hrvatske, te da su okvirno utvrdili da je od 1985. godine do danas narod s ovog prostora opljačkan za oko 360 milijardi američki dolara… On, međutim, tvrdi da je velika i unaprijed smišljena pljačka započela još 1975. godine, odmah nakon donošenja Ustava SFRJ, te da je Hrvatska u toj pljački osiromašena za čak tisuću milijardi američkih dolara.

LHB banka u Frankfurtu poslužila je za veliku otimačinu

– Nakon što je donesen Ustav koji je dao veću samostalnost republikama, osnovana je LHB banka u Frankfurtu, u koju su te strukture počele iznositi devize iz zemlje. Preko računa u toj banci 'UDBA ' je, uz pomoć rata koji je bio planiran, i opljačkala Hrvatsku. Jer u miru se takvo bogatstvo nije moglo ukrasti.Pod ratnim zavjesama tadašnji menagment je i pokrao banke, a preko njih i kompletno hrvatsko gospodarstvo i cijeli narod. Jer hrvatske banke nikada nisu pretvorene ni privatizirane, već su preoblikovane, tako da su menadžeri banaka postali i njihovi vlasnici. Bankaroidi su na taj način postali gospodari Hrvatske, jer je sve u Hrvatskoj opljačkano preko banaka. Opljačkale su nas, dakle, ratno profiterske ekipe koje su i danas vlasnici svih banaka, što znači da su hrvatske banke samo fiktivno u stranom vlasništvu. Ti bankaroidi i danas kontroliraju sve dužnosnike, odnosno političku elitu koja im je podređena, jer je dio iste te strukture. Radi se, dakle o ljudima koji su došli ili iz diplomacije, ili iz vanjske trgovine, dakle iz struktura kojima je upravljala bivša UDBA, ili je pak riječ o UDBI-inim drukerima. Pogledajte iz kojeg miljea dolaze Luković i Prka! Mudrinić je, po svemu sudeći, dio iste priče, kao i svi ostali. Cijelo to 'čudovište' može se demontirati, a da bi to učinili nužno je poništiti pretvorbu i privatizaciju te uspostaviti monetarni suverenitet Hrvatske narodne banke – napominje Tabaković, te dodaje da i priča o Mariji Šoli, koja se ovih dana spominje u aferi oko Karlovačke banke, a koja je, prema Tabakovićevim riječima, i bila dovedena u Namu da bi je planski uništila, te da bi je potom netko preuzeo, potvrđuje mehanizam pljačke koji već godinama postoji u Hrvatskoj.

Rohatinski ne bi smio raditi za Todorića

– U Latinici, koja je zabranjena prije više godina, Marija Radoševič i ja smo govorili o sustavu po kojem je opljačkana Nama, odnosno o sustavu koji je i izmišljen da bi se opljačkalo hrvatsko gospodarstvo. Danas novine pišu da je i bivši guverner Rohatinski imao svoje prste u aferi Karlovačka banka, a ne pišu da Rohatinski nikada nije smio s mjesta guvernera Narodne banke preći kod Ivice Todorića, jer je to evidentan sukob interesa. Todorić je za mandata Rohatinskog dobio najviše poticaja od države i oslobođen je poreza, nakon čega se guverner Narodne banke koji je Todoriću omogućio toliko toga, uhljebio kod istog tog Todorića. To je nečuveno i takve su stvari nezamislive u bilo kojoj pravnoj državi. No u Hrvatskoj je, nažalost, još i danas sve moguće – zaključuje Sulejman Tabaković.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.