Igor Kralj/PIXSELL

Bandići su se lažno razveli zbog 38 kvadrata, Mamići imaju milijun kvadrata i razloga da se svi razvedu

Autor: Krešimir TURČIN/ 7 Dnevno/ 4. studenog 2016.

Zlobnici su odlazak Prodanović i Sloković u Sevillu komentirali strahom Zdravka Mamića od mogućeg europskog uhidbenog naloga, što je besmislica.

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, živopisni životni i odvjetnički partneri, „Bonnie&Clyde“ hrvatskog odvjetništva, kako ih i opako i ljubomorno etiketiraju u pravosudnim krugovima, jer su preuzeli obranu pred kaznenim progonom i saniranje štete najveće kreme domaćih grabežljivaca, sasvim se sigurno ne moraju besplatno šlepati u Dinamovom čarteru da bi uživali dan, dva u Sevilli, pod andaluzijskim suncem. No, oni su se ipak u utorak zatekli u zagrebačkoj zračnoj luci i ukrcali se, zajedno s jednim od svojih „najtežih“ klijenata iz trolista Bandić-Sanader-Mamić(em), u avion koji je poveo Dinamovu momčad i svu dobrodošlu pratnju na još jedno europsko stratište u Ligi prvaka.

Zdravko Mamić ima običaj častiti gostovanjima na raznim europskim destinacijama sudačke prvake, poput recimo Ivana Turudića, tajkunske predatore poput Tomislava Horvatinčića, bivše policijske načelnike poput Marijana Tomurada ili Krešimira Antolića, ražalovane bankare poput Željka Kordića, nekadašnjeg djelatnika hrvatskim političarima i tajkunima omiljene Hypo banke… Na neke Mamić računa da će mu olakšati iznimno težak kazneno-pravni položaj, s drugima je u neraskidivim poslovnim odnosima – recimo od Horvatinčića je kupio dva luksuzna stana u centru Cvjetno, nekima galantno zahvaljuje na specifičnim uslugama.

Prodanović i Slokovićka ne spadaju, međutim, u taj rang Mamićevih gostiju, premda i gospođa Jadranka voli i zapjevati i zaplesati i malo dublje zaviriti u čašu – ta sve što je ljudsko nije joj strano – na zatvorenim Dinamovim feštama u plavom salonu, gdje su se redovito krkali janjci iz sad već „pokopanog“ obližnjeg restorana Domagoj i zalijevali kutjevačkom graševinom velikog dinamovca Ivana Enjingija.

Progovorila tužiteljica Omlin

Vidjevši odvjetnički par kako se ukrcava u avion za Sevillu, zlobnici su odmah kazali da se Mamić više ne usudi iskoračiti iz Hrvatske bez pratnje svojih fiškala, jer se boji da je, možda, netko preko noći, recimo Švicarska, aktivirala europski uhidbeni nalog, pa da ga na nekoj granici ne dočeka „dobrodošlica“ s lisicama. (Uh, što bi naše pravosuđe, do grla u Mamićevom pekmezu, dalo da se suđenje njihovu „štićeniku“ izmjesti daleko od hrvatskih palača pravde.)

Prije 20-ak dana, glavna tužiteljica švicarskoga kantona Obwalden, Esther Omlin, progovorila je za tamošnje medije o istragama vezanim uz tvrtke i novčane transakcije članova obitelji Mamić, a povezane s poslovanjem GNK Dinamo:

„Ovdje se radi o gospodarskom kriminalitetu grubljeg tipa. Radi se o kompliciranoj i zamagljujućoj mreži financijskih transakcija u ukupnim iznosima većim od deset milijuna eura“, kazala je tužiteljica Omlin, objašnjavajući da je istraga vođena u tri švicarska kantona, te da su se istraživale transakcije u pet švicarskih banaka, odnosno novčarskih institucija: UBS-a, Zuricher Kantonalbank, Tessiner BSI-a, ženevskog BCP-a i ciriškog Cottus & Co AG-a. Rekla je i da se istraga provodila protiv sedam osoba, ali nije otkrila detalje o identitetu osoba, tvrtkama i novčanim transakcijama, premda mediji sedmorku nazivaju – pripadnicima klana Mamić.




U središtu istrage bila je tvrtka Rasport Managment AG iza koje stoji Mario Mamić, Zdravkov sin. Prema optužbama Uskoka na račun te off-shore tvrtke, Dinamo je ukupno uplatio oko dva milijuna eura za navodne usluge u posredovanju prilikom transfera Eduarda da Silve iz Dinama u Arsenal, te za navodne usluge prilikom transferiranja u Dinamo Marija Mandžukića, Ivice Vrdoljaka, Boška Balabana i Georga Kocha. Švicarsko tužiteljstvo govori o plaćanju za neutemeljene posredničke usluge, te za nepostojeće transfere igrača. Švicarci su se pozabavili i daljnjim tijekom novca s fiktivnih švicarskih računa, te su potvrdili da su utvrđene sumnjive transakcije novca prema subjektima po cijelom svijetu – u London, Belize, Hong Kong, Dubai, Kingstown, Panamu i Gibraltar. Jednako su utvrđene i sumnjive transakcije unutar Švicarske.

Mamići i Vrbanović povukli žalbu

Nema, međutim, nikakvoga razloga da, recimo, Švicarci, natjeravaju Mamiće Europom, jer je Hrvatska donijela Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije (plus Švicarska, Island i Norveška), pa je na temelju izdanog europskog uhidbenog naloga dužna uhititi i izručiti tražene osobe u svrhu kaznenoga progona. Obzirom na dostupne podatke iz dijela švicarske istrage „klana Mamić“, tamo je do guše u teškim problemima Mamić junior, Zdravkov sin Mario čije je ime stajalo iza tvrtki koje su u Švicarskoj prale Dinamu otuđen novac.




Ipak su, dakle, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković otputovali u Sevillu u organizaciji i na poziv svoga klijenta i još uvijek neupitnog gazde Dinama, Zdravka Mamića, samo neobavezno, na mali intermezzo, kako bi pod suncem Andaluzije makar na tren izronili iz desetaka tisuća stranica svojih teških predmeta. Možda i da usput nazdrave nedavnom zajedničkom strateškom potezu; naime, prije tri tjedna Zdravko i Zoran Mamić, te Damir Vrbanović povukli su žalbu na Uskokovu optužnicu, jer žele da im suđenje počne što prije.

„Smatraju da postupak odlučivanja o njihovoj žalbi predugo traje i žele brzo suđenje“, potvrdila je Jadranka Sloković.

U javnosti su odmah počela nagađenja što znači taj strateški korak u Mamićevoj obrani: neki govore da je to znak da će se Zdravko Mamić nagoditi s Uskokom, te da je spreman odležati do tri godine za kaznena djela počinjena u Dinamu, dok neki pak insinuiraju da su se Mamići ohrabrili jer su „sve podmazali“, pa će se suđenje pred Županijskim sudom u Osijeku pretvoriti u lakrdiju s tipičnim hrvatskim epilogom – „pojeo vuk magare“.

Podsjetimo, Uskok je u travnju ove godine podigao optužnicu protiv Zdravka Mamića kojeg se tereti da je zajedno s bratom Zoranom, te bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem, oštetio Dinamo za 116 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Fiktivne ili stvarne rastave?

Osim što nagađa o razlozima Mamićeva povlačenja žalbe na Uskokovu optužnicu, javnost se posljednjih tjedana bavi i razlozima iznenadne epidemije rastava brakova u obitelji velikih katolika Mamića. Tek što je objavljeno da se rastaju supružnici Zoran i Ana, procurila je vijest da se rastaju i Zdravkov sin Mario i zgodna bivša voditeljica Monika, djevojački Kravić, a ni u ložnici pater familiasa Zdravka, baš ne cvjetaju ruže. Osobito otkako je naš portal dnevno.hr otkrio da je Zdravko svojoj ljubimici iz plavih salona i čestoj pratiteljici na službenim putovanjima, inače Dinamovoj direktorici za međunarodne odnose, Amri Peternel, otvorio cvjećarnicu u Gundulićevoj ulici.

Mamićeva žena Marina nema razumijevanja za životnu devizu svoga supruga – „neka cvjeta tisuće cvjetova“ – pa se u vili Mamićevih na Tuškancu nedavno gasio „požar“, a u posljednje se vrijeme, dosad gotovo nevidljiva gospođa Marina Mamić, počela sve učestalije javno pojavljivati uz svoga supruga, držeći ga pod ruku.

Pobornike teze da su rastave u familiji Mamić samo spekulativne tj. fiktivne, kako bi se spasila golema imovina za koju Mamićevi nemaju pokrića u legalnim prihodima, ne bi, kažu, iznenadilo ni da se sutra objavi da se rastaju i Zdravko i Marina Mamić.

Tko se ne sjeća skandalozne priče o sramotnom fiktivnom razvoda braka između Milana Bandića i njegove supruge Vesne s kojom je bio od svojih studentskih dana? A onda se, preko noći, uzoriti suprug i brižan otac, 1996. godine sasvim neočekivano razveo od ljubavi svoga života. Kasnije se ispostavilo da se radilo samo o fiktivnom razvodu u cilju stjecanja stanarskoga prava nad garsonijerom u Preradovićevoj ulici od 38,49 kvadratnih metara u vlasništvu Grada Zagreba. Tobožnji razvod „bivših“ supružnika Bandić, trajao je sedam godina, a onda su se 2003. Milan i Vesna ponovno – „uzeli“.

E, sad, ako su se Bandići rastali zbog 38 kvadrata, Mamići imaju mali milijun kvadrata i razloga više da se rastanu svi uzduž i poprijeko. Hrvatsko zakonodavstvo je vrlo napredno po pitanju imovinske ravnopravnosti bračnih drugova; od 1. srpnja 1999. u Hrvatskoj vrijedi zakonska presumpcija da sve što je stečeno radom za vrijeme trajanja braka pripada bračnim drugovima u jednakim dijelovima kao suvlasnicima (osim ako nije drukčije određeno predbračnim ugovorom).

Dakle, od srpnja 1999. sud ne ulazi u utvrđivanje vrste i vrijednosti doprinosa pojedinog bračnog partnera u stvaranju bračne stečevine. Za odluku suda o utvrđivanju bračne stečevine i udjelu bračnih partnera u njoj, dovoljna je činjenica da je imovina koja se dijeli stečena radom za vrijeme trajanja braka.

Blokada imovine obitelji Mamić

No, imovina koja je pribavljena kaznenim djelom, što se u raspetljavanju Mamićevih procesa na sudu tek treba dokazati, ne može tek tako, kao stečevina u rastavi, pripasti bivšim suprugama Mamić, neovisno radi li se o bivšoj Zoranovoj Vanji, ili friško bivšoj Zoranovoj Ani ili Marijevoj Moniki, jednako tako i, danas sutra, Zdravkovoj Marini, u slučaju eventualnog razvoda braka.

Upravo je iz tog razloga išao Uskok na prošireno oduzimanje tj. blokadu imovine obitelji Mamić, jer se sumnja da su stanovi i vozila koji glase na supruge i snahu, stečeni kaznenim djelima za koja tužitelji terete trojicu Mamića. Blokadom su obuhvaćene nekretnine i pokretnine Mamićevih, kao i novac na bankovnim računima i poslovni udjeli, ukupne vrijednosti oko 80 milijuna kuna.

Zdravku Mamiću blokirana je kuća na Tuškancu, procijenjene vrijednosti 20 milijuna kuna (na tu je kuću upisana hipoteka jedne banke u visini 600.000 eura). Zdravku Mamiću pod plombama je i poslovni prostor u Fijanovoj ulici od 80 kvadrata, garsonijera na Malešnici od 40 kvadrata, te kućica u Plitvičkoj ulici u Zagrebu. Pod blokadom mu je i jahta, koju je svojdobno kupio za dva milijuna kuna, te dva vinograda na otoku Istu.

Njegovoj supruzi Marini, pod blokadom su dva stana u centru Cvjetno, od 164,39 i 70,73 kvadrata, kao i pripadajuća parkirna mjesta u garaži. Pod blokadom joj je i ekstravagantni automobil marke bentley. Blokirano je i veliko ladanjsko imanje Mamićevih u Gorskom kotaru koje također glasi na Marinu Mamić. Na imanju od ukupno 140.000 metara kvadratnih, u koje ulazi niz pašnjaka i šuma, Mamićevi su sagradili finsku kuću.

Blokiran je i skupocjeni porsche Macan Mamićeve snahe, a Marijeve supruge Monike, te joj je blokiran trosobni apartman u Novalji na otoku Pagu. Zoranu Mamiću zasad je blokirana samo obiteljska kuća s bazenom u Markuševcu, premda je on vlasnik brojnih nekretnina u zemlji i inozemstvu. No, one su toliko opterećene hipotekama da su istražitelji ustvrdili da njihovo blokiranje ne bi imalo smisla. Prvoj supruzi Zorana Mamića, Vanji, blokiran je dvoetažni stan od 190 kvadrata u zagrebačkom Cityju, na Radničkoj cesti, te skupocjeni audi Q5.

Bile stvarne ili fiktivne rastave Mamićevih usred kaznenih progona trojice muževa, generirat će u svakom slučaju dodatne imovinsko-pravne sporove i unutar same obitelji i s državom koja bi na kraju ipak mogla izaći kao pobjednik…

Autor:Krešimir TURČIN/ 7 Dnevno/ 4. studenog 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.