Bandićeva potpora Plenkovićevoj vladi nije bezuvjetna: Hoće li šef HDZ-a pristati na zahtjeve šefa metropole?

Autor: I. Delić

Bandić za podršku HDZ-u traži da mu ovi na izborima za gradonačelnika ne suprotstave jakog protukandidata jer bi u tom slučaju ostao bez svoje dugogodišnje funkcije.

Dok se zagrebačka javnost zabavljala terasom na Cvjetnom trgu, sudski procesi oko gradonačelnika Milana Bandića i najbližih mu suradnika nastavljaju se nizati. No, po svemu sudeći, šef metropole za to ne mari previše, već političkim kadroviranjima osigurava svoju životnu, ali i političku sudbinu, i to preko svoje stranke koja je na parlamentarnim izborima osvojila svega dva mandata, unatoč njegovim najavama da će postati hrvatski premijer.

Formirao je Bandić već sada svoj klub zastupnika u Saboru, a četiri saborska zastupnika iz njegova budućega kluba u Saboru dali su svoje potpise za potporu šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću za sastavljanje Vlade. Radi se o članu predsjedništva HSU-a Kažimiru Vardi koji se od tada ne javlja na telefon predsjedniku svoje stranke Silvanu Hrelji, a među podupirateljima su Željko Lacković, Darinko Dumbović te zastupnica albanske manjne Ermina Ljekaj Prljaskaj. U saborski klub prvog čovjeka Zagreba pridružit će se još dvojica manjinaca, Vladimir Bilek, predstavnik češke manjine, te mađarski zastupnik Robert Jankovics na čije potpise također Plenković može računati.

Ipak, jasno je i vrapcima na granama da Bandićeva potpora budućem premijeru nije slučajna jer osim što se želi zaštiti od istraga i sudskih procesa koji se poput oblaka nadvijaju nad njime, očigledno je da se sada nalazi u poziciji u kojoj mora štititi gradonačelničku fotelju, a takvo što može postići samo u suradnji s HDZ-om, jer ako mu oni na lokalnim izborima ponude snažnog protukandidata, njegov niz mandata mogao bi se privesti kraju. Da je tome tako pokazuju i rezultati parlamentarnih izbora na kojima je osvojio svega dva mandata. Jedno vrijeme spekuliralo se kako bi se Bandiću u ime HDZ-a trebao suprotstaviti tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, što po šefa metropole definitivno ne bi bilo povoljno, a da do toga dođe uskočio je u posljednjem krugu sa svojim potpisima Plenkoviću dok se istodobno struja njegova prijatelja HDZ-ova Milijana Brkića iz zagrebačkog ogranka te stranke ustala protiv Hasanbegovićeve kandidature, tvrdeći da ovaj nema nikakve šanse, već šanse pripisuju svojem Andriji Mikuliću.

Pristankom na suradnju s Bandićem šef HDZ-a Plenković mogao bi ubiti dvije muhe jednim udarcem. Osim što će se riješiti Mikulića koji bi mogao biti kandidat za gradonačelnika Zagreba, a koji na tim izborima nema gotovo nikakve šanse, osigurat će si dugoročnu potporu Bandića i njegovih zastupnika u Saboru. Je li riječ o ustupku na koji je Plenković morao pristati pokazat će vrijeme, ali najdugovječnijem gradonačelniku u Hrvata brojke ne idu u prilog. Daleko je Bandić od nacionalnog političara, premda tome teži, a tlo mu se zaljuljalo i u njegovu Zagrebu. Toga je svjestan i on sam koji se voli predstavljati kao svemoćan, ali za osam mjeseci na vrata mu kucaju lokalni izbori radi čega već sada mora krenuti u kampanju. Ako se trendovi s izbora nastave i odraze na lokalne izbore, a ako Plenković ne pristane na ovakve igre, mogli bismo konačno svjedočiti kraju njegove politike jer mu se popularnost topi. Kad se pogledaju samo rezultati u Zagrebu koji se protežu kroz četiri izborne jedinice, na ovim izborima je u odnosu na prošle izgubio 9000 glasova. U istočnom dijelu grada, Sesvetama i Dubravi, prošle godine lista je osvojila više od 11 tisuća glasova, a ove godine pala je na svega 8000.

Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Za vratom mu osim HDZ-ovaca pušu i dvije dame, kraljica preferencijalnih glasova Anka Mrak Taritaš i njegova nekadašnja suradnica Sandra Švaljek. Njih dvije kandidaturu za gradonačelničku fotelju već su obznanile, a kapacitet HNS-ove ministrice graditeljstva leži u broju osvojenih preferencijalnih glasova. Na prošlogodišnjim izborima Bandić je osvojio 6000 glasova više od nje, dok je ove godine Mrak Taritaš prešišala Bandića za 200 glasova. Očito je svim promatračima političke zbilje da je Bandić u panici te da pokušava igrati na sve ili ništa, a malo što osim ponovne suradnje s HDZ-om može mu pomoći jer snažna imena na koja je računao ne donose mu previše koristi, a ne koristi mu niti novac kojega je investirao u kampanju za parlamentarne izbore, a riječ je o više od tri milijuna kuna, a ni populizam među narodom više ne prolazi pa tako mjere na koje je potrošio 30 milijuna kuna kako bi Zagrepčanima osigurao besplatno zdravstvo, plaće za nezaposlene roditelje koji imaju više od troje djece i slične mjere više ne drže vodu. Ipak, ima i HDZ svoju kočnicu za suradnju s Bandićem, a riječ je naravno o Mostovcima jer Petrov je otvoreno rekao Plenkoviću kako je Bandiću mjesto u Remetincu, a ne u vlasti, o čemu je ranije izvještavao i naš tjednik. No, ima i Most svojega kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Kako saznajemo to bi trebao biti tehnički ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović koji je u kampanju već krenuo, a da toga nismo niti svjesni, a dio nje obuhvaća plan gospodarenja otpadom, što je jedna od najbolnijih točaka zagrebačke politike.

 




Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.