Igor Soban/PIXSELL

BANDIĆ SE POVLAČI: Zbog teške bolesti, ispada iz utrke za gradonačelnika?

Autor: Zagreb.info

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Izbacuje svoje ime i prezime iz imena stranka, a sve ga rjeđe možemo vidjeti i na zagrebačkim ulicama.

U pozadini najnovijih političkih poteza, aktualnog zagrebačkog gradonačelnika, zvoni diskretno povlačenje iz politike koje je mnogima promaklo. Milan Bandić, vodio je žestoku utrku na parlamentarnim izborima, a Povjerenstvo ga je čak prozivalo da je predizbornu kampanju započeo prije dozvoljenog roka.

Sjetimo se samo “Premijer” plakata, sveprisutnih hashtagova i milijuna koje je Milan Bandić utukao u kampanju na parlamentarnoj razini. Unatoč njegovoj silnoj želji da se dokaže kao političar nacionalnog kalibra, njegova stranka osnažena koalicijom na izborima je osvojila dva, možemo reći, beznačajna mandata.

Zdravlje mu je ozbiljno narušeno

Također je doživio veliki debakl rezultatima HNS-ove Mrak Taritaš, njegove najveće suparnice u hrvatskoj metropoli. Naime, dok je na prošlogodišnjim redovnim izborima Bandić osvojio 6000 preferencijalnih glasova više od HNS-ovke, Mrak Taritaš ove ga je godine prešišala za 200 glasova.

Rezultati ovih izbora samo su potvrdili ono što je dugo visilo u zraku-  Bandiću izmiče i njegova višegodišnja utvrda, odnosno Zagreb, a optužnice koje ga pritišću sa svih strana rezultirale su drastičnim padom popularnosti. Afere konstantno isplivavaju, aktualni gradonačelnik sve je nervozniji, a za njegovo zdravlje zabrinuti su i najbliži suradnici ovog kralja populizma.

Podsjetimo se, ne tako davno, Milan Bandić hitno je hospitaliziran u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, zbog obilnog krvarenja iz nosa.

>> BANDIĆ HOSPITALIZIRAN ZBOG OBILNOG KRVARENJA: Trenutno se nalazi u operacijskoj sali

Osim što su tada ustvrdili da je zdravlje gradonačelnika ozbiljno narušeno, vidjeli su i da mu je nosna pregrada jako propala, tada su pokrenuta i nagađanja o konzumaciji određenih supstanci.

U lipnju ove godine, Milan Bandić je bio i na pregledu u Klinici Magdalena, specijaliziranoj za kadriovaskularnu kirurgiju i kardiologiju, gdje je podvrgnut koronarografiji te je dijagnosticirano loše stanje Bandićeva krvožilnog sustava, a podsjetimo se i na 2003. i moždani udar kojeg je jedva preživio.  Ukoliko sve ovo uzmemo u obzir, nije za čuditi da su godine i godine sveprisutnosti, jurnjave i stresa, zagrebačkom šerifu stigle na naplatu.

Nema ga u kampanji?

U ovaj kontekst moramo staviti i činjenicu da se predizborna kampanja za čelnu fotelju metropole već ozbiljno zahuktala, a Milan Bandić vuče diskretne poteze koji daju naslutiti “isparavanje” iz političke arene. Unatoč njegovoj sklonosti da vodi oštre borbe u utrci za Zagreb, igrajući na svoj vječiti adut obraćanja malom čovjeku, već je najavio da ovaj put njegova kampanja izostaje, čemu i svjedočimo. Sve je rjeđe na zagrebačkim ulicama, a smanjena mu je aktivnost i na Facebook stranici, dok njegovi protukandidati istu obilno iskorištavaju za samopromociju.

Anka Mrak Taritaš svoju viziju Zagreba već je podastrla pred građane. Sandra Švaljek isto čini ovih dana, ne gubeći vrijeme, dok mladi SDP-ovac Bernardić spaja utrku za predsjednika stranke s onom za gradonačelnika. HDZ svog kandidata još nije oslužbenio, no njihov Andrija Mikulić prilično je aktivan na terenu, a istovremeno okreće leđa posrnulom gradonačelniku i donedavno bliskom suradniku. Milana Bandića, u ovoj priči nema.

>> ‘VIZIJA ZAGREBA’ SANDRE ŠVALJEK: Nezavisna skupštinska zastupnica čiji su partneri – građani (VIDEO)

Ne možemo niti zažmiriti na njegov posljednji potez i micanje vlastitog imena i prezimena iz naziva stranke “Milan Bandić 365- Stranka rada i solidarnosti”. Ovaj potez posebno čudi ako poznajemo lik i djelo aktualnog gradonačelnika, kao i njegov ego koji nikad nije bio u skromnim okvirima.

Sve upućuje na činjenicu da se Bandić, svjestan konkurencije, ali i ogromnog tereta u vidu afera i optužnica, iz politike povlači tiho, u želji da njegov politički kraj promakne očima javnosti.

Autor: Zagreb.info