7Dnevno
7Dnevno

Bandić poklonio Mamiću i Šukeru zemljište u Zagrebu vrijedno 9 milijuna eura!

Autor: Đovani Broz / 7Dnevno / 1. srpnja 2016.

Nevjerojatno je da su na Sveticama započeli građevinski radovi na izgradnji novog nogometnog kompleksa bez ikakvih valjanih rješenja i dozvola, usprkos brojnim prijavama, peticijama, tužbama i zabilježbama, nerješenim vlasničkim, imovinskim i korisničkim pitanjima…

Prije desetak dana na zagrebačkim Sveticama, preko puta maksimirskog parka, započelo je rušenje upravne zgrade sportsko – rekreativnog centra, čime se počeo provoditi ‘bolesni’ plan gradonačelnika Milana Bandića da će na toj lokaciji sagraditi nogometni kampus za potrebe Hrvatskog nogometnog saveza.

Iako se znalo za tu ideju već dulje vrijeme, mnogobrojni sportaši i rekreativci bili su šokirani dolaskom teških građevinskih strojeva na Svetice i rušenjem jedine zgrade na tom prostoru gdje su sportaši i atletski klubovi koji, tamo treniraju, imali urede, svlačionice, teretanu, sanitarni čvor… Početak rušenja zgrade bio je tempiran u vrijeme kada je hrvatska nogometna reprezentacija postizala neke uspjehe na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj, pa je izostao organizirani otpor građana, no sada su stvari potpuno drugačije.

Bahatost bez premca

Ono što cijeloj priči daje jednu posebnu dimenziju je činjenica da se na Sveticama započeli građevinski radovi bez ikakvih valjanih rješenja i dozvola, usprkos brojnim prijavama, peticijama, tužbama i zabilježbama, nerješenim vlasničkim, imovinskim i korisničkim pitanjima… Time se javno pokazuje sva drskost i bahatost gradonačelnika Milana Bandića koji ignorira volju građana i institucije.

Sportski centar na Sveticama bio je jedinstveni sportski kompleks kakav ne postoji nigdje u Zagrebu, jer su ga mogli koristiti aktivni sportaši, rekreativci, atletičari, workout vježbači, tenisači gimnastičari, boksači, borilački klubovi, košarkaši… U rekreativnim šetnjama na atletskoj stazi mogli su se vidjeti i mnoge poznate osobe iz javnog života zemlje… Ukratko, bila je to sportska i rekreativna oaza.

Po SRC Svetice sve ne krenulo naopako prije tri godine kada se na ovom prostoru održavao jedan atletski miting kojeg je trebao otvoriti gradonačelnik Milan Bandić. Nezgoda je bila u tome što je organizator atletskog događaja zaboravio otvoriti ulazna vrata od kompleksa pa se Bandić nije mogao „upelati“ na unutarnji parking. Njegova taština bila je teško povrijeđena, i osveta je bila strašna jer je nakon toga počela devastacija ovog prostora.

7Dnevno
7Dnevno

Uskoro je Bandić dao nalog da se zatvore teniski tereni. Skinute su mreže sa 13 terena, isključena je voda za zalijevanje zemljanih igrališta, a ulazna vrata, koja se nisu otvorila kada je Bandić dolazio na miting su jednostavno zavarena! Sportaši su nakon toga na Svetice morali ulaziti preskačući vrata ili kroz rupe u ogradi. Veći ulaz nalazio se s druge strane, pored restorana Domagoj, za kojeg je malo tko znao. Ukratko, sve je pripremljeno za uništavanje kompleksa. Ubrzo je na teniskim terenima počeo nicati korov, a niknulo je i nekoliko „slučajnih“ požara, koji uvijek prethode sumnjivim preuzimanjima prostora.

Svetice su uvijek imale neposredne veze s politikom. Prvotno su bile u vlasništvu Crkve, da bi nakon toga ovaj prostor koristila vojska, odnosno JNA, Kasnije je to preuzela na upravljanje Hrvatska vojska. Tu bi teniske mečeve igrao predsjednik Tuđman i njegovi politički istomišljenici, generali i likovi iz tajnih službi. Nakon svjetskih uspjeha rukometne reprezentacije Hrvatske, odmah je rukometašima najavljeno, od strane politike, da će na Sveticama biti izgrađena rukometna dvorana. Već su započela sondiranja terena, ali se od tih planova, na sreću atletičara i rekreativaca, ubrzo odustalo. Istovremeno prostor su mogli koristiti i građani, a Crkva je obećavala da će tako i ostati. Međutim svari su se promijenile. Danas je pretendent na Svetice Mamić i njegova politička zaštitnica Kolinda.

U pozadini – uvijek novac

Sportski kompleks na Sveticama ima površinu od oko 86.000 kvadratnih metara. Ukoliko računamo kvadratni metar ovog prostora po samo 100 eura što je za središte metropole izuzetno malo, dolazimo do vrijednosti prostora od 8,6 milijuna eura! A u stvarnosti vrijednost cijelog kompleksa je najmanje tri do četiri puta veća!!!

Kako bi se ovaj prostor poklonio Hrvatskom nogometnom savezu pod kontrolom i upravom Zdravka Mamića i Davora Šukera, Bandić je morao izvesti manevar s Kaptolom. Ovdje koristimo izraz „Kaptol“, a ne Crkva, jer iskrene vjernike ne želimo vrijeđati prljavim dogovorima korumpiranih struktura. Dakle, prvo je trebalo neutralizirati Kaptol, kako ne bi remetio Bandićeve i Šukerove planove.

Nitko normalan ne vjeruje da Bandić poklanja HNS-u prostor vrijedan, minimalno, 9 milijuna eura, s obzirom na sredstva s kojima raspolaže HNS, a nije zanemarivo ni Mamićevo bogatstvo. U pozadini je uvijek novac, jer ukoliko Bandić poklanja HNS-u desetke milijuna kuna zemljišta koje je nominalno u vlasništvu Grada Zagreba, onda Bandić radi štetan ugovor s obzirom na prezaduženost Grada na domaćim i inozemnim tržištima kapitala. A ukoliko će Bandić za ovo poklanjanje osobno dobiti nagradu od HNS-a ili Mamića, onda je to slučaj za USKOK i Državno odvjetništvo.

Poklanjanjem ovog prostora HNS-u izravno se pogoduje Mamiću koji će nogometni kampus koristiti za pripreme nogometne reprezentacije, gdje će dolaziti njegovi odabranici koje će kasnije prodavati stranim klubovima za milijunske iznose. Pretpostavlja se da bi se novci od ovih transfera nogometnih reprezentativaca mogli dijeliti između Mamića, Šukera i Bandića.

Veze nogometne mafije s Kaptolom

S obzirom da su Svetice vlasništvo Crkve, postoji zabilježba na ovom kompleksu koja je aktivirana još 2011. godine, a odnosi se na povrat imovine. Međutim, bez obzira na ovu zabilježbu, započeli su građevinski radovi na kompleksu bez ikakvih valjanih odobrenja i dozvola. Na gradilištu ne postoji istaknuto nikakvo odobrenje niti broj rješenja ili građevinske dozvole nadležnog ureda.

Kako bi se neutralizirao Kaptol, postoje informacije da je postignut tajni sporazum s Bandićem. Naime, da se Kaptol ne bi miješao u planove između Bandića I HNS-a, obećana im je kompenzacija u zemljištu i kroz izgradnju crkvi u Zagrebi. Kaptol bi tako dobio četiri druga terena u Zagrebu za njegove potrebe, a obećana mu je i izgradnja novih crkava i obnova nekoliko postojećih. Kako Kaptol ne bi izazvao bijes javnosti zbog petljanja s nogometnom mafijom, on će se držati po strani i biti će neodređen, a zabilježba na ovoj nekretnini biti će samo formalna. Inače, u zemljišnim knjigama kao vlasnik kompleksa na Sveticama upisan je Grad Zagreb.

7Dnevno
7Dnevno

Ovim manevrom imamo zaokružen cijeli slučaj. Kaptol tako ustupa prostor Gradu Zagrebu, Bandić gradsko zemljište poklanja HNS-u, a Kaptolu daje zamjenska zemljišta i ostale beneficije. HNS na Sveticama gradi nogometni kampus kojeg će za svoje igrače koristiti Zdravko Mamić i Davor Šuker koji će se obogatiti na njihovim prodajama. Dakle, SRC se posredstvom Bandića poklanja Mamiću i Šukeru!

„Svi“ zadovoljni osim građana i sportaša

Izgradnjom nogometnog kampusa na Sveticama, nastat’ će novi sportski kompleks od kojeg će imati koristi 20-tak nogometaša na pripremama reprezentacije, a najviše ozloglašeni Zdravko Mamić. Istovremeno, kompleks se zatvara za građane, koji su masovno koristili ovu sportsku oazu u centru grada. Na ovaj sportski centar mjesečno bi znalo doći preko 2000 ljudi, a kada su radili teniski tereni – i više. Može se slobodno kazati da je ovaj sportski centar, otvoren za građane, na najbolji mogući način promovirao sport i zdravi život, te da je polučio bolje rezultate u prevenciji suzbijanja droge i alkohola od svih državnih akcija, programa i projekata – zajedno!

Stoga se postavlja opravdano pitanje zar taj kompleks ne bi mogao ostati na upotrebu građanima, sportašima i rekreativcima? Isto tako, zar građani Zagreba nemaju pravo na jednu sportsku oazu koja će im omogućiti ugodno provođenje slobodnog vremena, rekreaciju, druženje s prijateljima? Umjesto toga Bandić i Kaptol poklanjaju Svetice (znakovitog li naziva) nogometnoj mafiji.

Nepovoljne okolnosti

Bez obzira na nepostojanje nikakvih valjanih rješenja i dozvola radovi su započeli, a zaustaviti ih može jedino USKOK i Državno odvjetništvo. Bandiću i Mamiću u korist ide i to što je Hrvatska ostala bez upotrebljive Vlade i neće je tako skoro biti, pa im se nema zapravo tko suprotstaviti.

Posebno otežavajuća okolnost su izuzetno dobri odnosi Zorana Mamića s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, pa ovaj projekt i planove na Sveticama ni ona neće htjeti zaustaviti. Naravno da se ovime, i Bandić i Kolinda kockaju s glasovima birača na predstojećim izborima, ali oni očito o tome ne razmišljaju. Barem ne za sada.

Vježbači i rekreativci koji treniraju na Sveticama najavljuju oštar otpor ukoliko će se radovi nastaviti. Street workaut vježbač Petar, kojeg smo zatekli na vježbalištu, i sam je inicijator i potpisnik peticije da se ovaj kompleks ostavi građanima. On osobno ne vjeruje da će građani Zagreba ikada više imati pristup ovom prostoru ako ga se dočepa društvo Mamić-Šuker, odnosno kada se na ovom prostoru sagradi privatni kampus. Ne vjeruje on ni Bandiću ni političarima, a posebno je ogorčen na inertnost USKOKA i Državnog odvjetništva RH koje nije spriječilo nelegalno rušenje zgrade, iako su zaprimili brojne prijave. Ovime, zapravo, i navedene institucije pomažu nogometnoj mafiji.

Hoće li na Sveticama pobijediti građani Grada Zagreba ili nogometna mafija pod zaštitom Vlade i predsjednice Hrvatske, uskoro će se vidjeti.

Autor: Đovani Broz / 7Dnevno / 1. srpnja 2016.

ZADNJE VIJESTI